Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Un fong causat per les altes temperatures provoca importants pèrdues en alguns arrossars del delta de l'Ebre

publicat el 10/8/2017

 El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha alertat que la collita d'arròs al delta de l'Ebre patirà pèrdues entre el 20% i el 50%, i del 70% o el 90% en alguns casos, a causa del fong pericularia, causat per les altes temperatures i l'alta humitat de les últimes setmanes. UP reclama que el Departament d'Agricultura faci una valoració "ràpida i acurada" dels danys i que s'indemnitzi els pagesos afectats. També demana al Ministeri permeti ara aplicar l'únic fitosanitari específic, el triciclazol, que combat aquest fong. La pericularia produeix una substància tòxica que frena el creixement de la planta, afecta la fulla i la tija de l'arròs i és especialment nociva per al conreu quan ha sortit l'espiga, ja que l'asseca.

Com ha explicat Rafel Verdiell, responsable de Sectors Agrícoles d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, la fong s'ha desenvolupat en la darrera setmana perquè ha trobat les condicions meteorològiques idònies per fer-ho, temperatures altes durant moltes hores continuades i humitat de fins al 90%. Però a més a més, s'hi ha sumat el problema que en aquesta campanya, el Ministeri d'Agricultura no ha autoritzat l'ús excepcional del triciclazol, l'únic producte fitosanitari específic per atacar el fong pericularia. La davallada del límit màxim de residus d'aquesta matèria activa fins al 0,01 va fer que caigués del registre de fitosanitaris i no s'ha pogut demanar utilitzar-lo. 

"Entre que no tenim un producte específic per al fong i s'han donat les condicions perquè es desenvolupi, les conseqüències són les que són. Episodis com aquest en tenim cada deu o dotze anys però amb un producte per combatre-ho, minimitzes el problema. Enguany s'han ajuntat les dos coses i els efectes han estat devastadors", ha lamentat Verdiell. De cara l'any vinent, la casa comercial millorà el producte i hi haurà estoc però usar-lo dependrà del govern espanyol, que ha donar l'autorització. "Aquest és un altre problema, als altes països tens el producte registrat en dos anys i aquí n'han de passar sis o set", ha recriminat el portaveu d'UP.

El fong ha afectat sobretot les varietats que ha agafat en estat de floració, quan la planta d'arròs és més sensible. De fet, de moment, només hi ha una varietat, la J. Cendra, que ha aguantat l'envestida del fong. La principal afectació s'ha registrat al marge esquerre on no sembren aquesta varietat perquè se sega molt tard. A l'agricultor d'aquest hemidelta se si acumulen els problemes ja que han de fer front a alts costos de producció per lluitar contra el caragol maçana que infesta la majora dels arrossars en aquesta part del Delta. 
 Amposta Ràdio > NOTÍCIES > Un fong causat per les altes temperatures provoca importants pèrdues en alguns arrossars del delta de l´Ebre 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies