• Webs Municipals  

Inici Comunicació Notícies Notícies 2012 El projecte Mostrem!, de l’Arxiu Comarcal del Montsià, dedica el seu document del mes al padró municipal del 1935.

El projecte Mostrem!, de l’Arxiu Comarcal del Montsià, dedica el seu document del mes al padró municipal del 1935.

Les primeres classificacions escrites d’aquest tipus de document en el dret municipal espanyol ens remeten fins a les parròquies com les primeres unitats que duien a terme un llistat on s’inscrivien els habitants.

publicat el 04/06/2012

Les primeres classificacions escrites d’aquest tipus de document en el dret municipal espanyol ens remeten fins a les parròquies com les primeres unitats que duien a terme un llistat on s’inscrivien els habitants.

La condició de veí només es conferia als que s’inscrivien en aquests padrons.  L’any 1870 es va crear un document únic, de caràcter públic, fefaent i vàlid a efectes administratius, amb importants conseqüències jurídiques per a les persones. L’elaboració d’aquest document passarà a ser una obligació dels ajuntaments.

L’any 1935, s’atorga a l’Institut Nacional d’Estadística la competència per dictar Instruccions i directrius de caràcter tècnic per a l’elaboració i gestió per aprovar el Padró a l’efecte de comprovar el compliment dels mateixos. La finalitat i el significat jurídic del Padró semblen clars: la vinculació d’una persona a un municipi com a part integrant de la seva població amb exclusió de tots els altres. Aquest fet fa variar la situació jurídica de la persona, influint en la seva capacitat d’obrar administrativament i en l’esfera dels seus drets privats, originant un veritable estatus jurídic-administratiu. Aquest estatus permet que els veïns d’un ajuntament siguin titulars d’un conjunt de drets i deures.

El Padró Municipal ha estat sempre una llista, relació o nòmina de persones que va servir i serveix per acreditar la seva residència i classificació veïnal.

El document s’exposarà durant tot el mes de juny al vestíbul de l’Arxiu Comarcal del Montsià, de 10 a 14h.

Fes damunt de la imatge per ampliar

Ajuntament d´Amposta > Comunicació > El projecte Mostrem!, de l’Arxiu Comarcal del Montsià, dedica el seu document del mes al padró municipal del 1935.

Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de lRSS de l'Ajuntament