Ajuntament d´Amposta

 

agenda
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Esquerra fixa la sostenibilitat i la digitalització com a valors per a la construcció econòmica i social de les Terres de l’Ebre  

publicat el 1/9/2020


El president de la Federació, Alfons Montserrat, va explicar que l’objectiu d’aquestes Jornades organitzades per Esquerra "és fer una reflexió de caràcter estratègic sobre el territori, a partir dels canvis que ha provocat la crisi de la Covid, aprofitant les oportunitats que han aparegut per impulsar una acció transformadora de les Terres de l’Ebre". També la Secretària General de la Federació, Norma Pujol, va insistir en el fet que les nostres comarques no poden quedar al marge del nou paradigma que s’ha generat a tot el món.
El diputat Lluís Salvadó  va apuntar que "el principal problema que tenim a les Terres de l’Ebre és la pèrdua de capital humà, a més  d’un dèficit històric en infraestructures i serveis, però a la vegada disposem de fortaleses importants derivades d’un teixit d’empreses i cooperatives del sector agroalimentari diversificades, així com de grans valors paisatgístics, patrimonials i ambientals, que ens fan una destinació extraordinària per al turisme familiar de proximitat.  També tenim una posició estratègica al corredor mediterrani, amb importants reserves de sòl industrial, i un reconeixement de Reserva de la Biosfera que ens posiciona com un element diferenciador".
Salvadó va manifestar que davant la nova situació "hem d’aprofitar les oportunitats que s’han obert a partir de la societat digital, els nostres valors de sempre i la qualitat de vida que tenim al nostre territori per revertir el despoblament i la descapitalització de joves. Hem d’assumir el repte col·lectiu de fer i projectar les Terres de l’Ebre com un territori de valors i atractiu. Li hem de posar atributs de modernitat que sintonitzin amb el futur i les necessitats dels joves, en la innovació, i també amb el talent".
En aquest sentit va destacar la importància de fer un territori protagonista de la transició ecologia i energètica. "Les Terres de l’Ebre ens hem de comprometre en l’emergència climàtica global i en la reducció d’emissions de CO2, i ho hem de fer posant la producció de l’energia en mans de la ciutadania i dels ajuntaments de forma descentralitzada canviant l’actual model oligopolístic".
Tant Francesc Barbero, alcalde de Flix, com Albert Salvadó, Secretari d’Acció Política i d’Acció Social de la Federació van participar en la Jornada mostrant la necessitat de liderar la transició ecològica i explicant diversos projectes impulsats pels ajuntaments republicans mitjançant instal·lacions d’autoconsum d’energia fotovoltàica o compartida, així com de producció amb biomassa i xarxa de calor. Salvadó va reclamar "convertir les Terres de l’Ebre en el territori català de referència en l’àmbit de la sostenibilitat. Perquè per una part som grans productors d’energia, i per l’altra, som la zona zero dels efectes del canvi climàtic del país".
Aquest canvi de model energètic però, segons Salvadó "no pot ser només un canvi de font d’energia cap a les renovables, sinó que el repte també implica incorporar noves maneres de gestió apostant per models distribuïts de generació i de proximitat entre els punts de producció i de consum".
Un altre dels valors destacats per a la construcció econòmica i social és el de la digitalització de tot el territori i l’oportunitat de futur que comporta. La diputada provincial Tere Mariné va informar de l’extensió de la xarxa pública de fibra òptica a tots els municipis mentre que el president de la Federació comarcal de la Ribera d’Ebre d’Esquerra, Josep Maria Sáez, i  la presidenta del consell Comarcal, Gemma Carim, van exposar la importància del projecte "Area 5 G". Una actuació que permetrà dinamitzar l’economia, fent aflorar i aparèixer ecosistemes d’empreses d’innovació, generar espais de teletreball i coworking, a més d’afavorir la retenció i captació de talent al territori.
Pere Aragonès, coordinador nacional d’Esquerra Republicana i vicepresident del Govern de Catalunya, va cloure la Jornada felicitant els assistents: "Hi ha proposta a nivell nacional i també la tenim a les Terres de l’Ebre, com es demostra amb aquest treball que esteu fent. Això és lideratge, i ho hem de traslladar a la resta del país".
Tot seguit va advertir que "en els pròxims temps amb una mà haurem de fer la reconstrucció econòmica i social, per transformar el país fent d’aquesta sacsejada del Coronavirus una oportunitat; i amb l’altra, haurem de fer la construcció de la República amb les grans majories".
Aragonès va destacar que els projectes estratègics definits pel Govern en el Pla per a la reactivació econòmica i la protecció social encaixen perfectament amb les necessitats i oportunitats de les Terres de l’Ebre; i va posar com per exemple el sector agroalimentari: "És absolutament estratègic per al país, perquè genera equilibri territorial, ens situa en l’àmbit de la sobirania energètica i perquè Catalunya té tots els actius per ser una potència alimentària, gastronòmica i agroalimentària de primer nivell".
A més també va destacar les oportunitats que representa per al territori l’àmbit de la digitalització i la fibra òptica; el de la transició ecològica  i la reconversió energètica, i per últim; el de la recerca i innovació. Amposta Ràdio > Notícies > Esquerra fixa la sostenibilitat i la digitalització com a valors per a la construcció econòmica i social de les Terres de l’Ebre   

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies