• Webs Municipals  

Inici L’Ajuntament Grups municipals Junts per Amposta (JxA – JUNTS) opina Preparem-nos per a la crisi de després de la pandèmia

Preparem-nos per a la crisi de després de la pandèmia

publicat el 28/04/2020

Mentre llegiu estes línies, estem encara en plena crisi sanitària i portem més de 40 dies de confinament. L’epidèmia arreu de Catalunya ha provocat milers de morts, però per sort al Montsià, l’afectació ha estat molt menor. Paral·lelament a la crisi sanitària brutal, hi ha també la crisi econòmica. Junts per Amposta hem proposat una sèrie de mesures immediates per estos primers mesos, per ajudar la ciutadania que patirà més les conseqüències a curt termini, sobretot famílies i comerços, apart de mesures per garantir l’equilibri pressupostari de l’Ajuntament a llarg termini i així poder emprendre més mesures durant lo temps que s’allargui la crisi econòmica.

Una primera mesura ha estat demanar la congelació del cobrament de l’aigua i una rebaixa immediata del rebut per a comerços, rebut que costa a un autònom lo triple que a una família. Esta mesura va ser rebutjada per l’equip de govern al ple d’este mes d’abril.

Una segona mesura ha estat la creació d’un fons municipal que ha de servir per crear un tiquet comerç per un important al voltant d’uns 100 euros per a gastar en el sector comercial d’Amposta i entregar-lo a totes les famílies d’Amposta i així poder proporcionar liquidesa immediata al comerç.

A llarg tenim força dubtes sobre l’estat pressupostari de l’Ajuntament per poder afrontar un canvi de polítiques per pal·liar la crisi. Es per això que hem demanat a l’equip de govern que elabori uns nous pressupostos municipals per a l’any 2020, ja que les previsions de despeses i ingressos s’alteraran substancialment. La suspensió de la Festa Major i la Festa del Mercat a la Plaça i la majoria d’esdeveniments suposen un estalvi de més mig milió d’euros que ha de ser invertit en ajudar autònoms, comerç i famílies. L’equip de govern no ens ha donat una resposta clara a esta petició, és probable que seguiran en la seua pràctica de modificar el pressupost aprovat pràcticament cada mes, enlloc de fer uns pressupostos realistes.


CAL REENFOCAR LES POLÍTIQUES ENVERS COMERÇ I EMPRESES

A Amposta cal reenfocar les polítiques envers comerç i empreses, canviar el model de dinamització econòmica, invertint per aturar la desaparició del comerç. Es per això que com a Grup Municipal activarem l’opció, via moció, de fer un registre de proveïdors d’Amposta, tal com va fer Deltebre i l’Aldea més recentment. Aquest registre és un llistat per fer més transparent la contractació de contractes menors, que són els contractes menys transparents perquè normalment són adjudicats a dit o sempre als mateixos proveïdors. Volem potenciar la contractació de serveis i productes d’empreses d’Amposta, i aquesta es la manera de fer-ho.

Així mateix, cal una racionalització de la despesa municipal. No podem dependre tant de subvencions d’altres administracions per fer inversions i malbaratar los recursos propis en despesa supèrflua ja que en època de crisi com la que esta a punt de començar, llavors esclatat tot i es disparen les xifres d’atur i la pèrdua de població.

Per exemple, vam veure en bons ulls que l’equip de govern es paguessin els diners de les subvencions a les entitats, 300.000 euros. Però desprès ens n’assabenten que algunes li havien dit a l’Ajuntament que no calia, que no tenien despeses per pagar i que ara la seva activitat havia quedat reduïda a zero. Tot i així l’Ajuntament va fer el pagament. Sense mirar necessitats específiques. Lo correcte hagués estat, revisar les necessitats de les entitats en el moment del confinament, que calculessin quant devien i quant deurien en uns tres, quatre mesos, i pagar la xifra. Pot ser segurament no serien 300.000 euros i en serien uns quants milers menys, que ara es podrien afegir a la bossa per famílies i empreses.

Lo nostre grup tenim clar que esta crisi no té res a veure amb aquella que vam patir fa 10 anys. Esta es una crisi de baix cap a dalt, on qui pateix, d’entrada, són els autònoms i els petits empresaris, molts d’ells obligats a obrir sense facturar un euro de calaix al final del dia, i la resta, tancats a pany i forrellat, veient com els seus comptes corrents disminueixen sense poder treballar. Esperem donar-los la millor resposta possible.

Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies | RSS de l’AjuntamentRSS de l’Ajuntament