Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

La Unesco declara les Terres de l'Ebre nova reserva de la biosfera El Consell Consultiu Internacional per a les Reserves de la Biosfera va recomanar l'aprovació després del segons intent de la candida

publicat el 28/5/2013


 

 

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha celebrat que el Consell Consultiu Internacional hagi elegit les Terres de l'Ebre Reserva de la Biosfera. L'elecció s'ha sabut precisament aquest dimarts al matí en el marc de la 25a Reunió del Consell Internacional de Coordinació del Programa L'Home i la Biosfera (MAB) de la UNESCO, amb la presència del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, en representació del Departament d'Agricultura.


El reconeixement com a Reserva de la Biosfera significa per a les Terres de l'Ebre una oportunitat que "ha de comportar noves aportacions econòmiques, difusió internacional del territori i el reconeixement dels seus valors patrimonials", ha destacat Pelegrí, el qual ha afirmat que "serà una eina per cohesionar i gestionar millor el territori". Segons ha dit, la reserva de la biosfera és "una marca de qualitat reconeguda mundialment que farà compatible la preservació de l'entorn amb el desenvolupament econòmic sostenible de les Terres de l'Ebre".

Pel conseller, l'elecció, a més de representar "un revulsiu per al territori i contribuir a la millora de les condicions socioeconòmiques", també suposarà "un model de la unió de les Terres de l'Ebre", perquè per aconseguir-ho "s'ha fet un treball en el qual han participat tots els estaments socials, i que ha comptat amb la complicitat i el consens del territori".

Segons Pelegrí, la candidatura és "una bona oportunitat per situar Catalunya i les Terres de l'Ebre en el mapa internacional". A més, ha assegurat que "constitueix una oportunitat de dinamització de tot aquest àmbit" i ha avançat que "podrà assolir una major disponibilitat de les aportacions econòmiques del Govern de l'Estat i incrementar el reconeixement dels seus valors patrimonials: naturals, paisatgístics, històrics i culturals".

D'altra banda, Pelegrí ha valorat la designació de reserva de la biosfera com "una eina per cohesionar i gestionar millor el territori, una marca de qualitat reconeguda mundialment que farà compatible la preservació de l'entorn amb el desenvolupament econòmic sostenible de les Terres de l'Ebre" i aconseguirà, ha dit, que els productes i els serveis derivats del reconeixement de la UNESCO com a Reserva de la Biosfera "es diferencien qualitativament dels seus competidors en el mercat global".

La designació també s'ha rebut amb entusiasme a les Terres de l'Ebre. El delegat del Govern, Xavier Pallarès, ha afirmat que aquest nomenament de la UNESCO és "una gran oportunitat per a les nostres comarques, és un revulsiu per potenciar els actius amb què compta el territori i ara hem d'aprofitar-ho". 

En aquest sentit, Pallarès s'ha mostrat molt satisfet d'haver aconseguit finalment l'EbreBiosfera i s'ha mostrat convençut que la Reserva de la Biosfera serà el "potenciador que necessitem per afrontar el futur amb les millors condicions possibles" tal com va passar -ha recordat- amb els parcs naturals del Delta i Els Ports, "que durant els vint-i-cinc anys de vigència han permès potenciar els valors naturals, culturals, econòmics i patrimonials de les nostres comarques".

La candidatura va sorgir de la mateixa societat civil i ha estat impulsada per una setantena d'institucions i entitats socioeconòmiques de les quatre comarques de l'Ebre, entre elles el Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE) i la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa. A més, compta amb 55 administracions locals del territori que ja han expressat el seu suport a través de l'aprovació de mocions en els plens municipals.

La Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera

La Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera forma part del Programa 'L'Home i la Biosfera' (MAB) de la UNESCO, composta actualment per 610 reserves disseminades per 117 països. La inclusió de noves reserves a la Xarxa és valorada per la Mesa del Consell Internacional de Coordinació del Programa sobre l'Home i la Biosfera (MAB), amb seu a París. 

Actualment, a l'estat espanyol hi ha 40 espais que han estat declarats reserva mundial de la biosfera, dels quals només un, el Parc Natural del Montseny, des de l'any 1978, es troba situat a Catalunya. Les Terres de l'Ebre són la segona reserva catalana que aconsegueix aquesta declaració, 35 anys després de la primera.

 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies