Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

El comitè de cogestió del cranc blau elaborarà un pla per incrementar la pesca i controlar la població de l'espècie

publicat el 14/11/2018

.- El comitè de cogestió de la pesca de cranc blau a les Terres de l'Ebre s'ha constituït aquest dimarts a Sant Carles de la Ràpita (Montsià) amb representants de l'administració, del sector pesquer i del mon científic i mediambiental. El comitè elaborarà, en un termini màxim de 18 mesos, un pla d'aprofitament perquè una "intensa pressió pesquera comercial" ajudi a mantenir controlades les poblacions d'aquesta espècie que s'ha estès per tot el Delta i que amenaça el cranc autòcton i altres espècies de marisc i peix. El repte, com ha reconegut el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, és connectar la producció de cranc blau de l'Ebre amb els mercats internacionals que ja en són consumidors i on l'espècie té un alt valor agroalimentari.

El comitè que s'ha constituït aquest dimarts a la seu de la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita naix a instàncies del sector pesquer del territori per tal de generar el màxim benefici i aprofitament del cranc blau, convertint també l'home en el principal depredador d'aquesta espècie exòtica que ha colonitzat el delta de l'Ebre els últims dos anys. El comitè està format pel director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, el President de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona, Eusebio Rosales, el cap del Departament de Recursos Marins Renovables de l'Institut de Ciències del Mar, Joan B. Company, el representant de Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, i representants de la resta de confraries implicades.

Com ha apuntat Tudela es preparà a partir del comitè un pla de gestió de la pesca del cranc blau, en un màxim d'un any i mig. Malgrat que els pescadors optarien per una via més immediata, amb autoritzacions a la pesca massiva d'aquesta espècie, sense quotes ni limitacions, entenen que primer ha de trobar-se els mercats on destinar-lo. "Fins que no hi hagi un comprador fort, de moment guanya el cranc", ha lamentat el pescador Francesc Rosales, de la Ràpita. 
De fet, el producte va començar a comercialitzar-se a preu molt atractius però com més se'n pesca i més n'arriba ales llotges, més baixa el preu. Dels més de 10 euros per quilo que es va arribar a pagar, ara es troba a preu de llotja a 1,25 euros per quilo. "És lògic. El consum local no pot assumir una pesquera d'una entitat tan important", ha reconegut el director general. I és que només al mes d'octubre passat, la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita, ha quantificat que es va pescar les mateixes tones de cranc blau que en tot el 2017. Entre els mesos d'octubre i novembre se n'han capturat més de 30 tones mentre que l'any passat no es van superar les 12 tones en tota la campanya. "S'ha incentivat la pesca, se n'ha capturat molt més que l'any anterior i els preus han tornat a retrocedir", ha reconegut Joan Balaguer, secretari de la Confraria rapitenca. 

Els preus actuals només serien rendibles si se'n pot pescar però el sector aposta per preus més alts que incentivin més pescadors a sortir a capturar-los per retirar-ne el màxim nombre possible de l'entorn marí del Delta. "El repte és connectar els mercats internacionals importants que ja existeixen amb la producció de la zona delta de l'Ebre. És una espècie molt apreciada fora d'aquí i estem treballant amb el sector, amb Prodeca (Promotora d'Exportacions Agroalimentàries) i altres organitzacions per ajudar a connectar la producció del territori amb mercats que ja existeixen i on l'espècie resulta molt interessant", ha defensat Tudela. 

També Balaguer ha remarcat les possibilitat agroalimentàries que té el cranc blau, sobretot en indústries d'aprofitament de la carn que es fa servir en mercats com els Estats Units on es treu la carn i es creen productes processats i elaborats. Aquí fa dos tres anys que el tenim i s'ha d'acabar de conèixer. Al territori ja està a les cartes de tots els restaurants però falta el consumidor i la gran indústria. "Cal buscar ofertes i veure a quin mercat pot anar, fer efectiva la via de la l'exportació en mercats ja consumidors com l'americà", ha insistit Balaguer. "Aspirem també a través de la presentació del pla arribar als mercats que estan disposat a pagar el que val aquesta espècie", ha afegit Tudela.

Amb més sortides comercials, els pescadors estan convençuts que hi hauria més interessants en incorporar-se a la pesca del cranc blau. Ara de moment, han de lidiar amb els costos que els genera l'agressivitat de l'espècie que fan malbé les xarxes o altres elements de pesca que costen importants inversions. Els pescadors avisen que el cranc blau encara no ha tocat sostre ni el veuen prop i que les cries s'han multiplicat per deu en el darrer any. Amposta Ràdio > NOTÍCIES > El comitè de cogestió del cranc blau elaborarà un pla per incrementar la pesca i controlar la població de l´espècie 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies