Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l┤Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletÝ informatiu
Federaciˇ de RÓdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d┤Amposta
La Xarxa, comunicaciˇ local

Agricultura multa tres pagesos per no advertir de la presŔncia de caragol mašana als seus cultius

publicat el 7/8/2019

El Departament d’Agricultura ha multat tres pagesos del l’hemidelta dret de l’Ebre per no comunicar a les administracions que havien trobat caragols maçana als seus cultius i que van optar per combatre’l amb mitjans propis. Les sancions són de 3.000 euros cadascuna ja que advertir de l’existència d’exemplars d’aquesta plaga als arrossars és "obligatori" i es considera una falta molt greu no fer-ho perquè posa en risc les tasques de confinament i eradicació que s’estan fent. Si existeixen focus no controlats de caragol maçana és fàcil que es propaguin per desguassos i camps veïns.

L’actual normativa de control d’espècies invasores obliga els agricultors a comunicar la presència de les plagues a l’administració. Els pagesos que opten per no fer-ho, eliminen ells mateixos les postes o exemplars adults, en aquest cas de caragol maçana. Això suposa un risc perquè no es pot garantir l’eliminació completa ni evitar que el caragol maçana contamini altres camps. La amenaça més gran ara, justament a l’hemidelta dret on la plaga està confinada, és que s’infectin desguassos que es consideren néts i arribin postes a nous camps.

Agricultura recorda als pagesos que quan es comunica la presència de caragol maçana als arrossars, s’actua ràpidament i "sempre garantint el conreu normal de la collita de l’arròs". El protocol d’actuació és posar malles a l’entrada i la sortida de canals i desguassos per evitar-ne la propagació cap a l’exterior del camp i es "monitoritza" mentre es fan tractaments amb saponina, de vegades fins a tres cops en una mateixa campanya, tot a càrrec del pressupost destinat pel Departament a lluitar contra la plaga. 

A l’hemidelta dret, la presència de cargol poma l’any passat va disminuir lleugerament amb relació a l’anterior, per sota de les 90 hectàrees afectades.  Amposta RÓdio > NOT═CIES > Agricultura multa tres pagesos per no advertir de la presŔncia de caragol mašana als seus cultius 

Ajuntament d┤Amposta (AMPOSTA R└DIO) Ě Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) Ě 43870 AMPOSTA Ě Tel. 977 70 21 44 Ě radio@amposta.cat
AvÝs legal | PolÝtica de privacitat | Accessibilitat | PolÝtica de cookies