Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Els acusats de matar el seu exgendre a Amposta assenyalen al seu fill menor com l'autor de les ganivetades mortals

publicat el 13/3/2013


 El matrimoni acusat de matar el seu exgendre a Amposta al setembre del 2011 ha declarat aquest dimarts a l'Audiència de Tarragona que va ser el seu fill de 15 anys qui va propinar vuit ganivetades a la víctima, després d'un forcejament davant el bar la Saleta. L'home ha afirmat que en conèixer la presència a l'establiment de l'exparella de la seva filla, sobre qui requeia una ordre d'allunyament, va baixar al carrer amb un pal de fregar "per intimidar-lo", però que el seu exgendre li va propinar diversos cops de puny i puntades. Va ser aleshores quan el seu fill menor hauria clavat a la víctima diverses ganivetades amb una "petita katana". El noi està condemnat a 3 anys d'internament per homicidi.

Juan Guillen, de 47 anys, i María Heredia, de 50, han declarat davant el jurat popular que no van tenir cap relació amb la mort de l'exparella de la seva filla Cristina. La fiscalia i l'acusació particular, però, que sol·liciten per penes d'entre 14 i 20 anys de presó per a cadascun, els acusen d'haver-se posat d'acord, juntament amb el seu fill, per agredir al jove amb una barra metàl·lica i una arma blanca.


La filla dels acusats i la víctima, Albert F.R., de 23 anys, havien trencat la relació que mantenien, fruit de la qual havia nascut un fill, i la jove es va traslladar a viure amb els pares. Posteriorment, la jove va denunciar al seu excompany per agressió davant els Mossos, la qual cosa va desencadenar en la imposició d'una ordre d'allunyament.
El 15 de setembre del 2011, Albert F.R., es trobava, sobre dos quarts de dotze de la nit, al bar la Saleta d'Amposta, ubicat al carrer Barcelona, parlant amb uns coneguts sobre els problemes que mantenia amb la seva exparella. A aquella hora, els pares de la jove, Juan Guillen i María Heredia, i els seus dos fills Cristina i Juan, menor d'edat, es trobaven a l'interior del domicili, només a uns metres de l'establiment.
Segons Guillen, va sentir des del balcó de casa com l'exnòvio de la seva filla comentava als seus amics que li tallaria el cap a la noia i que li portaria "en una safata" al seu pare. L'home ha assegurat que això el va indignar i que va decidir baixar al carrer amb un pal de fregar d'alumini amb l'objectiu "d'intimidar-lo" i per a demanar-li explicacions. L'acusat va retreure al jove que parlés de la seva filla i, segons ha afirmat, aquest li va respondre amb diversos cops de puny i puntades.
L'home ha assegurat que va caure a terra en dues ocasions i que el jove li seguia donant puntades a les cames i al cos, fins que el seu fill -que, segons ha dit, va baixar al carrer després que ell hagués sortit de casa- els va separar i es va abalançar sobre l'exparella de la noia. Guillen ha dit que el jove també va propinar algun cop de puny al menor i ha insistit que no va veure si el noi duia una arma blanca. L'acusat ha afegit que, després que un amic del jove se l'endugués del lloc, el seu fill li va admetre que "l'havia punxat" i li va demanar que marxessin.
El pare ha explicat que , uns instants abans, la seva dona també havia baixat al carrer i que havia increpat a la víctima. L'home ha afegit que ja a l'ascensor del seu domicili va veure que el seu fill duia una "petita katana" que tenien com a objecte decoratiu al menjador de casa i que va decidir portar-lo a casa d'uns amics per protegir-lo, mentre ell se n'anava a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a interessar-se per l'estat de la víctima, que va acabar perdent la vida com a conseqüència de les ganivetades. 
Per la seva banda, María Heredia ha assegurat que la relació entre la víctima i la seva filla era dolenta, que discutien molt, que ell la insultava, que era molt gelós i que la maltractava, per la qual cosa la noia, atemorida, pràcticament no sortia al carrer. L'acusada ha explicat que la nit dels fets se n'havia anat a dormir, però que la van despertar dos forts cops de porta. Quan es va assabentar que el seu home s'estava barallant amb el seu exgendre va baixar al carrer i va veure que estaven agredint al seu fill de 15 anys.
Davant d'aquests fets, Heredia ha declarat que va increpar al jove i li va dir que els havia "arruïnat la vida", li va llençar unes xancletes de goma, va trencar una gerra de cervesa a la vorera, i després va marxar cap a casa juntament amb el seu marit i el seu fill, el qual insistia perquè se n'anessin del lloc. Tal com ha afirmat el seu home, Heredia ha dit que es va assabentar que el seu fill havia agredit el jove amb una arma blanca a l'ascensor. 
La fiscalia sosté que, durant l'agressió, Juan Guillen va dir-li a la víctima "fill de puta, et matarem", mentre que María Heredia deia "rájalo, rájalo", però aquest dimarts ho han negat. Les ganivetades que va rebre la víctima li van afectar el tòrax -perforació del pulmó-, l'abdomen, el coll, l'espatlla i la cuixa, entre d'altres. La mort la van produir les ferides d'arma blanca a nivell toràcic i abdominal, sent la causa immediata de la mort un shock hipovolèmic, juntament amb lesions a la melsa i el pàncrees.
Penes de fins a 20 anys de presó
La fiscalia creu que els acusats, Juan Guillen i María Heredia, d'ètnia gitana, van actuar amb abús de superioritat, per la qual cosa sol·licita per a cadascun 14 anys de presó per un delicte d'homicidi, inhabilitació absoluta durant el temps de condemna, prohibició de residència a la localitat d'Amposta per un període de 15 anys -ara resideixen a Lleida-, i prohibició d'apropar-se als pares de la víctima en un radi de 500 metres per un període de 20 anys.
El ministeri fiscal sol·licita també, en concepte de responsabilitat civil, que indemnitzin els pares de la víctima i al seu fill de cinc anys, que a la vegada és també el seu nét, amb 300.000 euros cadascun. Per la seva banda, l'acusació particular sol·licita 20 anys de presó per a cadascun per un delicte d'assassinat, mentre que la defensa demana la lliure absolució dels acusats. 
El menor, que en el moment dels fets tenia 15 anys, va ser condemnat l'any passat per un delicte d'homicidi a tres anys d'internament en un centre de menors i dos anys més de llibertat vigilada. El judici se celebra amb un tribunal popular a la Secció Segona de l'Audiència de Tarragona i està previst que finalitzi el 22 d'aquest mes, després de la declaració de diversos testimonis i pèrits.

 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies