Ajuntament d´Amposta

 

agenda
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

El Servei de Joc i Espectacles obre expedient sancionador per concurs de bous embolats de Sant Jaume d'Enveja

publicat el 6/3/2017

El Servei del Joc i d'Espectacles de la Generalitat a les Terres de l'Ebre ha obert un expedient sancionador per infraccions a la normativa dels correbous en un concurs de bous embolats que es va celebrar el juny de l'anypassat a Sant Jaume d'Enveja (Montsià). La denúncia presentada per l'entitat animalista AnimaNaturalis argumentava que hi va haver un endarreriment injustificat en l'inici de l'espectacle i que no es van evitar "maltractaments i sofriment" als animals durant la celebració de l'acte taurí. La sanció podria ascendir fins als 1.200 euros. Tot i que AnimaNaturalis ha assegurat que es va intentar evitar que gravessin el concurs, es va complementar l'acusació amb imatges dels fets denunciats.

L'expedient sancionador obert és fruit de la denúncia presentada per l'entitat animalista AnimaNaturalis el mes de juliol de 2016, que va acompanyar amb fotografies i imatges de vídeo. Tot i que els organitzadors de l'acte taurí de Sant Jaume d'Enveja poden presentar un recurs, l'entitat confia que la sanció acabi sent ferma els pròxims mesos. 

Els fets denunciats es van produir el 25 de juny de 2016, en el marc d'un concurs d'emboladors on es van deixar anar 6 bous, en una plaça portàtil, perquè fossin embolats en el menor temps possible. El grup guanyador s'enduia un premi en metàl·lic de 300 euros. 

AnimaNaturalis va denunciar que el concurs va començar amb més de mitja hora de retard de la hora prevista, "provocant així més estrès als animals". La sanció per endarrerir l'espectacle sense causa justificada pot suposar multes entre 50 euros i 600 euros, segons l'article14.d de la Llei dels Correbous (34/2010). També han denunciat que hi va haver "problemes" a partir del tercer bou de la nit, que no va poder ser embolat i es va trigar molt a poder col·locar-li l'estructura metàl·lica. 

El quart bou de la nit, segons ha assegurat l'entitat animalista, també va sortir malament de corrals, amb la pota embolicada amb la mateixa corda que el subjecta el cap i va quedar completament embolicat en el piló de fusta amb la corda i una pota del davant. El forcejament amb el bou va durar més de 7 minuts (usualment no dura més de 30 a 60 segons). Finalment el bou no va ser ben embolat perquè "no van ancorar bé una de les ferramentes i en xocar contra el piló, va girar la bola de foc cap avall, corrent perill de cremar-se la cara". La conducta incompliria l'article 8.6.d que reclama "vetllar, durant el transcurs de l'espectacle, per a evitar maltractaments i sofriments als animals". 

Tampoc es va embolar cinquè bou de la nit i s'hauria tardat 6 minuts a renunciar-hi i tallar la corda per alliberar-lo. La sanció per la manca de compliment de les funcions corresponents a la comissió de bous, segons AnimaNaturalis, pot ser entre 50 euros i 600 euros, complint amb l'article 14.f de la Llei 34/2010. Amposta Ràdio > Notícies > El Servei de Joc i Espectacles obre expedient sancionador per concurs de bous embolats de Sant Jaume d´Enveja 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies