Ajuntament d´Amposta

 

agenda
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

235 aus, la majoria protegides, electrocutades en línies elèctriques de les Terres de l'Ebre des de 2012

publicat el 12/1/2017

 Almenys 235 aus, la majoria pertanyents a espècies protegides, han mort electrocutades en diferents punts de la xarxa elèctrica de mitja tensió de les Terres de l'Ebre durant els últims cinc anys, segons dades dels Agents Rurals. Una xifra que podria ser molt més elevada, atès que només fa referència als cadàvers localitzats. Per posar fre a aquesta mortalitat, els Departaments d'Agricultura i Territori i Sostenibilitat treballen conjuntament amb Endesa per detectar els suports més crítics de la xarxa i condicionar-los per protegir l'avifauna. Precisament, aquest dimecres, tècnics de la companyia elèctrica han instal·lat proteccions en deu suports d'una línia pròxima a l'abocador del Mas de Barberans, un dels punts negres de la xarxa de les Terres de l'Ebre. Els Agents Rurals, però, tenen comptabilitzats fins a un centenar de suports pendents de condicionar que han causat ja la mort d'exemplars de fins a dinou espècies diferents, la majoria rapinyaires.

En àrees on predominen els arbres baixos, com les oliveres, les torres elèctriques funcionen com a atalaies perfectes per als ocells –majoritàriament rapinyaires- en la seva recerca d'animals per caçar en camp obert o l'aliment en instal·lacions com la de l'abocador comarcal del Montsià, que atreu nombroses aus. Tractant-se d'aus de gran envergadura que es posen sobre alguns dels suports, explica el responsable del manteniment de la xarxa de mitja tensió d'Endesa al sud de Tarragona, Lluís Agustí Sànchez, en el moment d'aixecar el vol toquen amb l'ala amb una altra fase de tensió o alguna altra part electrificada de l'estructura: "es produeix el pas de la intensitat pel cos de l'animal, que s'electrocuta i mor".

Aquesta ha estat la causa de la mort de, com a mínim, 235 aus de dinou espècies diferents localitzades des de principis de 2012 a les Terres de l'Ebre, segons constaten els Agents Rurals. La major part de les quals, són ocells protegits: juntament amb 42 aligots, 40 ducs i 19 voltors, destaquen les onze àligues cuabarrades, una de les espècies autòctones més amenaçades. En la llista, tot i que sense protecció, figuren en menor mesura corbs o gavians argentats. La majoria han aparegut electrocutades a la zona de la plana interior del Baix Ebre i el Montsià, on troben, a banda de les deixalles, una gran població de conill. De fet, segons destaca el cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, més enllà d'alguns estereotips, aquestes aus són actualment uns grans aliats dels agricultors de la zona, atès que s'han convertit en els principals predadors de la plaga de conills que danya els conreus. 

En aquest context, els suports de la línia de mitja tensió del Mas de Barberans s'havien convertit en un punt conflictiu per a l'avifauna al territori, segons han coincidit tant Endesa com els Agents Rurals. De fet, allí van morir 25 cigonyes electrocutades l'agost de 2015. Aquest dimecres, la companyia ha continuat les tasques d'adequació de deu suports elèctrics metàl·lics i de formigó, amb la instal·lació de fundes i carcasses aïllants en ponts i aïlladors a la línia de l'abocador, tal i com van reclamar els Agents Rurals com grups proteccionistes autòctons i estrangers. La mesura, sosté Endesa, permet reduir considerablement el risc d'electrocució i col·lisió de les aus. La inversió prevista, en aquest cas, uns 18.700 euros. En les tasques hi treballa una brigada especial amb l'ajuda d'un camió cistella que treballa els treballs en tensió, sense necessitat que s'hagi d'interrompre el subministrament elèctric als 1.700 clients que s'abasteixen d'aquesta línia –a banda del Mas de Barberans, municipis de la comarca com la Galera, Godall, Santa Bàrbara i Ulldecona-. Segons Sànchez, tot plegat té una doble finalitat: "garantir la protecció de l'avifauna i garantir la qualitat del servei clients". En aquest sentit, recorda que les electrocucions solen provocar microtalls o talls en el subministrament elèctric de durada relativament indefinida. 

Però tot i detectar aquestes incidències a la seva pròpia xarxa, és el Cos d'Agents rurals qui disposa de la informació sobre els suports que més mortalitat d'aus generen per electrocució. Des de febrer de 2012, els agents rurals inspeccionen les línies de mitja tensió de Catalunya i recullen la informació sobre els exemplars morts i punts conflictius. També gestionen les dades que els subministren tècnics i grups proteccionistes. Una informació que, posteriorment, traslladen a la companyia elèctrica responsable de la xarxa perquè prioritzi i actuï conseqüentment en aquests suports. Segons Garcia, es tracta d'una mesura que s'ha demostrat com a efectiva allí on s'ha aplicat, d'acord amb les inspeccions trimestrals que efectua el cos. Així s'ha corroborat, per exemple, en el cas dels vuit suports que es van adequar a Vinallop l'any 2014, un altre dels punts negres del territori.

Si bé les noves línies elèctriques que s'instal·len ja inclouen mesures d'aïllament i protecció per evitar danys sobre l'avifauna, la tasca feta pels Agents Rurals durant els últims cinc anys, però, ha permès determinar l'existència de fins a 101 suports a les Terres de l'Ebre –un 19% dels 529 detectats a Catalunya- que requereixen mesures per evitar electrocucions d'ocells. Principalment, aquests punts calents es troben als termes municipals de Tortosa -24-, Roquetes -18- o la Galera -11-. Amposta Ràdio > Notícies > 235 aus, la majoria protegides, electrocutades en línies elèctriques de les Terres de l´Ebre des de 2012

  • Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
    Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies