• Webs Municipals  

Costes de l’Estat restaura la barra del Trabucador

publicat el 30/05/2020

A l’espera del Pla Estratègic que prepara l’Estat i que vol acordar amb la Generalitat i el territori (a través de la Taula de Consens pel Delta) amb mesures a mitjà i llarg termini per protegir aquest entorn i garantir la seva supervivència, el nostre company Toni Espanya, Cap de Costes a Tarragona, juntament amb l’assessorament de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i del Parc Natural del Delta de l’Ebre, estan executant per part del servei de Costes de l’Estat l’obra d’emergència per restaurar la barra del Trabucador afectada pel temporal Glòria.

El primer objectiu passa per unir les dues parts de la barra i tancar la badia, per permetre la sortida dels vehicles que es van quedar atrapats divendres 8 de maig pels efectes de la llevantada i la pujada sobtada d’uns 40 centímetres del nivell del mar. Posteriorment es procedirà a eixamplar el braç fins una amplada mitjana de 50 metres, al llarg d’uns 3 quilòmetres.

Els treballs tenen un termini de dos mesos i un pressupost de 700.000 euros, esdevenint la principal actuació en marxa per reparar els danys del Glòria al Delta de l’Ebre. L’objectiu és aportar de 150.000 a 200.000 metres cúbics de sorra per refer la barra desapareguda sota l’aigua, el que suposa només un terç del total de la sorra que es va desplaçar arran del temporal Glòria, i permetre així accelerar el procés que portaria al restabliment de la barra de forma natural. La sorra es porta des de punts de l’interior de la badia dels Alfacs on es va acumular, a una distància màxima d’un quilòmetre, prèvia realització d’una batimetria.

L’actual situació de connexió directa amb el mar obert suposa perjudicis per a diverses espècies, com ara les Nacres mediterrànies (espècie en forta reducció i protegida), per la possible arribada de patògens des de mar obert. Més enllà de l’àmbit ambiental, l’obra també permetrà refer el camí que dona accés a les salines de la Trinitat, a la Punta de la Banya, i que l’empresa Infosa ha renunciat a executar després que s’hagi trencat fins a en tres ocasions des de finals de gener.

La previsió és que a finals de juny estiguin les obres executades. Durant els treballs es restringirà l’accés a la zona de treball per motius de seguretat. Al conjunt del delta s’invertiran 2 milions d’euros en obres d’emergència. Cal destacar que ja s’ha pogut tancar novament la gola oberta als Calaixos de Buda, que, com en el cas del Trabucador, ha patit diversos trencaments des del gener; s’ha arranjat el camí de servei de la badia del Fangar, i s’ha dut a terme un apantallament en un tram de litoral de Deltebre, entre Riumar i la península del Fangar, per protegir els arrossars de possibles intrusions marines per un temporal tardà de llevant. A més, s’estan executant obres de retranqueig del passeig a la platja de l’Arenal, afectat de forma important durant el Glòria.

Esperem tornar a gaudir tots plegats d’aquestes meravelloses platges i poder tornar a veure recuperat aquest indret tant nostre.

Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies | RSS de l’AjuntamentRSS de l’Ajuntament