• Webs Municipals  

Inici Comunicació Notícies Notícies 2018 Els gegants d’Amposta es rebategen per celebrar el seu 70 aniversari

Els gegants d’Amposta es rebategen per celebrar el seu 70 aniversari

La parella passarà a anomenar-se Peronella i Ramon Berenguer IV, estrenaran vestuari i seran apadrinats per uns altres gegants

publicat el 14/12/2018

Diumenge 16 de desembre se celebraran els 70 anys dels gegants de la ciutat. L’acte serà a les 12 h a la plaça de l’Ajuntament, on s’anunciarà el rebateig, l’apadrinament i el canvi de vestimenta dels actuals gegants d’Amposta, fins al moment coneguts popularment amb els noms de Ferran i Isabel.

Els gegants d’Amposta són una de les parelles més antigues de les Terres de l’Ebre. El juliol de 1948, l’Ajuntament va comprar adquirir-lo a una empresa de Barcelona a través del seu catàleg, on segons els estudiosos possiblement figuraven com a Fernando i Isabel. Els dos gegants es van estrenar el mateix any, durant les Festes d’Agost. Els dos personatges històrics mai van tenir cap relació directa amb Amposta i "és per aquest motiu que s’ha proposat canviar els noms, ja que els gegants, habitualment, recorden figures vinculades a la ciutat", explica la regidora de Cultura, Inés Martí. "Optem per Ramon Berenguer IV i Peronella, atès que va ser Berenguer IV qui va fer la donació d’Amposta a l’orde de Sant Joan de l’Hospital de Jerusalem, el que va permetre la creació de la Castellania d’Amposta", explica Martí, "i també perquè els gegants ja porten una indumentària medieval i una corona comtal".

Pel que fa als vestits dels gegants, només s’han canviat dos cops, l’any 1984 i el 1999, pel seu 50è aniversari. Ara, 20 anys després, tornaran a estrenar vestuari, aquest cop adaptat a l’època en què van ser elaborats. Un dels altres canvis que s’aplicaran serà en els complements, com és el cas del ceptre de Ferran, que se substituirà per un pergamí on es plasmarà l’apadrinament dels gegants per part de Ràpita i Jaume, els gegants de Sant Carles de la Ràpita.

A més, com a novetat, també s’estan preparant dos nous gegants complementaris, que es presentaran en el transcurs del 2019.

Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de lRSS de l'Ajuntament