Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Els consells del Baix Ebre i el Montsià posen en marxa el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre

publicat el 17/4/2014


El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) serà finalment una realitat a partir d'aquest dijous quan els plens dels consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià aprovin, presumiblement, la proposta d'estatuts que es porta elaborant des de fa més d'un any i mig. El nou ens ha d'integrar la gestió de les competències ambientals dels organismes comarcals substituint de forma progressiva els cinc consorcis que, fins aquest moment les desenvolupen -des del tractament de plagues, els residus, gestió de l'entorn natural, assistència tècnica fins la Reserva de la Biosfera-. Tot plegat, segons els promotors, ha de permetre generar un estalvi anual de 1,25 milions d'euros en costos.

L'anunci arriba després que els respectius governs comarcals de CiU hagin arribat a un acord global amb el PSC per poder garantir l'aprovació dels estatuts. "És un procés llarg i no serà fàcil", ha admès el president del consell del Baix Ebre, Lluís Soler. D'entrada, ni la Ribera d'Ebre ni la Terra Alta formaran part del nou ens, tot i que la intenció és integrar-los de forma progressiva perquè puguin participar si no de tots, almenys, d'alguns dels serveis que gestionarà el nou Copate. 

La implementació del nou organisme es farà de forma pausada i esglaonada. Segons ha detallat Soler, caldrà anar dissolent cadascun dels consorcis que actualment s'ocupa de cada tasca abans de posar formalment en marxa la nova àrea del Copate -cinc en total- que assumirà les mateixes funcions. La primera de totes, precisament, correspon a un ens que encara estava pendent de crear i és la de la Reserva de la Biosfera, la promoció i el seguiment de la qual han de gestionar les administracions locals. La idea és tenir-la abans que es constitueix el Consell Consultiu.

La resta d'àrees corresponen a la salubritat pública, principalment el tractament del mosquit i la mosca negra que actualment desenvolupa el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià. La seva integració al Copate hauria de permetre reduir l'aportació dels municipis comprometent a la Generalitat en el finançament d'aquestes tasques. La gestió dels residus serà una altra de les grans àrees: de moment, els consells del Baix Ebre i el Montsià ja treballen plegats arran l'ampliació de l'abocador de Mas de Barberans, una gestió comú que hauria permès estalviar un milió d'euros respecte 2011.

Complementen l'estructura l'àrea de gestió de l'entorn natural, com l'elaboració de plans forestals, per part del Code, amb una cartera de serveis al voltant d'aquest àmbit, així com l'àrea d'assistència tècnica, on s'inclouen els plans d'eficiència energètica que el Code dissenya per als municipis amb l'objectiu d'estalviar despeses.

Integrar les quatre comarques

El nou consorci permetrà que els municipis de les comarques promotores puguin adherir-se o demanar la gestió d'un o de diversos serveis d'aquesta relació. Això possibilitarà que consells com els de la Ribera d'Ebre, que ja han manifestat la seva voluntat de participar-hi però excloent la gestió dels residus, puguin adherir-s'hi. També ho estaria estudiant la Terra Alta en aquests moments.
Els estatuts, fins i tot, preveuen que organismes d'altres territoris als quals se'ls poden prestar serveis n'acabin formant part, si s'escau.

 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies