Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Mig miler d'ebrencs donen el primer toc d'atenció al govern espanyol per l'aprovació del Pla de Conca de l'Ebre

publicat el 5/8/2013


 La primera manifestació de la marea blava, el moviment en defensa del tram català de l'Ebre, ha reunit mig miler de persones a Amposta, aquest diumenge. Els ebrencs han abraçat el riu mentre algunes embarcacions, juntament amb el catamarà de l'ONG Fons Mundial per la Natura (WWF), l'han omplert de pancartes per defensar-lo. Aquesta ha estat la primera demostració de les mobilitzacions que es preparen per a la tardor. La portaveu de la PDE, Susanna Abella, ha recordat que la ciutadania ebrenca no es rendirà. La previsió de concessions d'aigua en el Pla de Conca de l'Ebre per a Castelló confirmaria els transvasaments encoberts a través d'atorgaments als regants que ha estat denunciant la PDE.

La jornada de protesta ha començat a Deltebre d'on ha sortit el catamarà de l'ONG Fons Mundial per la Natura (WWF) per arribar al moll d'Amposta, un trajecte que ha donat per acabada la seva campanya de pesca sostenible al Mediterrani català i la seva col·laboració amb la primera acció de protesta de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (ODE) i la marea blava contra el nou Pla de Conca de l'Ebre. 
Sobre les deu del matí ha arribat el catamarà acompanyat de diverses embarcacions del territori que han navegat fins al pont d'Amposta on es hi penjaven diverses pancartes en defensa del riu. Mentrestant, prop de mig miler de persones han acollit l'arribada dels vaixells des del moll, acompanyats per la música tradicional i reivindicativa del grup ebrenc Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Una de les noves colles castelleres de les Terres de l'Ebre, los Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, han aixecat dos pilars a l'arribada de les embarcacions. 

La portaveu de la PDE, Susanna Abella, ha assegurat que la resposta de la ciutadania ebrenca és la prova que la lluita antitransvasista està llesta per fer front als nous atacs al riu. "Està clar que donarem resposta a aquesta barbàrie que és el Pla Hidrològic i que representa el final del Delta, del model socioeconòmic, i dels valors ambientals que tenim. La ciutadania de les Terres de l'Ebre no ho permetrem", ha assegurat. Abella ha recordat al ministre de Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, que l'actual pla "és més destructiu" que l'anterior, malgrat que hauria de complir amb la directiva europea marc d'aigua. "És el mateix pla d'especulació de l'aigua que porten dècades a l'estat espanyol mirant de tirar endavant", ha lamentat la portaveu de la PDE.

Pla davant de la justícia
Un cop el Consell de Ministres ratifiqui l'aprovació del Pla de Conca que va fer el passat dilluns el Consell Nacional de l'Aigua, la PDE el portarà davant de la justícia, a Europa i a l'estat espanyol. En aquest sentit la responsable del programa d'aigua i agricultura de WWF Espanya, Eva Hernández, ha recordat que Brussel·les està "escoltant i té clar que la planificació hidrològica a Espanya deixa molt que desitjar". Hernández ha apuntat que Espanya "va fatal" en la protecció dels rius i les zones humides per a l'any 2015, com marca la directiva europea. "Amb el pla de l'Ebre no només anem mal, sinó que anem en el sentit contrari", ha dit.

Segons la responsable de WWF Espanya les institucions europees actuaran davant una planificació hidrològica espanyola que sembla "un joc de boixets" del qual "el màxim exponent" és el pla de l'Ebre, "el pitjor d'Espanya", i que només ha buscat acontentar les comunitats autònomes sense tenir en compte els factors ambientals i econòmics dels territoris de la conca. 

Sospites confirmades 

La PDE estudiarà a fons les darreres informacions que apunten que el Pla de Conca de l'Ebre preveu una concessió de 10 hectòmetres cúbics per a la comarca dels Ports, a la demarcació de Castelló, i que ja ha celebrat el govern valencià. Aquesta seria confirmació de les sospites que la Plataforma ha vingut denunciant durant tot el procés de redacció del Pla de Conca del riu, adevrtint que les concessions a les comunitats de regants només eren l'eina per encobrir el transvasament d'aigua de l'Ebre cap al País Valencià. 

"Està clar que els únics que han fet valoracions positives del Pla Hidrològic són la comunitat valenciana i murciana, mentre que a Catalunya i l'Aragó i a la resta de la conca, les declaracions s'han fet amb molta prudència. Això posa de manifest que aquets pla de conca només beneficia els que volen transvasar realment aigua de l'Ebre", ha assegurat Abella. La PDE ha recordat amb la protesta que la marea blava està preparada i enfortida per a la lluita, que el territori ha agafat consciència dels valors mediambientals dels seus actius i que "la gent és més ràpida i forta" quan estan cridats a mobilitzar-se. "Tornarem a donar la cara on tinguem que donar-la", ha sentenciat. 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies