Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

El Baix Ebre i el Montsià endeguen una campanya per reduir la producció de residus i donar-los una segona oportunitat

publicat el 22/11/2016

 El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) ha endegat una campanya de prevenció de residus que es desplegarà, des d'ara fins a finals de 2017, a les comarques del Baix Ebre i el Montsià. L'objectiu es passar del 50% de recuperació de residus al 75%. La campanya té tres eixos. En primer lloc, es farà un pla per identificar la ruta i el flux que tenen els residus a les dues comarques per reduir un 15% l'entrada de residus a les deixalleries i un 2% la generació total de residus, l'equivalent a la brossa que produeix un municipi com l'Aldea durant tot l'any. En segon lloc, s'han programat 40 tallers de reciclatge i reutilització de mobles o roba, entre altres, i tallers i mercats d'intercanvi per a tots els centres escolars. Finalment es preveu adequar espais de custodia de materials que es poden reaprofitar a 6 deixalleries i adequar instal·lacions de reparació i reciclatge. El projecte té un pressupost de 85.000 euros.

El president del COPATE, Francesc Gas, ha destacat que és la primera campanya de sensibilització que es fa per la prevenció de residus des del consorci. Es farà, de moment, al Baix Ebre i el Montsià, les dues comarques que gestionen els residus de manera conjunta, des que es va dissoldre el consorci de residus que compartien, per intentar optimitzar recursos. Gas ha avançat que, seguint en aquesta línia, l'any que ve es licitarà la gestió de la recollida conjuntament, del Baix Ebre i el Montsià, per seguir reduint costos. 

A més a més, s'inicia coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus, una campanya que s'allargarà fins a finals de l'any que ve. La iniciativa arrenca amb dos tallers sobre manualitats per reduir l'ús de bosses de plàstic – en concret, s'ensenya a fer bosses de roba amb samarretes velles-, i es farà una dia temàtic de conscienciació per utilitzar menys envasos. 

Una campanya de tres grans eixos
La campanya de prevenció de residus té una primer eix basat en l'elaboració d'un pla d'accions estratègiques per reduir la producció de residus. El pla ha de concretar a partir d'indicadors municipals el flux de residus i el seu potencial de reducció. Com exemple, la tècnica del COPATE, Mercè Mariano, ha explicat que es pot treballar per reduir el malbaratament alimentari contribuint als bancs d'aliments, afavorir la reparació i la venda dels productes de segona mà, afavorir la compra responsable, l'ecodisseny o desmaterialització (fer el mateix amb menys materials a partir de compartit eines, per exemple). "Volem reduir un 15% el flux de residus de les deixalleries, la runa, la fusta o el paper, i també volem reduir un 2% la generació total de residus. Per fer-nos una idea: el 2015 vam generar 75.000 tones de residus al Baix Ebre i e Montsià. Un 2% són 1.500 tones que és el que genera l'Aldea, Camarles o Santa Bàrbara", ha explica Mariano. 

També ha començat un gran programa de tallers que s'han dividit en tallers per a tots els públics i tallers per a escolars. Els cursos generals són de 3 hores i d'un aforament màxim de 10 persones per grup. Es pot aprendre a fer mobles amb palets, convertir mobles antics en elements vintage, personalitzar roba, aprendre a cosir o a reparar aparells elèctrics o electrònics, entre altres. A tots els centres de primària i secundària de les dues comarques hi haurà uns tallers per aprendre a reparar bicicletes a la vegada que s'introdueix als escolars els conceptes de prevenció de residus, generar-ne menys, i el valor de l'economia circular, donar una segona vida als productes antics o en desús. També es faran mercats d'intercanvi de regals després de les festes de Nadal i d'intercanvi de llibres per Sant Jordi. 

Per facilitar tota aquesta preparació de reutilització de residus, hi haurà sis deixalleries en les quals s'habilitaran espais de custodia de materials que encara tenen potencial per usar-se. Els productes es guardaran en caixes tancades per evitar robatoris i es lliuraran a l'entitat sense ànim de lucre, Segona Volta, a les instal·lacions dels quals es faran també els tallers. Amb una nau de més de 1.500 metres quadrats on venen tots els productes que recuperen i reciclen, l'associació ja dóna feina a 4 persones a temps parcial a Roquetes (Baix Ebre). En tres anys han recuperat 68 tones de material, dues terceres parts de mobles, roba i aparells electrònics i elèctrics. Com ha apuntat la seva gerent, Margarita Wessels, aquesta xifra es dispararà quan s'iniciï aquesta col·laboració amb les deixalleries. Fins ara només han recollit materials de particulars i empreses.  Amposta Ràdio > NOTÍCIES > El Baix Ebre i el Montsià endeguen una campanya per reduir la producció de residus i donar-los una segona oportunitat 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies