Ajuntament d´Amposta

 

agenda
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Amposta protegeix l'antic "col·legi de les monges" amb l'objectiu futur d'adquirir-lo i reobrir-lo per a usos culturals

publicat el 30/1/2017

- El ple de l'Ajuntament d'Amposta té previst aprovar definitivament aquest dilluns al vespre la protecció de l'antic edifici del "col·legi de les monges" com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) per preservar la integritat de la part antiga del conjunt. Actualment, l'immoble, que va ser adquirit per una empresa que volia construir allí una promoció d'habitatges, es troba en fase d'execució hipotecària. El consistori confia poder-lo adquirir a la SAREB –l'anomenat banc dolent- un cop surti a subhasta. Amb tot, i davant la possibilitat que alguna altra societat pugui acabar comprant-lo, la protecció com a BCIL evitarà l'enderroc i protegeix els elements destacats de la part antiga –com l'escala i les baranes amb motius florals-, més enllà d'una possible utilitat privada o comercial. La idea del govern municipal d'ERC és, en el futur, rehabilitar l'edifici antic, enderrocar la part més nova i reobrir-lo a la ciutadania com a equipament cultural i educatiu.

Construït a principis del passat segle XX, diverses generacions d'alumnes de la ciutat van conèixer les instal·lacions, situades en ple centre de la ciutat, entre el mercat i el passeig del Canal. Al conjunt original, en forma d'U, se li va afegir posteriorment un altre immoble que tanca l'espai, sense valor arquitectònic, d'acord amb els informes tècnics del consistori. Actualment, i després de ser adquirit anys enrere per una societat que volia construir-hi pisos, es troba tancat al públic i, segons ha reconegut el regidor d'Urbanisme, Tomàs Bertomeu, el seu estat és "lamentable". Entre els elements arquitectònics originals destacats i que encara es conserven figuren les escales que donen accés al patí central, amb baranes d'art floral. 

El procediment per declarar-lo com a BCIL s'ha tancat amb el dictamen favorable del Departament de Cultura i sense cap al·legació per part dels particulars afectats. El consistori va posar en marxa el procés a finals del passat 2015, amb la idea d'evitar un possible enderrocament i preservar-lo per fer-lo més interessant per a tercers. De fet, Bertomeu no descarta encara que, un cop la SAREB l'acabi expropiant i el torni a subhastar, alguna empresa pugui acabar pujant i adjudicar-se l'edifici per a usos com l'hoteler. D'entrada, però, la recuperació era un dels compromisos electorals assumits per ERC, amb l'objectiu d'ubicar-hi equipaments i serveis culturals i educatius, com l'Escola d'Art i Disseny (Esardi), l'Escola Oficial d'Idiomes o l'Escola d'Adults. Aquest dilluns, però, el regidor no ha volgut anar més enllà de precisar els usos com a "culturals". "L'ús l'anirem definint", assenyala.

Dins dels plans del govern municipal, segons ha reconegut Tomàs, figura l'enderroc de l'edifici més nou que tanca la "U" de l'immoble original, obrint l'espai al carrer, així com la rehabilitació del conjunt i, en especial, de les escales. També a la part superior, on es troben les vidrieres, cabria la possibilitat d'un "possible desenvolupament" constructiu de caràcter "tou", segons ha apuntat. "Pensem que des del punt de vista urbanístic, turístic i econòmic, quan pugui ser adquirit per l'Ajuntament, enderrocar una part de l'edifici i lluir les escales, un cop restaurades, el centre de la vila guanyarà molt. Li donarem un valor: l'edifici està enllaçat amb la zona del canal i podrà ser obert. Lluir-lo, crear un atractiu més, un espai exterior que sigui visitable", ha argumentat.

D'altra banda, el ple ordinari d'aquest mes de gener preveu també aprovar una modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per a permetre la instal·lació de serveis turístics i hotelers a la zona costanera dels Eucaliptus. Segons Bertomeu, el consistori ha detectat que existeixen "problemes de tipus legals" per donar "certes llicències". La modificació ha de servir perquè "certs sectors" de la zona puguin prestar serveis turístics, tant des de l'àmbit públic com privats. "Aquí teníem una mancança i ho anem a cobrir", ha afegit. També s'ampliarà l'ús hoteler. "Fem actuacions per impulsar el dinamisme econòmic", ha subratllat.

Per últim, el ple debatrà una moció conjunta de tots els grups municipals, proposada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre, demanant l'arribada fins al delta de l'Ebre dels sediments retinguts als embassaments de Riba-roja i Mequinensa per evitar la regressió de l'espai. Amposta Ràdio > Notícies > Amposta protegeix l´antic "col·legi de les monges" amb l´objectiu futur d´adquirir-lo i reobrir-lo per a usos culturals
  • Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
    Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies