Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

El tancament pressupostari de 2015 deixa a l'Ajuntament d'Amposta un marge de 2.9 MEUR per a inversions addicionals

publicat el 25/4/2016

 El romanent de tresoreria aconseguit durant 2015, 1,2 milions d'euros més que el 2014, permet una capacitat d'endeutament de fins a 3.063.000 segons la legislació estatal en vigor. A aquesta xifra, el govern municipal resta les obligacions pendents de l'exercici anterior i 600.000 euros d'un préstec. Això deixa en uns 2 milions d'euros el marge de maniobra addicional, sempre i quan, d'acord amb el Ministeri d'Hisenda, es destinin a obres, previstes però no incloses inicialment dins del pressupost d'aquest 2016, que tenen la consideració de "sostenibles" des del punt de vista financer. Segons ha detallat l'alcalde, el republicà Adam Tomàs, dintre d'aquesta consideració podrien entrar projectes com la substitució del clavegueram del barri del Grau, que ha patit ensorraments importants en zones com la del carrer Sant Just, el nou enllumenat públic, la xarxa de pluvials, la millora urbanística al barri de la Vila o el sostre de la casa de la vila.

Segons les xifres que ha detallat el mateix alcalde, l'endeutament net del consistori durant el passat exercici de 2015 s'ha situat en 11,2 milions d'euros –un 53,9%- respecte els 13,9 -65,7%- del passat 2014. Aquesta rebaixa "substancial" del deute, ha argumentat Tomàs, permet, paradoxalment, poder incrementar el sostre d'endeutament per a noves inversions. A més, el resultat del grup municipal –incloent les empreses com l'Hospital Comarcal-, inicialment previst en 32,04 milions, s'ha elevat a 32,94, circumstància que atorga 900.000 euros de marge de maniobra que poden ser destinats a altres inversions, no subjectes als criteris de sostenibilitat del govern espanyol. En aquest cas, ha anunciat, serà el tancament de pistes de futbol sala ja anunciat.

L'escenari de l'endeutament, però, pot canviar de cara l'any vinent si s'acaben imputant directament a l'Ajuntament els 7 milions de deute que arrossega l'Hospital Comarcal i els 6 milions de l'aval per construir la residència d'avis per part de la Fundació de Serveis Socials del Montsià –Fussomont-. L'equipament pot suposar uns 9 milions d'euros per a les arques públiques si finalment s'assumeixen el cost del crèdit i els interessos. D'acord també amb el govern municipal, a més, la gestió pressupostària ha permès millorar el compliment de les obligacions amb les proveïdors, passant del 87% executat el 2014 al 92% dins d'aquest 2015. 

Les xifres del tancament pressupostari de 2015 passaran pel ple ordinari previst per aquest dilluns al vespre. El govern municipal també sotmetrà a votació les modificacions de les ordenances fiscals relatives als impostos de construccions, llicències urbanístiques i taxa d'obertura d'establiments perquè les bonificacions previstes per creació d'ocupació puguin beneficiar les ampliacions d'activitat, fins ara excloses. "De vegades creen més llocs de treball que la mateixa obertura", ha raonat Tomàs.

Finançament municipal per evitar el tancament de la línia de P-3

D'altra banda, el ple té previst debatre una moció del PSC instant el Departament d'Ensenyament a reduir la ràtio d'alumnes per aula en els cursos d'infantil al municipi, arran la polèmica generada per la supressió d'una línia de P-3 al municipi, objecte d'una manifestació de la comunitat educativa el passat divendres a la tarda. "Algú pot pensar que les les Terres de l'Ebre quedem per sota de la ràtio de Catalunya, però no passa res que per un cop en sortim beneficiats de la situació. Ja tocaria que tinguin un detall amb les Terres de l'Ebre i no passa res que hi hagin municipis amb una ràtio de 20 alumnes", ha declarat l'alcalde. 

Amb tot, Tomàs ha arribat a plantejar a la Generalitat que, si finalment no assumeix aquesta demanda per raó d'un problema econòmic –recorda que no es demana un increment pressupostari, sinó mantenir el servei-, l'Ajuntament podria acabar assumint el cost de la contractació d'una o una plaça i mitja de professor necessàries. Un plantejament que Ensenyament no sembla veure amb bons ulls pel greuge que pot suposar respecte altres municipis. "Si tenim la possibilitat de donar més serveis ho hem de fer", ha conclòs. Amposta Ràdio > NOTÍCIES > El tancament pressupostari de 2015 deixa a l´Ajuntament d´Amposta un marge de 2.9 MEUR per a inversions addicionals 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies