• Webs Municipals  

Inici Comunicació Notícies Notícies 2017 Amposta aprova un pressupost social amb rebaixa d’impostos, manteniment d’ajuts i mig milió d’euros en inversions

Amposta aprova un pressupost social amb rebaixa d’impostos, manteniment d’ajuts i mig milió d’euros en inversions

S’inclou una partida per a l’elaboració d’un procés de participació ciutadana per escollir 150.000 euros en inversions

publicat el 29/12/2017

“Un pressupost social que rebaixa la pressió fiscal als ciutadans i que continua apostant pel manteniment de totes les ajudes a tots els àmbits de la societat i que ho fa gràcies al treball amb la millora de l’eficiència dels recusos”. Així ha definit l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, el pressupost que l’equip de govern d’Esquerra d’Amposta ha portat a aprovació aquest dijous al migdia. Els comptes per al 2018, que sumen prop de 20,6 milions d’euros, s’han aprovat amb els vots a favor dels 11 regidors del grup municipal d’Esquerra d’Amposta, l’abstenció de la regidora no adscrita Rosita Pertegaz i els vots en contra del regidor German Ciscar, el grup dels socialistes i el grup de Convergència i Unió.

Aquests pressupostos destaquen per ser un 3,26% inferiors als previstos per al 2017, mantenint el suport a la ciutadania i la capacitat de finançament per sobre del milió d’euros, i situant l’endeutament en el 48%, un 17% menys del que hi havia al 2015 quan Esquerra va accedir a l’alcaldia. “Aquesta rebaixa es deu a la baixada de prop d’un milió d’euros d’ingressos per la reducció de la pressió fiscal”, explica l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, tot recordant que hi hagut rebaixes en diferents impostos com l’IBI (del 10%), de l’impost de vehicles (del 10% en camions i del 5 en turismes) i de la plusvàlua. “Malgrat la rebaixa del pressupost, hem mantingut totes les ajudes”, afegeix l’alcalde, destacant-ne algunes com:

 • Beques a l’estudi: 50.000€
 • Convenis amb entitats culturals: de 166.000€
 • Subvencions d’Ensenyament: 40.000€
 • Subvencions a entitats esportives: 225.000€
 • Ajuts a la rehabilitació d’habitatges: 50.000 €
 • Ajuts d’urgència social: 35.000€
 • Ajuts al comerç: 50.000 €
 • Pla de suport a les famílies: 102.000 euros
 • Subvenció al Museu Terres de l’Ebre per a l’inici de la recerca arqueológica de la Torre de la Carrova: 126.000 euros.

A més, l’alcalde també destaca les subvencions a entitats per a fer inversions finalistes com els 6.000 euros perquè el Club de Pesca faci el dragat del canal navegable; els 25.000 euros per al Club Esportiu per a implementar un projecte d’eficiència energètica de les seves instal·lacions; els 10.000 euros perquè APASA arrangi els wc o els 15.000 euros per a la Fila i els 15.000 per a la Lira per a invertir en la millora del seu patrimoni.

Quant a les inversions previstes al pressupost, sumen 556.398,06 euros i són:

 • Actuacions del Pla de Foment Territorial del Turisme: 467.600 euros
 • Instal·lació de càmares de control d’accés a la plaça del Mercat i al carrer Major: 18.000 euros
 • Instal·lació d’alarmes a les llars d’infants: 12.000 euros
 • Material tècnic inventariable per a l’àrea d’Esports: 8.798,06 euros
 • Adequació de l’antiga oficina de turisme: 60.000 €

“Malgrat que aquestes són les inversions vinculades al pressupost municipal per al 2018, com hem fet durant tot el mandat i seguint el pla quadriennal d’inversions que incloem fora de pressupost, el 2018 farem altres inversions que finançarem amb préstec o a través del romanent de tresoreria”, afegeix l’alcalde. Les principals són aquestes:

 • Pavelló esportiu: 2 milions d’euros
 • Local per a l’Associació de Mestresses de Casa: 600.000 euros
 • Recuperació de l’edifici del Sindicat: 1,2 milions d’euros
 • Casal de la Gent Gran: 1,2 milions d’euros
 • Renovació de l’enllumenat: 800.000 euros

“A més a més, a aquestes actuacions més importants s’han de sumar totes aquelles més petites com la renovació del clavegueram, la urbanització de carrers o la implementació d’actuacions previstes al pla de pluvials”, diu Tomàs.

Pressupostos participatius

Els comptes per al 2018 també inclouen una partida de 9.000 euros per a la redacció del procés de participació ciutadana per escollir inversions. “Des d’Intervenció no ens permeten incloure 150.000 euros a la partida d’inversió sense un projecte concret, per això decidim posar aquesta partida perquè es dissenyi el procés participatiu i 150.000 euros de préstec els destinarem a les actuacions que esculli la ciutadania”, explica Tomàs.

L’alcalde també destaca el fet que el pressupost ha experimentat un increment notable en la partida vinculada a les contractacions dins de Polítiques Actives d’Ocupació. Així, dels 472.000 euros es passa a 663.000 euros.

Debat al ple

Els pressupostos van ser aprovats amb els vots favorables dels 11 regidors d’Esquerra d’Amposta, l’abstenció de la regidora no adscrita Rosita Pertegaz i el vot en contra del PSC i de CiU. Els grups a l’oposició van argumentar el seu vot contrari amb diferents arguments.

La regidora no adscrita, Rosita Pertegaz, va argumentar la seua abstenció assenyalant la inclusió de la partida per redactar el procés de participació ciutadana per a realitzar els pressupostos participatius i demanant, a la vegada, que es pugui fer un procés via electrònica “perquè pugui participar més gent” i que es tinguin en compte també les associacions de veïns.

El regidor German Ciscar va apuntar aspectes com el fet que els incentius a la contractació no hagin funcionat i encara no s’hagin modificat les bases per fer-los més atractius a les empreses i per fer-ne més difusió. “La màxima preocupació de les persones és la feina”, va dir Ciscar, “i no fan prou per atraure indústria”. Ciscar també va retraure, entre d’altres coses, la manca d’una partida concreta per a la reutilització de llibres o el fet que “no hi haja un projecte de futur per a la ciutat”.

Per la seua banda, el portaveu dels socialistes, Francesc Miró, va argumentar el seu vot contrari tornant a reclamar una rebaixa més gran de l’IBI i que en la redacció dels pressupostos es tinguessin més en compte les propostes dels grups de l’oposició. “Està legitimat per la majoria absoluta, però li vam demanar que treballés com si no la tingués i no ho han fet”, va dir Miró.

Finalment, la portaveu dels convergents, Isabel Ferré, va assenyalar que “fa un any els vam reclamar tres coses: tenir la ciutat més neta, que no s’augmentés la plantilla de l’Ajuntament i que es facilités la implantació de més empreses”. “No ha passat cap de les tres coses”, va assegurar Ferré, tot reclamant que es reforcés l’àrea d’Amposta Empresa.

Per la seua banda, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va defensar el pressupostos recordant que “s’han tancat uns pressupostos que rebaixen la pressió fiscal sobre la ciutadania i mantenen totes les ajudes a tots els àmbits de la societat”. Tomàs també va assenyalar que “fem tot el que està a les nostres mans per atraure ocupació, no ens mantenim passius davant la situació econòmica i fem polítiques per atraure empreses encara que no sigui de la nostra competència; polítiques que són de llarga durada”. També va defensar el pla d’inversions quadriennal que s’adjunta al pressupost i que mostra la visió a futur que té l’equip de govern.


Descarregar PDF per a imprimir


Ajuntament d´Amposta - Pl. de l´Ajuntament, 3-4 - 43870 Amposta - Tel. 977 70 00 57 | ajuntament@amposta.cat
Contacte | Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies

RSS de lRSS de l'Ajuntament