La dona justa al teatre Bartrina
27 de març de 2010

El Club de lectura de la biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta, al teatre Bartrina de Reus.

 

Senyores i senyors la representació és a punt de començar. Té una durada de dues hores amb un descans de 15 minuts.

Mentre s'apaguen els llums encara n'hi ha alguna que, a corre-cuita, desa la màquina de fotos a la bossa.
20 dones (justes, ni més ni meys) del club de lectura d'Amposta ocupen la filera 11 i 12 de banda i banda del teatre Bartrina de Reus. És el dia 27 de març, Dia Internacional del Teatre. Es disposen a rememorar, ara en versió teatral, la novel·la de Sándor Márai, La dona justa, que en el seu dia van llegir i comentar.

En el fons de l'escenari, tres espills gegantins amb marcs daurats. Davant tres personatges, els tres protagonistes, cadascun acomodat en un seient diferent, reflex material del seu perfil individual.

Rosa Novell dóna veu a Marika.Vestit roig, abric de quadres amb un sobrecoll de pell i una petita bossa de mà negra. Sentim l'emoció, la passió, la frustració a través de la força de la seua veu i del seu gest.

Estem a Budapest. En una coneguda pastisseria.
"Veus aquell home que ara està pagant a la caixa? Aquella cartera li vaig regalar jo. I encara la porta. Aquell home va ser el meu marit.
Amb aquestes paraules comença Marika la història del seu matrimoni. Vuit anys vam estar casats, ens diu. Els espills del fons transformen les paraules del personatge en imatges. Em ve a la memòria la frase de Saint- Réal : Una novel·la és com un mirall que es passeja al llarg del camí . Els espills de La dona justa es passegen pel passat dels protagonistes mostrant-nos, com diria la Rodoreda, només fragments del seu passat. També les notes d'un violí marquen els moments àlgids de la seua narració.

Marika es preguntava per què no podia ser feliç al costat de Peter, l'home que tant va estimar. La descoberta de la cinta lila a la cartera del seu marit és alhora la certesa que hi ha una altra dona i l'inici de la fi del seu matrimoni.

Àlex Casanovas és Peter. Quan comença la segona part es converteix en la veu narrativa. Que era una burgesa pobra, aquest era el defecte de la meua primera dona. Ens ho explica del cafè estant, mentre fuma compulsivament una cigarreta darrere una altra.
Per això no la va poder estimar. Ell, ric, elegant, distant, no li va poder perdonar mai que fos una burgesa pobra. Amb el convenciment que pertany a una classe superior desgrana ara la relació amb la que fou la seua segona dona, Judit. Potser la dona justa, la que ell necessitava, la persona que cadascú necessita. Però prompte sabrem que Judit, una minyona que entrà de joveneta al servei de la mare de Peter, no acomplirà tampoc les seues espectatives.

La veu de Judit, a través de l'actriu Cristina Plazas, completa el triangle amorós. Ara estem a un hotel de Roma. La Judit explica al seu amant la relació amb Peter. Es pregunta si l'arribà a estimar. Sí, però això ara no és l'important. La Judit sabé recuperar el llarg temps d'espera. Des d'aquell dia que Peter li regalà una cinta lila amb el seu retrat, havien passat molts anys. Quan aconsegueix el Peter comença a executar el seu pla: esdevindre rica. Li roba tot el que pot.

Cristina Plazas parla de l'amor trasformat en venjança. També de la infelicitat.
Tres monòlegs que ens apropen l'experiència viscuda des des tres angles ben diferents i que ens permeten reconstruir-la.

Sandor Márai escrigué l'obra als anys 40. La reflexió, però, sobre temes com el desamor i la solitud són tan actuals com llavors. L'aprofundiment en l'ànima dels personatges és una constant en obra de l'escriptor hongarès. L'última trobada, Divorci en Buda i La dona justa són les més conegudes. Des del club de lectura us convidem a llegir-les i, en tot cas, també podeu gaudir de la versió teatral de La dona justa al teatre Borràs de Barcelona on s'instal.larà a partir del 21 d'abril després de l'estrena a Reus.
Si li hagués de posar una nota, li posaria un excel·lent.

Maria Josepa Altadill
Club de lectura de la biblioteca S. J. d'Amposta

Clica per ampliar la imatge.
El Club de Lectura de la Biblioteca al teatre Bartrina de Reus

El Club de Lectura de la Biblioteca al teatre Bartrina de Reus

El Club de Lectura de la Biblioteca al teatre Bartrina de Reus

  
pàgina inicial de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó Regidoria de Cultura
Biblioteca Comarcal 
Sebastià Juan Arbó 
inici

Ajuntament d'Amposta (Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó) · Castell, 13-15 · 43870 Amposta · Tel. 977 70 48 21
bcsja@amposta.cat · Avís legal · Política de privacitat · Accessibilitat · Política de cookies