. . . . . . . .

reduir font

ampliar font

LA CASA MIRALLES

Descripció:

La Casa Miralles, propietat privada de la família Miralles ubicada al carrer Sant Joan, és un edifici d’estil de tradició gòtica, i segons la data inscrita a la clau de l’arc de la porta principal, es va construir l’any 1580.

L’edifici, quasi totalment renovat en l’actualitat, té una planta rectangular formada per la casa més un cos posterior afegit i un gran pati interior central que actua de repartidor de les estances de la casa, seguint models de tipus militar. Ocupa tota una illa completa, amb planta baixa i dos pisos, i amb teulada inclinada lleugerament.

A la façana principal, arrebossada com les altres de l’edifici, els elements es distribueixen de forma asimètrica. A la planta baixa hi ha dues portes amb arc de mig punt, la de la part dreta amb dovelles noves, mentre que la de l’esquerra manté les originals. També hi ha un sòcol de pedra encoixinada, i tres finestres quadrades i rectangulars amb emmarcaments fets amb plaques de pedra. Al primer pis hi ha tres balcons amb el mateix tipus d’emmarcament, al igual que les finestres de la planta superior, on destaca la presència de les restes de dos matacans situats a l’eix de cada una de les dos portes, que tenien la funció de protecció i que conserven les mènsules originals en què es recolzaven. A la part superior de la banda esquerra hi ha un rellotge de sol. Les cantonades de la casa estan reforçades amb plaques de pedra com les dels emmarcaments de les obertures de les finestres i els balcons. I la part superior de l’edifici presenta una cornisa canal amb teules i una barana afegida en època moderna.

Història

Les poques restes conegudes en el nucli de la vila pertanyents al segle XVI són testimonials, com la Casa Miralles, que probablement és la més antiga de les que conserva Amposta.

L’antiga família Miralles té la casa pairal a Freginals. No hi ha moltes dades sobre la història de la Casa Miralles ni de la família propietària. Antigament, l’edifici era un habitatge que disposava de magatzems, quadres, dependències petites, sostres baixos, arcs, etc… Però a partir de la dècada dels anys 1910-1920, el senyor Miralles va condicionar-lo com habitatge, transformant la part alta de l’edifici on desaparegué un notable arc de la façana. Tot i això, es van mantenir bona part de les dependències originals de la planta baixa que s’utilitzaven com a magatzem i quadra per a les feines dels camps de la família. Però, en la dècada dels anys 1940-1950 es transforma aquesta planta baixa, degut en bona part al condicionament de les dependències per ubicar un consultori mèdic del Dr. Margalef. Més tard, entre 1975-1980 es va restaurar la façana principal i la lateral dreta, sota la direcció de l’arquitecte Joan Margalef i Miralles (fill del Dr. Margalef).

Bibliografia:
  • Amposta. Imatges per a la història. 1870-1969
  • Servei del Patrimoni arquitectònic. Departament de Cultura i Mitjans de comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Valid HTML 4.01 Strict ¡CSS Valid! Icono de conformidad con el Nivel Triple-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI