• Webs Municipals  

Inici Comunicació Notícies Notícies 2015 El pont penjant d’Amposta compleix cent anys des de la col·locació de la primera pedra

El pont penjant d’Amposta compleix cent anys des de la col·locació de la primera pedra

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta ha presentat aquest dijous al matí el programa del centenari del Pont Penjant, la construcció més emblemàtica de la ciutat de la qual aquest 2015 se celebren cent anys des de la col•locació de la seva primera pedra i l’inici de la construcció, que va durar

publicat el 29/01/2015

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta ha presentat aquest dijous al matí el programa del centenari del Pont Penjant, la construcció més emblemàtica de la ciutat de la qual aquest 2015 se celebren cent anys des de la col·locació de la seva primera pedra i l’inici de la construcció, que va durar fins l’any 1921.

L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, i la regidora de Cultura, Mar Panisello, han avançat algunes de les activitats clau per la commemoració del centenari, que inclouen un acte d’inauguració, que serà el dia 11 d’abril i que segons ha explicat la regidora “serà un acte que donarà el toc d’inici i que pretenem que estigui vinculat a la cultura i l’art tot i la vessant lúdica”. Altres dates importants seran el dia de Sant Jordi que tradicionalment se celebra al castell d’Amposta i la que prendran el protagonisme les escoles i instituts d’Amposta que mostraran les activitats que estan duent a terme per celebrar el centenari.

Ajuntament d´Amposta > Comunicació > El pont penjant d’Amposta compleix cent anys des de la col·locació de la primera pedra

En el marc de la Festa del Mercat a la Plaça, el dia 16 de maig, l’alcalde d’Amposta ha explicat que es donarà especial protagonisme a l’alcalde Joan Palau, que fou el principal impulsor de l’obra i també del creixement d’Amposta a principis del segle XX. En aquest sentit, el dia de la inauguració de la Festa del Mercat es farà la recreació de l’acte de col·locació de la primera pedra, que es va fer el dia de la Mare de Déu de l’Assumpció, patrona d’Amposta, el 15 d’agost del 1915. Per a aquesta ocasió l’alcalde ha avançat que es farà una petita remodelació de la Plaça Santa Susanna, ubicada a la vora del pont, on hi ha la primera pedra i un monument a l’alcalde Joan Palau que consisteix en un bust obra de l’escultor Inocenci Soriano Montagut.

L’altra figura rellevant del centenari serà l’enginyer que va projectar el pont, José Eugenio Ribera, per divulgar la seva figura com a enginyer innovador i referent en la construcció de l’època.

Ajuntament d´Amposta > Comunicació > El pont penjant d’Amposta compleix cent anys des de la col·locació de la primera pedraEl Pont Penjant és l’obra arquitectònica més destacada del patrimoni d’Amposta. Projectat ja uns anys abans per l’alcalde Joan Palau, quan el 1908 anuncia a la població la concessió del Ministeri de Foment per dur endavant el projecte de construcció d’un pont sobre l’Ebre, ha esdevingut una infraestructura clau en les comunicacions i alhora símbol de la ciutat d’Amposta.

Després d’aprovar-se el projecte de l’enginyer J. Eugenio Ribera, la primera pedra del Pont es col·loca concretament el dia 15 d’agost de l’any 1915, coincidint amb el dia de la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de l’Assumpció.

Tal i com ja es va fer amb altres efemèrides extraordinàries, s’ha constituït un grup de treball del Centenari del Pont, amb representants de diverses àrees de l’Ajuntament i entitats i actius culturals d’Amposta, per programar i organitzar les diverses activitats que s’hi faran.

Així, les àrees de l’ajuntament que hi participen directament són Cultura, Turisme, Ensenyament, Comerç i Comunicació. També es faran activitats conjuntament amb el municipi de l’Aldea, amb el que Amposta es connecta a través del Pont, que uneix les comarques del Montsià i del Baix Ebre.

Les entitats amb les que es treballen les activitats del centenari són l’Arxiu Municipal, el Museu de les Terres de l’Ebre, la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó, Esardi, el Centre d’Art Lo Pati, el Casino Recreatiu i Instructiu que també celebra aquest any el centenari de la inauguració de la seva seu social, la Societat Musical La Lira Ampostina, la Societat Musical La Unió Filharmònica i l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià.

Algunes de les activitats que ja estan programades són les visites guiades al Pont que realitzarà el Museu de les Terres de l’Ebre, i seran en diferents formats:

- Dins d’un nou cicle d’activitats titulada “Descobreix la teva ciutat de la mà de...”, en què es visitaran espais emblemàtics d’Amposta, un dels protagonistes serà evidentment el Pont Penjant, amb una sortida guiada per Maite Subirats, historiadora, acompanyada per una altra persona que n’explicarà les característiques més importants des del punt de vista de l’enginyeria.

- Visites guiades en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça, els dies 16 i 17 de maig, obertes al públic en general, i realitzades pels serveis educatius i turístics del Museu de les Terres de l’Ebre.

El centenari del Pont serà també protagonista d’activitats didàctiques, tant per a educació primària com secundària, coordinats pels serveis educatius del Museu.

A més de tallers i sortides didàctiques, les activitats amb escolars aniran més enllà, amb actes més lúdics que es preveuen fer amb motiu de la diada de Sant Jordi al Castell i altres.

Ajuntament d´Amposta > Comunicació > El pont penjant d’Amposta compleix cent anys des de la col·locació de la primera pedra

Exposició sobre el Pont Penjant al Museu de les Terres de l’Ebre

A la tardor es preveu obrir al Museu una mostra sobre el Pont que vol ser diferent de les exposicions retrospectives tradicionals, a partir del testimoni fotogràfic centrat en tres èpoques claus de la història del Pont: l’època de construcció i primers anys de funcionament; mitjans de segle XX i l’actualitat, a través de la mirada de tres fotògrafs.


Activitats a la Biblioteca:

- El Pont a la literatura ebrenca i altres activitats amb l’àrea d’adults.

- L’hora del conte i altres activitats amb l’àrea infantil.


Agermanament amb el pont de Brooklyn

D’altra banda, des de l’Oficina de Turisme i l’àrea de Cultura s’està treballant per establir vincles amb Brooklyn i el seu Pont, per les similituds amb l’obra del Pont Penjant ja que l’emblemàtic pont de la ciutat de Nova York fou la principal inspiració del projecte de José Eugenio Ribera tant pel que fa al disseny de l’estructura com al sistema de construcció ja que el d’Amposta fou el segon pont del món en utilitzar el formigó armat com a material principal després del de Brooklyn.

Concerts i activitats de dansa

No s’han concretat les dates definitives, però està previst que durant l’any es facin concerts per part de les bandes de música i altres formacions musicals, així com diades dedicades al món de la dansa, organitzades juntament amb les escoles de dansa de la ciutat.

Altres activitats

Diversos col·lectius culturals, socials, esportius i professionals d’Amposta participaran en altres propostes que aquests dies s’han anat recollint i programant: jornades lúdiques, gastronòmiques, esportives, etc., que donaran relleu al Centenari des de diferents punts de vista.

Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de lRSS de l'Ajuntament