Ajuntament d´Amposta

 

agenda
Federaciˇ de RÓdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d┤Amposta
La Xarxa, comunicaciˇ local

Amposta restaurarÓ per fer visitable la torre de defensa de Sant Joan, de finals del segle XVI

publicat el 8/10/2018

.- L'Ajuntament d'Amposta projecta restaurar per fer visitable la torre de Sant Joan, una estructura de defensa contra els pirates sarra´ns constru´da a finals del segle XVI i que es troba actualment dins de la badia dels Alfacs. El govern municipal ha encarregat avantprojecte que preveu netejar la part interior, molt deteriorada, consolidant els elements que queden i, si Ús possible, incorporar els que es recuperin. S'habilitarÓ una tarima a la part superior com a mirador aixÝ com una passarelĚla lateral que preservarÓ l'actual corriol de pedres que sobresurt de l'aigua. L'obra, que no es preveu enllestir abans de dos anys, suposarÓ un inversiˇ de 247.000 euros. Una xifra que el consistori espera finanšar, en bona mesura, mitjanšant l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment.

"Amposta tÚ poques construccions del 1.576: no podem deixar que continu´ degradant-se", remarca l'alcalde, Adam TomÓs. Va ser constru´da justament aquest any per ordre de Felip II per vigilar les entrades dels pirates sarra´ns juntament amb altres estructures similars al voltant de la badia dels Alfacs. Des de fa anys per˛, la torre es troba unes desenes de metres dins les aigŘes de la badia i Ús nomÚs accessible per un corriol de pedres que sobresurten amb la marea baixa. Aquesta importÓncia hist˛rica i singularitat paisatgÝstica la va convertir en BÚ Cultural d'InterŔs Nacional (BCIN). TambÚ es troba inclosa en el catÓleg de fortificacions de la Direcciˇ General de Costes.

L'estructura es troba, en aquests moments, en forša mal estat. De forma quadrada i tronc piramidal, els seus murs estan esquerdats i parcialment ensorrats. No es conserva la part superior. En funcionament durant 250 anys, va ser destru´da, possiblement, per l'armada britÓnica durant la guerra del FrancŔs. L'any 1950 es van desmantellar els grans blocs que la formaven per construir les cases del nucli de Poblenou del Delta. Ara, per˛, el consistori, en la lÝnia dels projectes en marxa per recuperar la zona del Castell i de la fašana fluvial, ha posat en marxa el procediment per fer efectiva la seva restauraciˇ i poder-la fer accessible al p˙blic.

Segons ha explicat TomÓs, el consistori disposa ja d'un avantprojecte que ha de servir per redactar el projecte executiu i licitar les obres. EstÓ previst netejar la part interior i efectuar-hi excavacions arqueol˛giques. Aix˛ ha de permetre determinar si els materials que s'hi acumulen poden ser incorporats a la part derru´da a l'hora d'elaborar el projecte executiu. TambÚ es consolidaran els elements que es mantenen i s'habilitarÓ una passarelĚla de fusta pel lateral de l'estructura per facilitar l'accÚs, tambÚ a persones amb mobilitat redu´da, evitant cobrir el corriol de pedres caracterÝstic. Aquesta mateixa passarelĚla donarÓ accÚs tambÚ a la part superior de la torre, on s'habilitarÓ una tarima per poder gaudir de les vistes sobre la badia dels Alfacs i el delta de l'Ebre.

L'avantprojecte calcula la inversiˇ necessÓria en 247.000 euros. Tot i que el projecte no es materialitzaria abans de, com a mÝnim, dos anys, el govern municipal ha decidit posar en marxa el procediment administratiu coincidint amb la recent adjudicaciˇ del tram de guarda costanera entre la mateixa torre i Poblenou, fet que permetrÓ millorar de forma ostensible l'accÚs a la zona. TomÓs tambÚ ha subratllat la voluntat del consistori d'optar, per primer cop, als ajuts de l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment, que podrien arribar a subvencionar fins a un 75% de l'import de l'actuaciˇ. Amposta RÓdio > NotÝcies > Amposta restaurarÓ per fer visitable la torre de defensa de Sant Joan, de finals del segle XVI

  • Ajuntament d┤Amposta (AMPOSTA R└DIO) Ě Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) Ě 43870 AMPOSTA Ě Tel. 977 70 21 44 Ě radio@amposta.cat
    AvÝs legal | PolÝtica de privacitat | Accessibilitat | PolÝtica de cookies