Ajuntament d´Amposta

 

agenda
Federaciˇ de RÓdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d┤Amposta
La Xarxa, comunicaciˇ local

Finalitza amb Ŕxit la salinitzaciˇ contra el caragol mašana als arrossars del delta de l'Ebre

publicat el 16/1/2017

Les comunitats de regants del delta de l'Ebre han valorat amb satisfacciˇ el procÚs de salinitzaciˇ amb aigua de mar que es va dur a terme durant el mes de novembre als arrossars. L'aigua salada es va fer arribar sobretot als desguassos dels camps per mirar de frenar l'expansiˇ de la plaga del caragol mašana, que no sobreviu si no tÚ aigua dolša. Al marge esquerra del delta de l'Ebre, la situaciˇ Ús especialment complicada i preocupant perquŔ l'espŔcie invasora afecta gairebÚ tota l'extensiˇ de cultiu d'arr˛s. La salinitzaciˇ en aquest hemidelta va coincidir amb un fort episodi de pluges i caldrÓ veure si els resultats sˇn els esperats. Al marge dret del Delta es confia que la mortalitat sigui alta i aturi l'expansiˇ de la plaga que ja afecta unes 80 hectÓrees. El fred d'aquest hivern serÓ tambÚ un aliat en aquesta lluita contra el caragol mašana.

Uns dies abans de fi d'any, els arrossars quedaven definitivament secs desprÚs del procÚs de salinitzaciˇ que es va dur a terme al mes de novembre. A finals d'octubre les comunitats de regants van tancar els canals de reg, es van inundar els desguassos i alguns camps, durant 21 dies, amb aigua de mar i es va tornar a soltar l'aigua dolša. L'aigua salada s'ha fet arribar pels canals i en alguns casos s'han fet parades i usat bombes per arribar als mÓxims punts possibles. 

Com ha explicat Rafel Verdiell, membre de la Comissiˇ Permanent d'Uniˇ de Pagesos i de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre, es confia que la salinitzaciˇ generi una important mortalitat en l'hemidelta dret on la plaga ja afecta unes 80 hectÓrees. "Al marge dret l'anirem contenint ľ el caragol mašana- i si es pot eradicar, millor. Estem en la lÝnia bona. El problema Ús que n'hi ha tant al marge esquerra que, per sabotatge, descuit o portat per les aus, sempre se'n pot escapar algun. I el riu, que Ús punt infecciˇ importantÝssim", ha alertat Verdiell. 

Tot i que des de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre han considerat que el procÚs de salinitzaciˇ ha funcionat "bastant bÚ", han reconegut que el temps, i en concret la pluja, va dur algunes dificultats. Si plou quan ha entrat aigua de mar als desguassos, es rebaixa la salinitat de les aigŘes i obliga a repetir el procÚs. En els propers dies tambÚ es valorarÓ, des del comitŔ executiu creat contra la plaga, els resultats de la primera actuaciˇ del pla de sectorialitzaciˇ que s'ha fet a dues primeres zones de les 1.500 hectÓrees on es vol aplicar.

Al contrari de l'any passat, les baixes temperatures juguen a favor d'eradicar el mÓxim nombre d'exemplars possibles de caragol mašana. "L'any passat vam tenir una primavera continuada i aix˛ Ús el pitjor perquŔ el caragol es mantÚ actiu", ha apuntat el responsable d'UP. Tota l'acciˇ de salinitzaciˇ es completarÓ amb guarets i tractaments de saponina abans de sembrar l'arr˛s. Amposta RÓdio > NotÝcies > Finalitza amb Ŕxit la salinitzaciˇ contra el caragol mašana als arrossars del delta de l┤Ebre

Ajuntament d┤Amposta (AMPOSTA R└DIO) Ě Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) Ě 43870 AMPOSTA Ě Tel. 977 70 21 44 Ě radio@amposta.cat
AvÝs legal | PolÝtica de privacitat | Accessibilitat | PolÝtica de cookies