Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

El valor comercial i nutritiu del cranc invasor localitzat al delta pot frenar-ne l’expansió

publicat el 17/6/2013

BY SÍLVIA BERBÍS
VISITES: 250  portal aguaita.cat


crancs

Ara fa uns quatre anys, es va detectar la presència del 'Dyspanopeus sayi', originari de la costa nord-oriental americana, un cranc de mida petita del qual ja se'n troben larves en certa abundància per la badia dels Alfacs. En principi, les seues característiques físiques no el diferencien amb massa claredat, a ulls dels profans, del cranc autòcton.
El que sí que s'hi diferencia, i molt, és una segona espècie forana de cranc també molt resistent de la qual se n'han localitzat ja, recentment, diversos exemplars, un a la llacuna de la Tancada, un altre a la platja d'Eucaliptus i d'altres recollits anteriorment per pescadors. Esta és la primera vegada que es documenta l'existència de poblacions de l'anomenat científicament Callinectes sapidus a la Mediterrània occidental. Se'l coneix popularment com a 'cranc blau americà' i prové de les costes i els estuaris atlàntics americans, des de Canadà fins al nord d'Argentina. Es tracta d'una espècie de mida gran, els exemplars adults de la qual poden arribar a mesurar 20 centímetres de punta a punta del cap, a banda de les potes. Segons Guillermo Guerao, un dels dos investigadors de l'IRTA –junt amb Diego Castejón— que han publicat un treball amb què aporten la informació referent a la detecció d'estos crancs, "una de les seues virtuts vitals és que és resistent als canvis de temperatura i salinitat de l'aigua i, per tant, al Delta hi pot trobar un ambient molt adequat", ha explicat l'investigador. La principal novetat, en este cas, respecte a altres espècies introduïdes, és que té un gran interès comercial. "Té molta proteïna i hi ha països on fins i tot l'exporten per a alimentació", comenta Guerau. Així, tot i que a partir d'ara caldrà fer un seguiment de l'evolució de la població per veure com afecta altres espècies —s'alimenta de mol•luscos, crustacis, peixos petits i matèria vegetal— i si s'hi implanta caldrà avaluar també els possibles efectes econòmics en el cas que arribés a poder ser comercialitzat, encara que només fos a petita escala. De fet, això podria ser un fre per a la seua expansió, tal com ha succeït en altres països on ha arribat. Hi ha lectures que fins i tot diuen que la seua captura ha arribat a eradicar-ne la població en alguns llocs on no havia arribat a proliferar en excés.

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies