• Webs Municipals  

Inici Comunicació Notícies Notícies 2012 La creació d’una taxa per als caixers automàtics i una possible revisió del cadastre centren el ple del mes d’octubre

La creació d’una taxa per als caixers automàtics i una possible revisió del cadastre centren el ple del mes d’octubre

El ple de l’Ajuntament d’Amposta ha celebrat aquest dilluns al migdia la sessió ordinària del mes d’octubre, un ple en el que s’han presentat fins a 11 mocions per part dels diferents grups municipals tot i que algunes coincidien en el contingut.

publicat el 29/10/2012

El ple de l’Ajuntament d’Amposta ha celebrat aquest dilluns al migdia la sessió ordinària del mes d’octubre, un ple en el que s’han presentat fins a 11 mocions per part dels diferents grups municipals tot i que algunes coincidien en el contingut.

A banda de les mocions, el ple ha tractat diversos aspectes rellevants com les modificacions de les ordenances fiscals d’ocupació de la via pública i d’Obertura d’Establiments.

Els caixers automàtics hauran de pagar ocupació de via pública
El ple ha aprovat per unanimitat la imposició d’una nova ordenança fiscal, la número 52, que regula l’aprofitament del domini públic amb caixers automàtics d’entitats bancàries o financeres. La creació d’aquesta ordenança, que es va iniciar a través d’una proposta del grup de PxC al ple de l’Ajuntament que va quedar aprovada, suposarà que els caixers automàtics que estan ubicats a la via pública de la ciutat hagin de pagar una taxa per ocupar-la. Els preus per caixer arriben fins als 500 euros.
Rebaixes en els preus de les terrasses de bars i cafeteries durant els mesos d’hivern
D’altra banda, s’ha modificat l’ordenança que estableix la taxa per l’ocupació de la via pública amb taules i cadires. Amb aquesta modificació de la taxa, les terrasses dels bars i cafeteries de la ciutat tindran una rebaixa de fins al 50% del preu estipulat durant els mesos d’hivern, des de l’1 de novembre fins al 31 de març, donat que la prohibició de fumar a l’interior dels locals ha portat a que les terrasses es mantinguin també durant l’hivern.

També s’han rebaixat els preus de la taxa per la llicència d’obertura d’establiments en els casos de superfícies extenses en què s’afegeixen noves prestacions a l’activitat per la qual es va obtenir la llicència inicial. Aquesta rebaixa s’aplicarà sempre que es guardi la identitat de l’activitat principal i arriba fins al 95%.

Comissió gestora de la Destinació de Turisme Esportiu
El ple ha aprovat inicialment els Estatuts de la Comissió gestora de la Destinació de Turisme Esportiu. Aquesta comissió serà l’encarregada de gestionar les activitats que es duran a terme en el marc del segell de Destinació de Turisme Esportiu, una certificació que atorga l’Agència Catalana de Turisme als municipis de Catalunya que disposen d’infraestructures i serveis d’alta qualitat per a la pràctica de l’esport, i que la ciutat d’Amposta ha obtingut recentment. L’acte formal d’acceptació de la certificació tindrà lloc al mes de desembre.
Moció per a que es reguli el consum de begudes alcohòliques
El consum de begudes alcohòliques al carrer ha estat el tema central de la primera de les mocions que ha presentat a aquest ple el grup d’ERC i que s’ha aprovat per unanimitat. En la moció es proposava que s’inclogués en l’Ordenança Municipal de Policia i Bon Govern una regulació sobre el consum de begudes alcohòliques en els espais públics de manera que la Policia Local pugui actuar per reduir aquesta pràctica que provoca molèsties als veïns. L’alcalde d’Amposta ha explicat que l’equip de govern ja havia detectat aquesta necessitat d’incloure una regulació en l’ordenança arran de les queixes d’algunes associacions de veïns i també de propietaris de locals d’oci nocturn.
Moció a Favor de la Independència de Catalunya
El grup d’ERC ha proposat també al ple d’aquest mes d’octubre una moció en favor de la Independència de Catalunya, en la que es demana instar el Parlament de Catalunya a convocar un referèndum sobre la independència, refermar el compromís amb l’Associació de Municipis per la Independència i que mentre duri el procés d’independència cada Onze de Setembre onegi la bandera estelada al pal de l’Ajuntament d’Amposta. La moció ha quedat aprovada amb els vots a favor dels regidors de CiU, que hi han donat suport mentre el regidor de PxC s’ha abstingut i el PSC hi ha votat en contra.
Mocions sobre la Revisió del Cadastre
Els grups d’ERC i el PSC han presentat a instàncies de la Federació d’Associacions de Veïns sengles mocions en les que es demanava que l’Ajuntament d’Amposta demanés un informe sobre la possibilitat de fer una nova revisió cadastral a les vivendes de la ciutat d’Amposta, amb el supòsit de que una revisió del valor del cadastre en els moments actuals es concretaria en una davallada del valor dels immobles i, per tant, es podria traslladar a una rebaixa de l’Impost de Bens Immobles.

En el cas de la moció presentada per ERC, ha quedat aprovada donat que l’equip de govern ja havia demanat l’informe corresponent i que conclou, segons ha explicat l’alcalde, que demanar una revisió cadastral no faria que aquesta es produís immediatament, i tampoc seria aplicada a curt termini. Segons l’informe emès per BASE, l’organisme de la Diputació de Tarragona per la gestió dels ingressos locals, una nova revisió cadastral no es materialitzaria en una baixada del valor dels immobles, sinó en un nou augment. Manel Ferré ha afegit a més que els preus de l’actual valor cadastral de les finques de la ciutat d’Amposta són de 2002, quan encara els valors dels immobles no havien tocat sostre.

D’altra banda, la moció en un sentit semblant que ha presentat el PSC ha quedat rebutjada amb els vots en contra dels regidors de l’equip de govern i l’abstenció de la resta de grups (ERC i PxC). L’alcalde ha explicat el sentit negatiu del vot ja que la moció demanava literalment una “revisió cadastral a la baixa”, cosa que fa que la moció sigui nul·la ja que la Direcció General del Cadastre és qui té la potestat per fer la revisió i no es pot demanar que la revisió “sigui a la baixa”. Tot i que l’alcalde ha donat la possibilitat al portaveu del PSC, Toni Espanya de que modifiqués l’articulat demanant només una nova revisió cadastral, sense especificar que aquesta sigui a la baixa, finalment ha quedat rebutjada, ja que el portaveu no va volgut canviar el sentit d’una moció que ha presentat a instàncies de la Federació d’Associacions de Veïns.

Mocions sobre el rebut de la brossa i el fraccionament d’altres rebuts
El grup del PSC ha presentat dues mocions referents al rebut de la brossa. En la primera es demana que es retiri del rebut la part corresponent al préstec que es va subscriure per fer les obres de soterrament dels contenidors. En la segona que es retornin els rebuts cobrats indegudament en concepte de brossa a les comunitats de veïns. Aquestes dues qüestions també havien estat presentades pel grup d’ERC en forma de preguntes per escrit.

En la referent a la part corresponent al préstec que s’imputa a la taxa, l’alcalde ha explicat que acaba l’any 2017 i ha apuntat que la taxa està congelada des de fa tres anys i el que es cobra és el cost del servei. Manel Ferré ha afirmat, a més, que “la taxa està contemplada dins el pla d’ajust que va aprovar el ple i modificar-la ara seria votar en contra del que nosaltres mateixos aprovem”. La moció ha comptat amb el vot a favor del regidor de PxC i l’abstenció d’ERC.

Pel que fa als rebuts cobrats indegudament a les comunitats de veïns, des de l’equip de govern han explicat que aquests rebuts ja no s’apliquen des de l’any 2008, i s’han retornat a totes les comunitats que ho van reclamar dins el termini corresponent. Actualment ja no es poden retornar més ingressos indeguts per aquest concepte donat que han passat els quatre anys de termini que es demanen per poder reclamar el retorn.

Una altra moció, també presentada pel PSC demanava que es faci una campanya divulgativa de la possibilitat de fraccionar els pagaments dels impostos, i també sobre les bonificacions de les ordenances i altres ajuts. La moció ha estat aprovada per unanimitat. L’alcalde ha recordat que els fraccionaments i ajornaments es venen aplicant de manera que aquest any l’Oficina de Gestió Tributària ha iniciat més de 200 expedients per aquest concepte. S’ha aprovat per tant informar a la ciutadania a través del repartiment del Calendari del Contribuent amb els terminis per fer els pagaments i els fraccionaments als que es poden acollir que completaran tota aquesta informació.

Moció per destinar sòls ha implantar horts
El grup de Plataforma per Catalunya ha presentat dues mocions, una en la que es demanava un informe sobre les condicions de declaració d’incompatibilitat de l’arquitecte municipal, que ha quedat rebutjada a l’espera de rebre un informe de la Direcció General d’Administració Pública i un altre sobre els serveis jurídics del SAM de la Diputació de Tarragona i, tal com ha explicat l’alcalde “no ens podem pronunciar de moment sobre aquest tema fins que no tinguem els informes”.

D’altra banda ha quedat aprovada per unanimitat una moció en la que es demanava que es destinin sòls a implantar horts per a persones en situació d’atur o jubilades amb pocs recursos, ja sigui en terrenys de propietat municipal o entre propietaris privats de manera que l’Ajuntament en fes d’àrbitre. Els grups del PSC i ERC hi ha votat a favor, i també hi ha donat suport del grup de CiU, tot i que el portaveu i regidor d’Agricultura, Josep Manel Ferré, ha explicat que ja es va estudiar aquesta possibilitat fa un temps a petició dels membres de la Llar de Jubilats. El principal impediment, segons ha explicat el regidor, és que “l’ajuntament no disposa de terrenys que tinguin les mínimes condicions per posar-se en cultiu, en especial per al reg”. En els terrenys urbans, aquests “no són aptes per cultivar, s’hauria de tractar la terra fent una inversió inicial i tenen el mateix problema del reg, fins i tot amb la xarxa municipal d’aigua suposaria un dispendi important per regar i fer el tractament previ de les aigües”.


Ajuntament d´Amposta > Comunicació > La creació d’una taxa per als caixers automàtics i una possible revisió del cadastre centren el ple del mes d’octubreAjuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de lRSS de l'Ajuntament