• Webs Municipals  

La Torre de l’Oriola

publicat el 06/12/2015

La Torre de l’Oriola rep el seu nom en relació a la partida on es troba situada, ja que sembla que si va tenir un altre nom originàriament, actualment es desconeix. Tot i això, també es coneix amb el nom de la Torre de n’Oriol. Avui en dia, presenta una petita edificació adjunta amb coberta inclinada, construïda fa pocs anys al costat esquerre. La torre està ben conservada per l’exterior.

També es coneguda amb el nom d’antic Mas de Sunyer.

El seu propietari actual la té per casa de camp, recolzada en l’obra nova feta, de manera que l’edifici continúa donant utilitat com a petit habitatge i magatzem.

Història

Als inicis de l’època moderna, la proximitat de la costa i el perill dels pirates van obligar a construir una completa red de torres de vigilància i de defensa, moltes de les quals encara es conserven, entre elles la Torre de l’Oriola. Aquest conjunt de fortaleses militars conformarien un cordó defensiu de la vila d’Amposta, construït a finals del segle XVI.

De planta rectangular, l’edifici és un cos prismàtic d’uns 8 ó 10 metres d’altura. Presenta una porta d’arcada de mig punt emmarcada per dovelles, orientada cap al mar, dos finestres altes, un matacà sobre la porta i espitlleres. De les dos finestres, la més baixa és petita i ha estat oberta recentment. Per contra, la finestra superior, sembla oberta en el moment de construcció de la torre i està emmarcada per sillars. Possiblement, fou coronada amb merlets, però ja no en resta cap; la terrassa ha estat refeta fa poc temps. Les parets estan construïdes amb reble però amb angles de pedra picada.

A l’interior es conserva una volta de canó feta de mamposteria i canyes originals, tot i que algunes parts han estat adeqüades per a l’ús d’habitatge actual.

Es troba ubicada a poc més de mig quilòmetre de la Torre de Forxeron, però aliniada amb la Torre de Poquessalses, a la que s’hi assembla molt. Possiblement aquesta última i la Torre de l’Oriola es deurien construir en la mateixa època, segurament cap a l’any 1540, com a coseqüència d’un desembarcament que es produí en aquell temps d’un grup de corsaris musulmans que van prendre Amposta. Això deuria provocar la necessitat d’establir una protecció per evitar possibles atacs futurs a la població, construint-se el conjunt de torres de defensa en forma de triangle format per la Torre de l’Oriola, la Torre de Poquessalses i la Torre de Forxeron. Aquesta disposició en forma de triangle difereix de l’habitual de l’època en aquesta zona que consistia en duets de torres separades proporcionalment.

D’aquest conjunt de torres, la de l’Oriola és la més pesada, de poca altura, d’aspecte més fràgil i tardana en la classificació cronològica.

Juntament amb la Torre de Poquessalses, està mancada de la impressió de colossalitat i de domini que ofereix la Torre de Forxeron.


La Torre de l’OriolaLa Torre de l’Oriola

Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de lRSS de l'Ajuntament