Presentació a la Biblioteca d'Amposta del llibre Plantes del Port (3er.volum).
21 d'abril de 2010

El dimecres 21 d'abril a les 20h. A la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó, va tindre lloc la presentació del tercer i últim volum de la trilogia Plantes del Port. Una vegada més vam poder gaudir de la presentació xerrada, ja que els autors del llibre -en aquest cas, Lluís de Torres, Salvador Cardero i Manolo Arrufat- ens tenen acostumats a unes presentacions molt didàctiques, i a fer-nos viure per un rato la natura del nostre Port, explicant-nos els por menors del llibre, aquells detalls que a una persona profana els i passarien desapercebuts.

Presentació del llibre Plantes del Port III

Lluís de Torres ens va explicar el sistema de Pol.linització de les plantes per diferents insectes, animals i aus, també pel vent, i de com a l'antic Egipte ja polititzaven artificialment les palmeres. De com moltes plantes agafen uns colors determinats que atreuen a uns insectes particulars, altres en canvi aparenten ser femelles e inclús s'han especialitzat en produir olors pareguts a les feromones femenines per a incitar-los a copular i així propagar el seu pol·len, algunes inclús produeixen olors fètids per atreure mosques i altres insectes amb la mateixa finalitat.

Salvador Cardero va parlar-nos de les Orquídies. A casa nostra sorprenentment les conegudes ja sobrepassen la quarantena , ens va anar passant fotografies de la planta completa i fotos en detall amb les explicacions pertinents de cadascuna, ens vam quedar meravellats de tenir aquestes joies de la natura tant prop nostre i a la vegada tant desconegudes, ens va convidar a descobrir-les i a intentar classificar-les, ja que amb la ajuda del llibre ens va dir que ens resultaria fàcil i divertit.

Presentació del llibre Plantes del Port III

Per últim Manolo Arrufat ens parlà dels Arbres singulars que hi tenim al territori i que no estaven posats al primer volum de l'obra, quan parlaven dels Arbres Monumentals, aquets arbres singulars són arbres, que pel fet de no estar prop de les vies de pas, i en alguns casos no assolir grans dimensions sembla que no serien mereixedors de tal categoria, però els autors ens van fer veure que cada arbre en la seva espècie sí què era digne de aquesta distinció, així vam poder veure, cirerers de pastor o espinalbs, figueres, mosquiters, palmeres, e inclús bonsais silvestres modelats pel vent de dalt, a més dels més clàssics com ara les carrasques o els pins.

Els vam preguntar si havien quedat esgotats pel esforç que representa el fet de haver publicat tres llibres d'esta envergadura en tres anys consecutius i ens van dir que no, que estan carregats de projectes i que per a l'any que ve, ja n'estan preparant un sobre la Geologia del Port.

L'acte fou presidit per la Regidora de Cultura, Mar Panisello, qui encoratjà els autors, per continuar endavant aquesta laboriosa tasca.

Presentació del llibre Plantes del Port III

  
pàgina inicial de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó Regidoria de Cultura
Biblioteca Comarcal 
Sebastià Juan Arbó 
inici

Ajuntament d'Amposta (Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó) · Castell, 13-15 · 43870 Amposta · Tel. 977 70 48 21
bcsja@amposta.cat · Avís legal · Política de privacitat · Accessibilitat · Política de cookies