Inici La Ciutat Coneix Amposta Comissió del Nomenclàtor

Comissió del Nomenclàtor

Què és la Comissió del Nomenclàtor?

La Comissió del Nomenclàtor és un òrgan d’assessorament, informe i consulta dels noms dels sistemes viaris i espais públics de la ciutat, així com dels edificis i equipaments públics.

Per qui està composta la Comissió del Nomenclàtor?

La Comissió del Nomenclàtor de vies i espais públics d’Amposta està formada per:

  • President/a: el/la regidor/a de Cultura.
  • Vocals:
    • Un/a tècnic/a de l’àrea de Cultura.
    • L’arxiver/a municipal.
  • Quatre persones alienes a l’organització municipal, amb coneixements i especial implicació local en temes propis de la Comissió Nomenclàtor i que designarà l’alcalde.
  • Un funcionari de la Corporació actua de secretari de la Comissió

Què fa la Comissió?

La Comissió del Nomenclàtor té per objecte determinar el procediment de la denominació de les vies i espais públics del municipi; elaborar propostes de Nomenclàtor oficial de les vies i espais públics del municipi: així com, proposar denominacions de noves vies i espais públics o la denominació dels mateixos.

Cada quan es reuneixen?

La Comissió del Nomenclàtor es reuneix sense periodicitat reglamentada, sempre que el/la President/a, prèviament, hagui convocat reunir-se.


Aprovat definitivament al Ple municipal del dia 27 de febrer de 2017.

Reglament de creació i funcionament de la comissió del nomenclàtor de vies i espais  públics d’Amposta del procediment per a la seva assignació de denominació

Preàmbul

El nomenclàtor, com a conjunt de noms de vies i espais públics d’una població, constitueix una riquesa patrimonial que posa en contacte la llengua i la cultura amb el seu territori i, per tant, forma part de la història  del municipi. Una història viva en què aquest està en constant evolució. Les denominacions de vies, espais, sectors, llocs i equipaments formen part del patrimoni col·lectiu i aporten un reconeixement públic a la manera  popular o oficial de denominar els espais, a una causa, a la memòria d’un personatge, a un esdeveniment, etc. És per això que el topònim incorpora un valor afegit de caràcter afectiu a l’espai objecte de denominació, que contribueix a reforçar la identificació amb l’entorn més pròxim i  el sentiment ciutadà de pertinença a la col·lectivitat.

La toponímia ampostina és, doncs, un patrimoni col·lectiu de la ciutat que a més de ser un element d’informació sobre la història dels llocs que anomena és l’element identificador bàsic del territori i serveix per acotar-lo i definir-lo. Per tant, cal sotmetre l’assignació de noms a unes regles sistemàtiques, ordenades i clarament establertes.

Així mateix, el nomenclàtor forma part de la memòria reconeguda de les ciutats, en ell hi figuren persones considerades rellevants per la seva contribució a la societat. Les denominacions de les vies i espais públics són elements que ens situen geogràficament però també són part del patrimoni cultural del municipi. Per a l’exercici de les competències municipals en matèria d’assignació dels noms es crea una Comissió del Nomenclàtor de vies i espais públics d’ Amposta i s’estableix el seu reglament de funcionament.

Les directrius bàsiques que recull aquest reglament s’emparen en el Decret 78/1991, de 8 d’abril, sobre l’ús de la toponímia, la Llei  1/1998,  de  7  de gener, de Política Lingüística, i la Resolució de data 1 d’abril  de  1997,  conjunta de la Presidenta de l’Institut Nacional d’Estadística i del Director General de Cooperació Territorial, per la  qual  es  dicten  instruccions tècniques als Ajuntaments sobre la gestió i revisió del Padró municipal.

Capítol l - disposicions generals

Article 1. Objecte

  1. Determinar el procediment de la denominació de les vies i espais públics del municipi.
  2. Elaborar una proposta de Nomenclàtor oficial de les vies i espais públics del municipi.
  3. Proposar denominacions de noves vies i espais públics o la modificació dels mateixos.

Article 2. Àmbit d’aplicació

Aquest Reglament serà d’aplicació en tot el terme municipal d’Amposta.

Article 3. Definicions i conceptes

  1. Als efectes d’aquest reglament, s’entén per:
    1. Vies urbanes: les que transcorren íntegrament pel sòl urbà i, en funció de la seva definició lingüística, portaran, preferentment, la denominació d’avinguda, baixada, carrer, carreró, passatge, passeig, rambla, ronda i travessia.
    2. Travessera: la part d’una carretera que transcorre per nucli urbà s’anomenarà preferentment carretera o travessera.
    3. Vies rurals: les compreses dins el terme municipal que transcorren per sòl rústic, portaran preferentment la denominació de camí.
    4. Espais públics: els terrenys de titularitat pública i d’ús públic destinats a activitats d’esbarjo, educatives o culturals. En funció de la seva definició lingüística poden anomenar-se jardí, mirador, parc, plaça, rotonda, etc.
    5. Equipaments i altres centres públics: els centres i dependències municipals on es prestin serveis als ciutadans.
  2. Per a la denominació dels diferents tipus de via, espais o equipaments recollits en el punt anterior, s’utilitzarà de manera preferent el que es recull en l’apartat anterior per a cada tipologia. No obstant això, de manera motivada, la Comissió del Nomenclàtor de vies i espais públics d’Amposta podrà proposar-ne d’altres.
  3. La denominació es composarà del tipus de via o espai i el nom específic. Pel que fa als equipaments, la denominació podrà anar acompanyada del destí de l’equipament o de la identificació de l’activitat del centre.

Capítol 11 - Creació i funcionament de la comissió del nomenclàtor de vies i espais públics d’Amposta

Article 4. Creació i objectiu

Es crea la Comissió del Nomenclàtor de vies i espais públics  d’Amposta  com a òrgan d’assessorament, informe i consulta en relació a la determinació de les denominacions recollides en aquest reglament.

Article 5. Naturalesa jurídica

La Comissió del Nomenclàtor de vies i espais públics d’Amposta és un òrgan tècnic d’assessorament de l’administració municipal que té assignada la competència d’informar, amb caràcter preceptiu i no vinculant, de tots els assumptes relatius a la denominació de vies, espais i equipaments públics del municipi, de conformitat amb els articles 20 i següents i 15 i següents de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de Règim Jurídic del sector públic.

Article 6. Funcions

Són funcions de la Comissió:

  1. Assessorar en relació a les propostes de vies, espais i equipaments públics.
  2. Informar respecte de les propostes de denominació de vies, espais 1 equipaments públics que es presentin per iniciativa municipal, entitats o persona
  3. Recollir informació referent a vies, espais i equipaments públics sense denominació.
  4. Recollir les propostes de noms per a vies, espais i equipaments públics.
  5. Elaborar i mantenir un catàleg de noms de vies i espais públics. En aquest catàleg es faran constar, també, els diferents noms que han tingut les vies o espais públics en altres períodes històrics, i d’altres referències d’interès per documentar el nomenclàtor.
  6. Confeccionar i mantenir un catàleg de noms en previsió de l’assignació de futures
  7. Revisar periòdicament el nomenclàtor de vies i espais públics.
  8. Elaborar altres estudis i informes en assumptes relacionats amb l’objecte d’aquest
  9. Estudiar i proposar millores relatives als diversos aspectes  de la tasca  de la Comissió.

Article 7. Composició

La  Comissió  del  Nomenclàtor de vies espais públics d’Amposta estarà formada per:

  • President/a: el/la regidor/a de Cultura.
  • Vocals: Un/a tècnic/a de l’Àrea de Cultura.
  • L’arxiver/a municipal.
  • Quatre persones alienes a l’organització municipal, amb coneixements i especial implicació local en temes propis de la Comissió del Nomenclàtor i que designarà l’alcalde.
  • Un funcionari de la Corporació actuarà de secretari de la Comissió.

Article 8. Règim de sessions i presa de decisions

  1. La Comissió es reunirà prèvia convocatòria de la seva presidència.
  2. La Comissió es constituirà vàlidament amb  l’assistència, com a mínim, de la meitat més un dels seus membres.  Caldrà, per  a la vàlida  realització  de les reunions, l’assistència de les persones que realitzin les funcions de Presidència i Secretaria o qui, en cada cas, les substitueixi.
  3. Els membres de la Comissió prendran les decisions per consens. Quan no sigui possible, se sotmetran a votació. En cas de votació, les decisions es prendran per majoria simple  i, en cas d’empat, decidirà  el vot  de qualitat de la Presidència.
  4. Podran assistir a les reunions, amb veu però sense vot, altres persones relacionades amb els temes a tractar, a petició de la Presidència.

Capítol III - Procediment per a l’assignació de denominacions

Article 9. Procediment per a l’assignació de la denominació

La Comissió del Nomenclàtor de vies i espais públics d’ Amposta proposarà al Ple de l’Ajuntament l’aprovació d’un llistat i dels plànols de tots els noms de vies i espais públics. Aquesta relació tindrà la consideració de Nomenclàtor oficial i recollirà les variacions i les noves denominacions que es puguin produir un cop s’hagin aprovat pel Ple de l’Ajuntament.

L’expedient per a l’assignació o canvi de denominacions s’iniciarà per resolució d’Alcaldia i s’haurà de convocar la Comissió del Nomenclàtor de vies i espais públics d’Amposta a l’efecte d’informar sobre la denominació objecte de l’expedient iniciat.

El departament municipal que tingui coneixement de qualsevol instrument de planejament que comporti l’obertura de noves vies o espais d’ús públic, ho comunicarà a l’àrea de Secretaria per tal que iniciï l’expedient. Igualment, qualsevol altra àrea que tingui coneixement de l’existència de vies o altres espais d’ús públic sense denominació, ho comunicarà a la de Secretaria per tal que s’estudiï l’inici de l’assignació de denominació.

Pel que fa als equipaments, durant el termini de construcció i abans de la posada en funcionament, es notificarà a l’àrea de Secretaria, tot especificant a quin àmbit pertany i les seves característiques.

La tramitació de l’expedient administratiu sobre denominació serà responsabilitat de l’àrea de secretaria.

La Comissió elevarà un informe per a cadascuna de les propostes.

Finalitzat el tràmit d’instrucció del procediment i a la vista de l’informe, l’Alcalde elevarà proposta al Ple per tal que decideixi en definitiva.

Després de l’elaboració de l’informe de les propostes de la Comissió del Nomenclàtor, i abans de passar a la seva aprovació pel Ple, s’informarà a la Comissió de Cultura.

Article 10. Propostes de particulars

  1. Les entitats públiques o privades, agrupacions de veïns o particulars, poden formular una petició d’assignació de denominació que hauran de formalitzar en escrit raonat adreçat a l’Alcalde, o bé poden enviar, a través del web amposta.cat, les seves propostes.
  2. La sol·licitud serà examinada en la primera reunió de la Comissió del Nomenclàtor de les vies i espais públics d’Amposta posterior a la data de presentació de la petició.
  3. Si aquesta considera justificada la denominació proposada, emetrà un informe favorable, que donarà lloc a l’inici de l’expedient de denominació si la petició es concreta en una via, espai o equipament. Cas que la petició no concretés el lloc objecte de la denominació, l’informe favorable suposarà la inclusió del nom proposat en el catàleg de futures denominacions.
  4. Quan la petició faci referència a una via, espai o equipament en concret i la Comissió no estimi adient aquesta denominació concreta, se’n podrà informar desfavorablement o determinar la inclusió de la proposta de denominació en el catàleg de futures
  5. Si l’informe sobre la denominació proposada fos desfavorable, la Comissió n’elaborarà un informe raonat.
  6. El resultat de l’informe de la Comissió serà notificat a l’interessat.

Article 11. Altres supòsits

  1. En el supòsit de vies o espais oberts a ús públic de titularitat privada, la Comissió informarà sobre possibles denominacions. A la sessió on es tracti sobre aquesta denominació hi podrà assistir el propietari o un representant.
  2. En els supòsit de l’assignació d’un nom a una via, espai o equipament públic que es consideri d’una rellevància especial, s’obrirà un procés participatiu.
  3. Pel que fa a les vies o altres zones públiques confrontants o compartides amb altres municipis, la denominació que es proposi s’haurà de fer per consens amb el municipi de què formen part.

Article 12. Criteris genèrics de denominació

  1. Prioritzar la incorporació de la toponímia local tradicional, dels elements que formen part de la vida col·lectiva i de la memòria històrica, dels senyals d’identitat del municipi i de personatges locals i/o d’altres llocs que hagin estat rellevants en la història i evolució de la ciutat.
  2. Visualitzar la contribució femenina en el Nomenclàtor de la ciutat amb l’objectiu de compensar el dèficit històric de visibilitat de la contribució civil de les dones a la societat, donant la rellevància que es mereix a aquelles personalitats femenines que destaquin, ja sigui en l’àmbit acadèmic, polític, laboral, econòmic, científic, artístic, .., per tal de fer efectiva la igualtat d’oportunitats entre homes i dones.
  3. Incorporar elements o personatges rellevants d’àmbit nacional o universal.
  4. Defugir les duplicitats o noms similars que puguin portar a confusió. Cas que la Comissió consideri d’interès utilitzar un nom semblant a un altre existent, s’aplicarà a una tipologia d’espai diferent.
  5. En el supòsit de canvis de denominació, prioritzar aquella que provoqui la menor incidència o repercussió a la ciutadania.
  6. Tendir, en la mesura del possible, a la homogeneïtat temàtica dels noms dels vials per sectors.
  7. Que no sigui possible cap confusió fonètica.
  8. Que els vials d’una sola direcció ininterrompuda tinguin una única denominació.
  9. Rellevància científica, social o històrica: en referència a tots aquells personatges i esdeveniments que, des d’un vessant històric, tinguin una dimensió positiva per a la ciutat. En aquest cas, aquest tipus de nomenclatures ha de ser consensuada i no atemptar contra els valors democràtics.
  10. Amb caràcter general, i per tal de dotar la decisió d’una major perspectiva històrica, la incorporació al Nomenclàtor de noms de personatges no es farà abans de cinc anys després de la seva mort, llevat de casos especials com, per exemple, les persones que han rebut la distinció de fills predilectes o adoptius de la ciutat, o altres excepcions que la Comissió consideri oportunes i justificades.

La Comissió determinarà, en les seves reunions, les ponderacions que es tindran en compte als efectes d’aplicar els criteris genèrics de denominació previstos en aquest article.

Article 13. Comunicacions

L’àrea de Secretaria farà públics els nous noms i les modificacions en la nomenclatura  de les vies i espais  públics  i ho notificarà  a les entitats  veïnals i a les persones interessades que hagin comparegut a l’expedient. També ho notificarà a entitats, empreses i organismes als quals pugui afectar.

Capítol V - Procediment l requisits

Article 14. Procediment

  1. El procediment per a la determinació i per al canvi de denominació de vies i d’espais públics el pot iniciar d’ofici el mateix Ajuntament, amb la redacció prèvia d’una memòria que justifiqui la proposta.
  2. El procediment per a la determinació i per al canvi de denominació de vies i d’espais públics es podrà iniciar a petició d’un particular o entitat. En aquests casos el particular o entitat haurà de presentar una instància en què justifiqui els motius de la seva petició i la proposta de nova denominació, que haurà d’ajustar-se als criteris establerts en aquest reglament.

Article 15. Aprovació

L’aprovació de noves denominacions o el canvi de denominacions correspondrà al Ple de l’Ajuntament i requerirà, en tots els casos, l’informe de la Comissió del Nomenclàtor de vies i espais públics d’Amposta.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

La Comissió del Nomenclàtor de vies i espais  públics  d’Amposta,  en  el termini d’un any des de l’entrada en vigor d’aquest reglament, ha  d’elaborar una relació i un plànol de les vies del terme municipal que, una vegada sotmesos a l’aprovació del Ple de l’Ajuntament tindrà la consideració de Nomenclàtor oficial.

DILIGÈNCIA

Aquest Reglament va ser:

Aprovat inicialment pel ple de l’Ajuntament el dia 28 de novembre de 2016, exposat al públic mitjançant edictes inserits en el Butlletí Oficial de la Província de Tarragona, número 5, del dia 9 de gener de 2017, i Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, número 7267, del dia 15 de desembre de 2016; i publicat íntegrament en el Butlletí Oficial de la Província de Tarragona, número 5, de data 9 de gener de 2017.

Notícies relacionades

Ramon Salas i Eugenio Ribera, els nous noms dels carrers Ruiz de Alda i Garcia Morato

Ramon Salas i Eugenio Ribera, els nous noms dels carrers Ruiz de Alda i Garcia Morato

publicat el 27/03/2017

El ple portarà a aprovació aquesta nit aquestes dues noves denominacions ...

Retirada una placa del nomenclàtor franquista de l’avinguda de la Ràpita

Retirada una placa del nomenclàtor franquista de l’avinguda de la Ràpita

publicat el 30/05/2016

Era una placa ubicada a l’avinguda de la Ràpita, amb el nom de Franco ...

Amposta canviarà el carrers amb noms feixistes

Amposta canviarà el carrers amb noms feixistes

publicat el 01/12/2015

El ple aprova una moció per canviar el nom dels carrers Garcia Morato, un militar feixista, i Ruiz de Alda, fundador de la Falange. ...

1

Ajuntament d´Amposta · Pl. de l´Ajuntament, 3-4 · 43870 Amposta | Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies | RSS de l’AjuntamentRSS de l’Ajuntament




Edifici Lo Sindicat (Ajuntament d´Amposta) · Av. de la Ràpita, 43 · 43870 Amposta | Tel. 977 70 40 27
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies






Fab Lab TE (Ajuntament d´Amposta) · Av. de la Ràpita, 43 (edifici Lo Sindicat) · 43870 Amposta | Tel. 977 70 94 50 | fablabte@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies






Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó (Ajuntament d´Amposta)
Adreça provisional: Av. de Sant Jaume 42-52 (Oficina de Turisme - Espai Km 0) · 43870 Amposta | Tel. 977 70 48 21 | bcsja@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies