Ajuntament d´Amposta

 

agenda
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Unió de Pagesos denuncia la cadena de supermercats Dia per vendre a pèrdues arròs produït al Delta

publicat el 27/6/2017

 Unió de Pagesos ha denunciat davant el Departament d'Empresa i Ocupació la cadena de supermercats Dia per vendre "a pèrdues" arròs produït al delta de l'Ebre als seus establiments d'Amposta i Deltebre. La veu d'alerta la va donar un productor d'aquesta última població, després de detectar en un supermercat de la cadena de l'existència d'una oferta, vigent entre el 22 de juny i el 12 de juliol, que comercialitza el quilo d'arròs blanc rodó a 0,39 euros. Segons el responsable de Sectors Agrícoles del sindicat, Rafel Verdiell, productors de la zona han cobrat enguany el mateix arròs en closca –que encara no ha passat pel molí- a 0,37 euros el quilo. "Impossible que es vengui a 0,39: està la maquila, l'empaquetat i la distribució. Segurament, i tirant per baix, s'està venent al mercat a la meitat del que hauria d'estar", ha afegit. Unió de Pagesos ha reclamat al Departament que obri una investigació i que, si s'escau, sancioni la cadena per una pràctica il·legal que, habitualment, s'utilitza com a "producte ganxo" per atreure els consumidors.. 

"És un arròs produït aquí al Delta, no que hagi vingut de fora. És impossible –que es vengui a aquest preu-. Si vingués de fora no saps les despeses que té. Però un producte del territori, ho tenim molt clar tots al preu que l'hem cobrat", ha remarcat el mateix Verdiell, indignat davant la proliferació d'aquestes pràctiques comercials. Abans de presentar la denúncia aquest dilluns, el sindicat es va arribar a adreçar, fins i tot, a l'empresa subministradora i envasadora per a la cadena de supermercats, qui hauria reconegut que havia venut el producte un preu "molt superior" al que Dia hauria fixat per a la venda al públic al consumidor final.

Més enllà del preu que han rebut els productors, el sindicat recorda que, aquesta mateixa setmana, la cotització de la mateixa categoria d'arròs a la Llotja de Tortosa és de 0,56 euros el quilo, sense incorporar el cost d'envasat, transport i venda al detall, fet que el situaria en un mínim de 0,65 euros el quilo. És a dir, el preu es trobaria al voltant d'un 40% per sota del mínim que hauria de tenir. Durant la campanya de 2016-2017, la cotització d'aquesta categoria s'ha situat entre els 0,56 i els 0,59 euros.

Davant d'aquestes constatacions i seguint la mateixa resposta habitual davant d'aquests casos, Unió de Pagesos ha portant davant del Departament d'Empresa i Coneixement el cas perquè iniciï una investigació que determini si aquesta oferta és il·lícita d'acord amb la normativa actual de Consum. "És una venda a pèrdues descarada", lamenta Verdiell, verbalitzant el profund malestar del sector al respecte, per la reiteració de casos, els danys que suposen al sector i les sancions poc exemplars que, fins ara, s'han acabat imposant. La llei estatal d'ordenació del comerç minorista prohibeix, com a pràctica contrària a les normes del comerç, la venda a pèrdues: és a dir, que un operador de la cadena vengui per sota del preu que compra al seu proveïdor.

"Suposo que ens acabaran donant la raó i sancionant a l'empresa. Però fins que mantinguem els resultats definitius, ens mantenim a l'espera. Però aquestes coses no es poden permetre de cap manera: no es poden utilitzar productes agraris com a productes ganxo perquè després entris al supermercats a comprar altres coses. Passa amb l'oli, la llet, l'arròs i molts productes. És hora de dir prou", argumenta el responsable sindical, tot recordant que l'efecte d'aquestes vendes a pèrdues, a banda d'una baixada de preus "fictícia", empenyen els consumidors a comprar "productes no tan barats" a partir del ganxo de l'arròs.
  •  Amposta Ràdio > Notícies > Unió de Pagesos denuncia la cadena de supermercats Dia per vendre a pèrdues arròs produït al Delta 
  • Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
    Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies