Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Apareixen nous focus de caragol poma al marge dret del Delta

publicat el 24/7/2013

M.Millan |Diari de Tarrgona, avui 

Pagesos i regants del marge dret del delta de l’Ebre han detectat en les darreres setmanes tres nous focus de caragol poma en diferents punts de la xarxa de reg i en camps de conreu. El Departament d’Agricultura i la comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre afirmen que es tracta de focus puntuals, amb la presència d’un exemplar i de postes, i que ja s’han dut a terme les accions necessàries per eradicar-los. Cal recordar que l’aparició i proliferació de l’espècie invasora s’ha produït en el marge esquerre i que una de les prioritats per aquesta campanya era evitar la seva propagació pel marge dret, on l’any passat es van detectar uns focus, arran d’un sabotatge, que es creien eradicats.

Però no ha estat així. Si a finals de maig es va haver de fer un tractament en una sèquia del terme d’Amposta on es van detectar uns pocs exemplars, ahir mateix també es va haver de tancar el canal marítim que va d’Amposta a Sant Carles de la Ràpita per tal d’intentar trobar l’exemplar o exemplars que ha dut a terme diverses postes en els darrers dies.

Un pagès de la zona de Mianes, a Tortosa, també va alertar de la presència d’un focus als seus camps, on el Departament d’Agricultura ha fet ja un tractament amb saponina. Un altre punt on s’ha trobat caragol és en una zona de conreu d’arròs propera a la indústria Padesa, en una àrea molt allunyada del Delta entre Roquetes i Tortosa. En el cas del canal marítim i de Roquetes es tracta de punts on ja es va detectar l’any passat i, per tant, es podria tractar d’exemplars que no es van poder eliminar llavors. Pel que fa al cas de Mianes, es creu que algú hauria pogut portar fins allí algun exemplar, de forma intencionada o per desconeixement.

El director general de Desenvolupament Rural i màxim responsable del pla de lluita contra el caragol poma, Jordi Sala, afirma que es tracta de situacions molt puntuals. En aquest sentit, destaca la implicació que estan tenint els pagesos en la detecció i avís de qualsevol caragol als seus camps. «El sector està conscienciat i això és molt important», comentà Sala al Diari. El Departament d’Agricultura alerta la resta de ciutadans i visitants de la zona de la necessitat de no tocar ni portar d’un lloc a l’altre cap exemplar.

Reunió a Amposta

Divendres hi ha prevista una reunió a Amposta entre sindicats de pagesos, cooperatives, comunitats de regants i administració per continuar definint el pla d’acció contra la plaga del caragol poma per als mesos de setembre i octubre, un cop acabada ja la sega. Es preveu inundar amb aigua marina unes 2.000 hectàrees de la zona mitjana del marge esquerre. Les zones més altes es preveu que es puguin assecar del tot des d’octubre fins a l’abril, mentre que la part més baixa es mantindria més humida. Així ho va explicar als regants de la Comunitat de l’Esquerra de l’Ebre el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Pere Vidal, en l’assemblea general celebrada el cap de setmana passat. Amb tot, les mesures concretes es donaran a conèixer en una nova assemblea general de l’entitat prevista per al mes de setembre.


P

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies