• Webs Municipals  

Inici Comunicació Notícies Notícies 2015 La Lira diposita el fons documental d’Adolf Ventas a l’Arxiu Comarcal

La Lira diposita el fons documental d’Adolf Ventas a l’Arxiu Comarcal

L’alcalde d’Amposta i el president de la Lira signen la cessió de documents

publicat el 22/07/2015

El fons documental del músic i pedagog Adolf Ventas serà consultable a l’Arxiu Comarcal del Montsià. Així es desprèn de l’acord de cessió que aquest matí han signat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, i el president de la Lira Ampostina, Javier Escrihuela. La Lira, que tenia dipositats els documents després que la família complís la voluntat del propi Ventas, ha cedit el fons, propietat de la família del músic, a l’Ajuntament, qui l’ha dipositat a l’Arxiu Comarcal per a la seua catalogació, conservació i difusió. L’alcalde d’Amposta s’ha mostrat molt "satisfet" amb la cessió dels documents i ha agraït a la família del Mestre Ventas la decisió de cedir tot aquest fons privat per poder-lo fer consultable. També ha recordat la figura de Ventas, "una persona que destil·lava passió per la música i també per Amposta", ha dit. 

Per la seva banda, el president de la Lira Ampostina, Javier Escrihuela, ha destacat que "aquest era un llegat massa important per deixar-lo a l’arxiu de la Lira". "És un fons que ha de ser accessible també per als investigadors i als estudiosos del saxo", ha afegit, tot agraint també a la família de Ventas, "que seguint la voluntat del seu pare, cedissin el fons".

El fons dipositat a l’Arxiu Comarcal està format per documentació d’entre 3 i 4 metres lineals (l’equivalent a uns 40 arxivadors mida DINA4) amb un estat de conservació òptim. "Són bàsicament partitures d’obres originals i pròpies de Ventas, llibres i quaderns per a l’ensenyament del saxó i el clarinet i, en menor mesura, fotografies i retalls de premsa", tal i com ha detallat l’arxiver municipal, Albert Company. Hi ha, fins i tot, partitures d’obres que no s’han interpretat mai.

La voluntat de l’Arxiu Comarcal, tal i com ha afegit l’arxiver municipal, és digitalitzar tot aquest fons perquè pugui ser consultat a través de diferents portals.

El mestre Ventas

Nascut l’any 1919, Adolf Ventas va ser un músic i compositor ampostí que va destacar també per ser pioner en l’ensenyament i pedagogia del saxofon a tot l’Estat, temàtica sobre la qual va escriure diversos llibres. Va ser músic de la Lira, solista de la Banda Municipal de Barcelona i solista col·laborador de l’OCB i de l’orquestra del Teatre del Liceu. També va viatjar per tot el món amb diferents gires per Europa i l’Orient Mitjà. Va morir als 95 anys a principis del 2014.

Ajuntament d´Amposta > Comunicació > La Lira diposita el fons documental d’Adolf Ventas a l’Arxiu Comarcal

Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de lRSS de l'Ajuntament