Ajuntament d´Amposta

 

agenda
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

El jutjat d'Amposta reobre la investigació per l'accident de Freginals

publicat el 12/1/2017

 El nou magistrat del jutjat d'Instrucció Número 3 d'Amposta ha decidit reobrir el cas de l'accident de Freginals, al Montsià, en el qual van morir tretze noies estudiants d'Erasmus. El jutge ha acceptat el recurs de reforma de l'acusació particular d'una de les víctimes, un recurs que, de fet, van presentar totes les defenses de les víctimes i també el Ministeri Fiscal quan la darrera jutgessa instructora va decidir arxivar les investigacions, a principis del mes de novembre. Ho va fer sense haver pres declaració al conductor i sota l'argument que no hi havia "indicis de delicte" en la seva actuació. Segons la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ACN, ara el nou jutge prioritza, justament, la declaració del xofer de l'autocar. La qualifica "d'urgent, essencial i transcendent" per determinar si recau en ell "responsabilitat criminal o no".

El nou magistrat de la instrucció número 3 d'Amposta, ha revocat la decisió de la seva antecessora que havia declarat el sobreseïment de les investigacions del tràgic accident de Freginals, del 20 de març de 2016, a l'autopista AP-7, on van morir tretze joves estudiants que tornaven de passar un dia a les Falles de València.

A principis de novembre, la jutge va arxivar les investigacions sense haver pres declaració al conductor de l'autocar, un fet que va sorprendre i indignar les acusacions particulars de les víctimes. L'home no havia pogut ser citat per motius de salut des de l'accident. La jutgessa argumentava la seva decisió en el fet que no s'havia constatat cap falla mecànica, la conducció havia estat estable i a la velocitat adequada, el test d'alcohol i drogues havia donat negatiu, no s'havia produït distraccions per la utilització de dispositius mòbils, i s'havien fet els descansos pertinents. 

Els advocats de les víctimes ràpidament van presentar un recurs de reforma al jutjat d'Amposta, subsidiari d'apel·lació, que també va presentar la Fiscalia. Totes les parts van entendre com a "precipitada" i "il·lògica" la decisió de la magistrada pel fet que l'únic investigat no havia prestat declaració. 

Ara el nou magistrat ha acceptat el recurs de reforma i ha reobert el cas amb la prioritat de prendre declaració al conductor de l'autocar. El jutge considera pertinents els arguments de les acusacions, que van subratllar la "gravetat" dels fets i la necessitat d'analitzar la responsabilitat del conductor com a professional. En aquest sentit, el jutge creu que cal esbrinar, amb la declaració al xofer de l'autobús accidentat a Freginals, si hauria pogut partir "fatiga, somnolència o estupor" i si en va arribar a ser conscient, abdicant de les seves cauteles professionals que havia de mantenir com a conductor, factors que podrien suposar "temeritat" en la seva actuació.

Així, la interlocutòria considera la declaració de l'investigat no només una diligència "essencial", sinó un "ritus d'especial transcendència" per poder determinar si concorren elements delictius i sense la qual no es pot iniciar un possible procés delictiu. Remarca, a més, que aquest procediment aporta també totes les garanties processals a l'investigat i el seu dret de conèixer, directament a través del jutge, els fets concrets que se li imputen perquè es pugui defensar i donar la seva versió durant la seva declaració en seu judicial. 

El jutge ha donat trasllat a la resta de parts que posteriorment van presentar recurs perquè es pronunciïn sobre si, amb aquesta reobertura, ja donen per contestats els seus recursos. També deixa per a una posterior resolució la citació del conductor que no podrà realitzar-se fins que la decisió de la reobertura sigui ferma. Amposta Ràdio > Notícies > El jutjat d´Amposta reobre la investigació per l´accident de Freginals 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies