Ajuntament d´Amposta

 

agenda
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

La consellera Serret considera la sembra en sec de l'arròs al Delta "una bona via" per combatre el caragol maçana

publicat el 5/9/2017


 La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha defensat que la sembra en sec de l'arròs pot ser una "bona via" per combatre els efectes de la plaga del caragol maçana en aquest cultiu al delta de l'Ebre. El mètode ha començat a estendre's -fins a 2.000 hectàrees s'han sembrat amb aquest sistema en l'actual campanya- i hi ha moltes esperances abocades en la seva efectivitat. "El delta té un ecosistema complex i hem de veure els efectes de cada acció i ponderar-la adequadament", ha apuntat, però, Serret. Per això, l'IRTA continua afinant el sistema de la sembra en sec de l'arròs i corregint-ne els problemes. En la darrera jornada de camp que es va fer a l'estació experimental de l'Ebre, a Amposta, aquest dijous, els pagesos van conèixer de primera mà els estudis amb què s'han d'identificar les varietats d'arròs més resistents a la sal però també projectes amb els quals es vol corregir aspectes com la pèrdua d'oxigen a la planta quan s'aplica el reg intermitent enlloc del laminat.
La consellera Meritxell Serret, en una entrevista a l'ACN, ha destacat que cada vegada més pagesos proven la sembra en sec de l'arròs per evitar que el caragol maçana es mengi els brots quan la planta creix. "Com en totes les mesures volem fer el màxim acompanyament tècnic i anar veient què implica cadascuna", ha remarcat. 

Aquest suport d'R+I+D arriba en bona part dels investigadors de l'IRTA que, juntament amb empreses particulars, estan treballant en diferents activitats de recerca per conèixer la tolerància a la sal de les varietats d'arròs (ja que la salinitat de la terra és un dels primers problemes que apareix amb la sembra en sec). També s'han iniciat projectes de monitorització de camps salins (com el projecte Neurice) per conèixer els canvis de les capes freàtiques dels terrenys, i programes d'optimització per a l'ús de regons (el reg intermitent) en arròs sembrat en sec. 

En aquest darrer programa per exemple s'ha detectat que quan s'hi aplica el reg intermitent la planta creix més desnodrida i perd oxigen, probablement per la falta d'aigua, tot i que els estudis demostren que la sembra en sec redueix l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

Per altra banda, gràcies al finançament del grup ad hoc per lluitar contra el caragol maçana, s'ha impulsat un projecte per conèixer els resultats de l'aplicació, en condicions de camp, del fosfat fèrric 1180M, utilitzat en altres cultius contra els caragols i les bavoses. Els resultats en laboratori demostren que els mol·luscs cauen a l'esquer i prefereixen els pèl·lets fèrrics que se'ls subministra enlloc de la planta d'arròs. Ara des de l'IRTA volen comprovar com funciona als arrossars i comparar l'efectivitat de diverses dosis amb la de la saponina. 

Sempre en estat d'alerta i aplicant la contenció

La consellera d'Agricultura ha assegurat que l'aparició d'un focus de caragol maçana al riu Ebre a l'altura de Miravet, a la Ribera d'Ebre, és una evidència que "no es pot abaixar al guàrdia" en la lluita contra aquesta plaga. Meritxell Serret ha apuntat que s'ha pres totes les mesures per eradicar el focus, com també es va poder fer a Pals, Girona. També s'estan aplicant les mesures de seguretat acordades durant la campanya de collita i s'han obert les línies d'ajuts per subvencionar part dels costos que suposa als pagesos l'ús de les saponines contra la plaga.  Amposta Ràdio > Notícies > La consellera Serret considera la sembra en sec de l´arròs al Delta "una bona via" per combatre el caragol maçana

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caselles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies