• Webs Municipals  

Inici Comunicació Notícies Notícies 2015 Amposta s’adherirà a la xarxa de ciutats i pobles refugi

Amposta s’adherirà a la xarxa de ciutats i pobles refugi

Els quatre grups municipals acorden mesures davant la crisi de refugiats d’Europa

publicat el 16/09/2015

L’Ajuntament d’Amposta s’adherirà a la xarxa de ciutats i pobles refugi per acollir persones refugiades. Així ho han acordat els quatre grups municipals amb presència al plenari de l’Ajuntament, que el proper ple ordinari, el 28 de setembre, presentaran de forma conjunta una moció en aquest sentit. Entre altres coses, aquesta moció demana a la Generalitat que tingui un paper actiu davant la crisi de refugiats oferint la seva col·laboració per acollir sol·licitants d’asil i persones refugiades, així com també que dissenyi un model d’intervenció propi que gestioni de forma més humanitària i eficient l’acollida de persones. També l’insta a la creació d’una taula nacional per a l’acollida de persones refugiades amb entitats i organitzacions que defensen el dret d’asil, els diferents departaments de la Generalitat que hi tinguin competències, la delegació del Govern de l’Estat, les entitats municipalistes (Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis) i els Fons Català de Cooperació. Finalment, la moció també demana al govern de l’Estat espanyol que suspengui l’aplicació del reglament de Dublín, que permet als països receptors de demandants d’asil tornar al sol·licitant a l’estat europeu del qual procedeix.

En el mateix ple, els quatre grups municipals també presentaran la moció de suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la mediterrània. Una moció del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. En aquest cas, la moció insta al Govern espanyol a demanar una major dotació de recursos a la UE, augmentar el nombre de places d’asil, incrementar la dotació pressupostària per millorar la qualitat en les diferents fases d’atenció i augmentar de sis mesos a un mínim de 24 el període d’acollida de les persones sol·licitants. A la Generalitat, aquesta moció li demana actualitzar la dotació pressupostària del Pla de Protecció Internacional a Catalunya, territorialitzar els serveis d’atenció a les persones demandants d’asil i especialitzar aquelles persones dels municipis que s’hauran de fer càrrec del suport i l’atenció a les persones sol·licitants. També que doni suport als municipis acollidors i als països d’asil. A través d’aquesta moció, l’Ajuntament es compromet a revisar o elaborar un pla d’acollida municipal, donar suport a les entitats catalanes que treballen en l’acollida de persones sol·licitants d’asil i definir quin suport pot oferir el municipi.

En aquest sentit, els quatre grups municipals han acordat que l’Ajuntament doni tot el suport i recolzament a aquelles famílies acollidores de refugiats, ajudant-los en la gestió dels tràmits. Finalment, el consistori farà una aportació econòmica a una de les entitats que treballen pels drets dels refugiats i farà difusió de les entitats i plataformes que recapten ajudes per als països d’origen dels refugiats.

Els quatre grups municipals han valorat molt positivament aquest acord. En aquest sentit, l’alcalde, Adam Tomàs, ha assenyalat la importància que "a causa de l’emergència i importància de la situació, tots partits polítics hàgim decidit deixar de banda les sigles i fer front comú. Té una gran rellevància". "El nostre objectiu com ajuntament és poder ajudar, d’acord amb les nostres possibilitats, a les persones refugiades", ha afegit Tomàs. A més a més, l’alcalde ha assenyalat que també "es donarà suport amb aliments i roba a través de les entitats socials".

Per la seva banda, la portaveu del grup municipal de CiU, Isabel Ferré, destaca que "davant del drama de persones que han de fugir de casa seva, hem de donar suport a les famílies acollidores que ho desitgen". Ferré també destaca que és important que, davant la crisi de refugiats "hi hagi una coordinació a nivell nacional i local, pel bé de tots".

El portaveu del Partit dels Socialistes (PSC), Francesc Miró, ha afegit que "aquesta és una situació d’emergència humanitària a la qual els Ajuntaments hem de donar respostes immediates, garantint en tot moment el suport i lajuda a les persones refugiades i a les famílies que els acullen". "En altres moments de la historia molts convilatans nostres també van ser refugiats i gràcies a lajut daltres països van poder sobreviure. Precisament aquest any es compleix el trentè aniversari de lagermanament amb Saint Jean de la Ruelle, ciutat que va acollir molts ampostins/es”, ha acabat.

Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de lRSS de l'Ajuntament