• Webs Municipals  

Les escoles Miquel Granell

publicat el 06/12/2015

L’edifici de les Escoles Miquel Granell o Escoles Nacionals es va construir entre els anys 1911 i 1912, i foren inaugurades el 8 de desembre de 1912, tot i que després de la inauguració, l’any 1913 es van acabar les obres per complet. Propietat de l’Ajuntament d’Amposta, actualment és la seu del Museu Comarcal del Montsià, des de l’any 1983.

Història

Conegudes també amb el nom de Escuelas Públicas, van ser construïdes a la partida de les Quintanes de Pantoni, durant el mandat de l’alcalde Joan Palau i Miralles i amb l’ajut i l’empenta del pedagog ampostí Miquel Granell, director del Col·legi Nacional de Sord-muts. L’obra va ser finançada per la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament d’Amposta, l’Estat a través del Ministeri d’Instrucció Pública, i per la Companyia de Canalització de l’Ebre que, a més, va ser qui va donar els terrenys.

El disseny de l’edifici va ser obra de l’arquitecte Ramon Salas i presenta influències de l’estil artístic i arquitectònic del modernisme. El recinte ocupa una illa completa i està format per dues ales on es trobaven instal·lades tres aules a cada ala, els lavabos, les sales de gimnàstica, la biblioteca i altres espais com els patis exteriors. Aquestes dues ales eren edificis d’una sola planta de forma rectangular i molt alta, i estaven destinades a distribuir els alumnes per sexes, xiquets a un edifici i xiquetes a l’altre.

La planta és de tipus rectangular, quasi quadrangular, i el que més destaca és l’ornamentació de les façanes i la gran porta exempta amb un gran arc que relaciona per la part davantera els dos edificis que conformen la construcció. Aquest arc es troba rematat per l’escut esculpit de la ciutat i per motius vegetals i dos figures reclinades escultòriques d’un xiquet i una xiqueta amb llibres oberts que representen una al·legoria al món de l’ensenyament. Les dos façanes principals dels dos edificis presenten la mateixa organització i els mateixos elements decoratius. Aquesta distribució està formada per finestres d’arc rebaixat i ornamentat, una franja horitzontal amb esgrafiats a la part superior dels edificis, i òculs (petites finestres circulars) ornamentats també a la part superior.

Situat al davant del Parc Municipal, la façana principal presenta dues portes d’accés que comuniquen amb cada una de les dos ales de l’edifici, a més de l’entrada central principal, i cal destacar els elements verticals-pilars de les cantonades. A la part de darrera existeix un gran pati rectangular ocupat actualment per l’Espai d’Arts Visuals, de recent construcció.

A mitjans del segle XX va albergar les dependències de l’Ajuntament d’Amposta, mentre l’edifici de l’ajuntament estava en obres d’ampliació.

Actualment, el col·legi que duu el nom CEIP Miquel Granell es troba ubicat en un edifici nou, construït als anys 70. Les escoles Miquel GranellLes escoles Miquel Granell


Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de lRSS de l'Ajuntament