Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

L'artista nord-americà Ryan Rivadeneyra treballa al delta de l'Ebre buscant connexions i sentiments amb el paisatge

publicat el 18/7/2013L'artista nord-americà establert a Barcelona, Ryan Rivadeneyra, ha vist en el delta de l'Ebre un espai on establir una "trobada d'amor" amb el paisatge a la recerca de connexions i sentiments amb altres espais que formen part de la seva pròpia biografia. Rivadeneyra ha treballat durant l'última setmana des de la residència del Centre d'Art Lo Pati de Balada, a Amposta, recorrent amb bicicleta el Delta per recollir imatges i experiències per a una instal·lació i una performance del seu projecte "Entre ríos", que es presentarà al festival Eufònic del 5 al 8 de setembre. En una segona part del projecte, documentarà una baixada nocturna pel Ter entre Girona i Jafre (Baix Empordà).

Rivadeneyra, que durant els últims set dies d'estada, que finalitza aquest dimecres, ha disparat un miler de fotografies de diferents espais del Delta ha intentat documentar "moments on es produeixen connexions espirituals amb el lloc, moments d'amor i intimitat" a partir de la ironia i l'humor, d'una aproximació naïf. Des de les pintades d'amor dels adolescents, als imponents miradors en espais pràcticament buits que ha trobat en quilomètrics recorreguts en bicicleta per l'espai natural des de Balada.

"La idea parteix d'una forma naïf o irònica que un estranger vingui a tenir una relació més íntima amb aquests rius i amb la terra", ha abundat l'artista, que ha arribat a la zona atret per la similitud paisatgística amb la seva Florida natal. A més de prendre imatges, ha escrit i documentat totes aquestes impressions i experiències de l'estada. Totes elles han de formar part d'una instal·lació i una performance, basada en la seqüència de moltes d'aquestes imatges que interaccionaran amb el seu relat parlat. 

El resultat, explica, permetrà visualitzar relacions, connexions visuals i d'identitat "forçades", que enllacen la biografia personal o d'altres artistes amb la seva experiència al territori, barrejades amb elements de la cultura popular. La similitud del pont penjant d'Amposta amb el de Brooklyn, a Nova York, o la de la silueta de la serra del Montsià amb el Mont Saint Michel, a França. 

"Tenia la idea de treballar amb els rius. Que els rius facin de parèntesi de la terra que queda entre mig. També perquè el Delta és diferent a la resta de Catalunya i té certa similitud amb el sud dels Estats Units, d'on sóc. I, atès que estic treballant amb històries biogràfiques, té molt sentit abordar el tema dels pantans", ha apuntat.

L'experiència al delta de l'Ebre serà un dels dos pilars del projecte "Entre ríos", que el mateix Rivadeneyra permet complementar amb una baixada nocturna amb embarcació pel riu Ter entre Girona i Jafre. Un projecte "menys complex", però on aplicarà la mateixa metodologia de treball, els resultats dels qual preveu presentar a la població empordanesa entre el 10 i 11 d'agost.

L'artista encara no ha decidit si el contingut de les dues activitats s'enllaçarà de forma activa o serà paral·lel i tindrà la seva autonomia pròpia. El resultat de tot plegat es presentarà al pròxim festival Eufònic, la mostra d'art sonor de les Terres de l'Ebre que tindrà lloc enguany entre el 5 i el 8 de setembre.

    Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
    Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies