Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Els mostrejos a la costa del delta de l'Ebre confirmen que la gran majoria de residus marins són plàstics

publicat el 11/1/2019


.- La campanya de mostrejos iniciada a principis de 2017 al parc natural delta de l'Ebre ha permès corroborar que la gran majoria de residus marins que arriben a les seves platges són plàstics. Ho són 566 dels 636 objectes recollits a la platja del Serrallo, a Sant Jaume d'Enveja, en el marc del projecte Marine Litter Watch Month, una iniciativa per caracteritzar la brossa marina a l'espai, conèixer el seu origen i desenvolupar un pla d'actuacions. Durant l'últim d'aquests quatre mostrejos, fet la tardor del 2018, s'han recollit 84 objectes amb un pes de 5,4 quilos: 81 són plàstics.

El desenvolupament del programa es basa en el mostreig i recollida de tota la brossa present en dos punts, de 100 per 20 metres, de la platja del Serrallo. L'indret va ser triat per la seva posició geogràfica en relació amb la desembocadura de l'Ebre i el port de Sant Carles de la Ràpita, perquè no disposa de serveis de neteja mecànica durant l'estiu i per la seva distància respecte les estacions de bombeig d'aigua dels arrossars.

La iniciativa es va posar en marxa amb un primer mostreig l'hivern de 2017, així com tres més la primavera, l'estiu i la tardor d'aquest passat 2018. En aquest últim, al marge del 81 residus de plàstic, es va recollir un objecte tèxtil, un de fusta processada i un de metall. En el còmput global dels quatre mostrejos, dels 636 objectes, a banda dels 566 de plàstic ja esmentats, 22 són de metall, quinze de fusta, tretze de químics, nou de vidre, vuitè de goma, quatre de tèxtil i un de paper. El pes total és de 43,6 quilos. La densitat mitjana de brossa marina ha estat de 0,04 objectes per metre quadrat.

D'acord amb les dades recopilades, respecte a la quantitat d'objectes i el pes, destaca un increment d'unitats durant els mostrejos de primavera i estiu, fet que s'explicaria per l'elevat cabal que duu l'Ebre –amb mitjanes superiors als 500 metres cúbics per segon-, durant els mesos de març, abril i juny. 

Els responsables de la campanya recorden que el mar Mediterrani és un dels més afectats per la brossa al món, amb profunds impactes negatius sobre les espècies i hàbitats marins, la salut pública així com per importants sectors econòmics com la pesca, l'aqüicultura, la navegació i el turisme.
 Amposta Ràdio > NOTÍCIES > Els mostrejos a la costa del delta de l´Ebre confirmen que la gran majoria de residus marins són plàstics

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies