Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Apareixen nou exemplars més de caragol maçana en dos trams de sèquia de l'hemidelta dret de l'Ebre

publicat el 27/5/2013


 

El caragol maçana ha tornat a fer acte de presència a la xarxa de reg de l'hemidelta dret de l'Ebre un cop superat l'hivern. Els rastrejos han permès retirar durant aquesta última setmana nou exemplars en dos trams de séquia prop dels Ullals de Baltasar després de detectar-hi postes. Per evitar que n'hagin quedat i s'escampin, el Departament d'Agricultura prepara un tractament imminent amb saponina en aquestes canalitzacions. L'expansió de la plaga al marge dret és un dels grans reptes d'arrossaires i administració per aquesta campanya. Agricultura creu, en aquest cas, que es tracta de troballes "residuals" en un dels punts on ja havien aparegut la passada tardor, fruit d'un sabotatge.

Les alarmes han tornat a saltar entre el sector arrossaire del delta de l'Ebre després que tècnics i operaris de la Comunitat de Regants de la Dreta hagin pogut extreure, durant els últims dies, un total de nou exemplars de dos trams de les sèquies de la Figuerola i la Persianera, prop dels Ullals de Baltasar, al terme municipal d'Amposta. Segons ha pogut saber l'ACN, la troballa es va produir després de posar en marxa un dispositiu de rastreig i neteja, organitzat pels regants i l'empresa pública Forestal Catalana, a la zona arran l'aparició de postes de caragol.

Un cop s'ha escorcollat el fons d'aquestes sèquies, els regants i Agricultura treballen en els preparatius per poder efectuar un tractament amb saponina -un producte fitosanitari d'origen biològic que s'ha demostrat efectiu contra l'espècie- de forma imminent, probablement aquest mateix dissabte, per aconseguir liquidar els caragols que hagin pogut romandre ocults. La Comunitat de Regants de la Dreta s'ha compromès a buidar parcialment i regular els nivells d'aigua per crear les condicions idònies. "Què podem fer? Tractar. I a partir d'aquí tirarem endavant", ha valorat el president de l'entitat, Manolo Masià.

Es tractaria de la primera troballa d'exemplars a la zona després que el passat mes d'octubre n'apareguessin uns 200 escampats en vuit focus per tot l'hemidelta, uns fets que Agricultura va atribuir a un sabotatge que encara continua investigant un jutjat de Tortosa. Fa pocs dies, els responsables del mateix Departament anunciaven com una de les prioritats màximes per aquesta campanya la necessitat d'evitar l'expansió de la plaga al marge dret del Delta.

En declaracions a l'ACN, el director general de Desenvolupament Rural i responsable de la Comissió Tècnica de la Generalitat que desenvolupa l'estratègia contra la plaga, Jordi Sala, ha intentat treure ferro al ressorgiment de la plaga al marge dret. Sosté que es tractaria d'exemplars "residuals" localitzats en un dels punts ja detectats a l'octubre, fet que demostraria que no s'hauria estès més enllà. 

Exemplars "residuals"


"Això vol dir que algun d'aquests focus devia quedar un animal residual, perquè al repassar-ho ho hem eradicat i farem un tractament específic en aquesta zona. La mala notícia és que han aparegut, però la bona és que ho han fet el mateix lloc de l'any passat. No ha anat a més, en devia haver algun que s'ha amagat i s'ha reproduït ara. Confiem que sigui un residu de l'any passat i no vagi a més", ha indicat.

La principal preocupació d'Agricultura, segons ha afegit, era que els elevats cabals del tram final de l'Ebre durant aquests últims mesos, més enllà d'emportar-se exemplars de caragol cap al mar i "fer neteja", podrien haver-los escampat a banda i a banda de Delta. "Però de moment, no se n'ha detectat cap més", ha afirmat. En aquest sentit, ha lloat la col·laboració entre l'administració i els regants, que han dissenyat un pla de vigilància "intensiva" per actuar de forma immediata si es detecta la presència de la plaga, que a l'hemidelta esquerre afecta ja més de 1.500 hectàrees, segons dades oficials. "El nostre personal té instruccions de donar prioritat absoluta i, en detectar-ne un, aïllar tota la zona i actuar immediatament", ha reblat.

Els regants, però, no oculten la seva preocupació davant la possible reaparició del caragol maçana al marge dret del delta de l'Ebre en el moment previ a la sembra, quan la planta de l'arròs és més vulnerable i pot resultar completament afectada per un gasteròpode que la devora. "La gent està conscienciada que s'han de fer les coses ben fetes per evitar que ens entri el caragol", sosté Masià que, malgrat tot, és escèptic a mig i llarg termini. "Evitar no es podrà. Al final, passaran els caragols. Però, de moment, controlem els que fem és controlar-lo als llocs on els hem trobat. Potser arribarà un moment que no podrem. Ara, crec que sí que podem", ha valorat el dirigent dels regants.

 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies