Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

El Consell de l'Aigua aprova el Pla de Conca de l'Ebre per àmplia majoria i amb l'oposició de Generalitat i ecologistes

publicat el 30/7/2013 El Consell de l'Aigua que ha reunit a Madrid les confederacions hidrogràfiques, regants, entitats ecologistes, consellers i delegats de les autonomies, i patronal i sindicats, ha aprovat amb una àmplia majoria (66 vots a favor, 4 en contra i 8 abstencions) el Pla de Conca de l'Ebre, que rebaixa fins a 3.100 els hm3 d'aigua al tram final del riu i contempla la creació de 445.000 noves hectàrees de regadiu. Se sumen a les 965.000 que ja existeixen de manera que el nombre total d'hectàrees que es regaran amb aquesta aigua ascendeix a 1,4 milions. El conseller Santi Vila ha lamentat que el Ministeri hagi actuat en aquesta direcció "per les presses i per atendre només les necessitats dels regants".

L'aprovació del pla de Conca de l'Ebre per 66 vots a favor -totes les comunitats, regants i associacions tret de Catalunya i els grups ecologistes- quatre en contra -Catalunya, WWF i Ecologistes en Acció- i vuit abstencions (CCOO) ha estat l'últim punt d'una reunió a Madrid a la què ha assistit el conseller i que ha estat presidida pel ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, que s'ha mostrat inflexible a l'hora de negociar els continguts de la reforma. El conseller Vila ha expressat el rebuig del Govern al pla i ha expressat la seva confiança en poder revisar el pla "a mig termini" . 

El pla planteja la construcció de nous embassaments que se sumarien als 109 que actualment ja hi ha en explotació, majoritàriament per al rec, i preveu un augment substancial del consum de l'aigua del riu. La Generalitat i els grups ecologies denuncien l'amenaça que el pla suposa per al Delta de l'Ebre. Actualment la demanda d'aigua de l'Ebre ascendeix a 8.210 hm3 anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet arribar a 10.700 hm3 al 2027, que és el 70%, de manera que el Delta de l'Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant. 

L'eix de la discussió amb la Generalitat ha estat la reserva dels cabals ecològics. El Pla aprovat reserva per a Tortosa un volum mínim de 3.100 hm3 a l'any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon, mentre que el Govern en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà i 12.543 en any humit. En canvi, no incorpora la previsió de cap transvasament de l'Ebre. El Ministeri d'Agricultura argumenta que el pla garanteix per primera vegada cabals ecològics per a 41 punts del riu, i assegura que les dades que ha aportat la Generalitat exageren de manera substancial els cabals històrics. 

A les portes d'aquest Consell de l'Aigua el conseller Vila ha criticat durament la decisió del govern espanyol de tirar endavant aquest pla de Conca sense el consens de totes les parts. "Considerem que s'havia d'haver fet amb criteris ambientals i garantir que combatíem com cal la regressió del Delta i que garantíem uns mínims", ha dit, però "això no ha pogut ser".

Segons ha explicat, la voluntat del ministeri ha estat "evitar el màxim de multes que puguin tenir per part de les institucions europees" perquè "aquest és un tema que hauria d'estar fet ja fa anys", i per això ha actuat "amb presses" i atenent només les necessitats dels regants". "Ho lamentem perquè la voluntat de diàleg hi era i les posicions no eren tant irreconciliables", ha afirmat.

La decisió última quedarà en mans del Consell de Ministres. Vila ha recordat que la posició de Catalunya "no ha estat mai una defensa en base a criteris territorials sinó en base a criteris ambientals". "Consideràvem que el cabal ecològic de l'Ebre és un tema que hauria de preocupar a tothom", ha dit.

En aquest sentit ha lamentat que el govern espanyol i la majoria dels agents implicats han prioritzat les necessitats vinculades al rec "i s'ha considerat que només en els sobrants havien d'atendre un cabal ambiental mínim". La Generalitat, ha dit, entén que això és clarament lesiu i perjudicial" perquè salinitza l'Ebre i, fins i tot el compromet des del punt de vista de rendibilitat econòmica". És per tot això que ha subratllat que "no podem avalar aquest pla".

El pla de conca de l'Ebre ha arribat a aquest Consell de l'Aigua després de superar una primera votació la setmana passada a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre que va tenir lloc a Saragossa en què va ser aprovat per 70 vots a favor (els regants, totes les comunitats menys Catalunya) i nou en contra (els dels representants de la Generalitat, de Cuenca Azul, on s'integra la PDE, i del partit aragonesista CHA) i cinc abstencions (IU, els sindicats i dues de les tres empreses hidroelèctriques).

Vot particular
Malgrat l'aprovació i les presses del govern espanyol, el Ministeri d'Agricultura podria no poder aprovar immediatament el pla. El motiu és l'anunci per part de la patronal de les empreses elèctriques d'un vot particular al pla. El presentaran en el termini de tres dies hàbil per a aquests casos, fet que obliga el govern espanyol a estudiar-lo i respondre.

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies