• Webs Municipals  

Pressupostos 2021

publicat el 13/01/2021

El passat dilluns 28 de desembre es va aprovar el pressupost municipal per l’any 2021, un pressupost que arriba als 30 milions d’euros i en paraules de l’equip de govern, "centrat en les persones". Durant la presentació es van saber les grans xifres del pressupost i destacaríem dos titulars, el primer que es reduïa a la meitat la despesa en festes i el segon, que es multiplicava la inversió, sobretot a la via pública, àmbit poc prioritari per al govern fins el dia d’avui.

Aplaudim el canvi, ja que són aspectes que des de JuntsxAmposta demandem des del principi de legislatura; la reducció de despesa supèrflua i l’augment de la inversió a la via pública, i també una demanda prioritària de la ciutadania. Observem un canvi de paradigma a l’hora de redactar els pressupostos municipals respecte com ho estava realitzant l’equip de govern fins al moment. Fins ara, el pressupost de sortida per una banda era molt reduït en inversions i obres, i si era necessari, conforme anava aflorant romanent d’exercicis pressupostaris anteriors o subvencions d’administracions superiors, s’anaven modificant a cada ple municipal les partides del pressupost per augmentar la inversió a la via pública, com pràcticament succeïa a cada ple, i per altra banda les partides en esports, cultura i festes eren molt elevades per poder disposar tot l’any de marge pressupostari suficient.

DUBTES

Ara bé, ara es quan sorgeixen els dubtes. Les inversions que es van presentar el passat dilluns, valorades en més de 7 milions d’euros, no tenen un calendari clar d’execució, pel que es dedueix o que bé no hi ha liquiditat per executar-les l’any vinent i s’executaran quan es pugui aconseguir un crèdit bancari o una subvenció, o bé només és un titular per fer callar les crítiques de l’oposició, i es tractaria d’unes inversions i un pressupost fake.

Hi ha motius per creure-ho. El pressupost d’inversions de l’any 2020, tot i ser reduït, un milió d’euros, a dia d’avui no s’ha executat ni en un 40%, i inversions que hi estaven contemplades, com el pati del col·legi Consol Ferré o l’últim bloc de nínxols al cementiri municipal no s’han executat i tornen a aparèixer al pressupost d’enguany, com ja ha passat anteriorment, per exemple, el projecte de l’espai dona al carrer Sant Roc, que ha aparegut en diversos pressupostos i a dia d’avui encara ni s’ha iniciat. Igualment, a finals de novembre es va celebrar una assemblea municipal telemàtica on es va assegurar que totes les inversions previstes al Pla d’Acció Municipal (PAM), estarien executades al finalitzar la legislatura, i un mes després, se’ns diu que només s’executaran les inversions aparegudes al pressupost 2021, d’on cauen moltes inversions com el pla de carrers i de camins, supressió de barreres arquitectòniques o inversions en centres educatius, com al Soriano-Montagut, i apareixen altres inversions que no es contemplaven al PAM com la urbanització de l’Avinguda Alcalde Palau. Constatem el que hem afirmat en anteriorment, que el PAM és paper mullat per a l’equip de govern i només es va redactar perquè lo nostre grup ho va demanar.

PUJADA D’IMPOSTOS

L’any 2020 ja vam dir que el pressupost era desequilibrat, que en cas de qualsevol contratemps es podria desequilibrar greument, i és per això que s’han augmentat les contribucions municipals, primer el 2020 amb la taxa de clavegueram, i ara amb l’IBI, les escombraries i el cementiri, perquè es necessiten més ingressos. L’exemple és que s’han recaptat uns 200.000 euros amb la taxa de clavegueram que se’ns va assegurar que anirien íntegrament a remodelar el clavegueram, que certament no està en bon estat, i enguany, la inversió en clavegueram ha quedat lluny d’esta xifra.

Junts per Amposta va posar dues condicions per aprovar el pressupost municipal. Reduir despesa supèrflua, per disminuir el malbaratament de diner públic i augmentar les ajudes per als sectors econòmics afectats per la crisi econòmica provocada per la Covid-19. Pel que fa a la voluntat de reduir la despesa supèrflua, la voluntat de l’equip de govern és més aviat escassa.

I per últim, constatem que la voluntat de crear més ajudes, només una partida de 100.000 euros, la mateixa que a l’any 2020, no és gaire elevada per a l’equip de govern. És per això que al pressupost municipal d’Amposta de 2021 hi votarem en contra.

Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies | RSS de l’AjuntamentRSS de l’Ajuntament