Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Els acusats de la mort d'un jove a Amposta accepten penes de 15 mesos de presó i el magistrat dissol el jurat popular

publicat el 19/3/2013


El judici per la mort d'un jove de 23 anys a Amposta al setembre del 2011 ha quedat vist per sentència aquest dilluns a l'Audiència de Tarragona, després que el magistrat de la Secció Segona hagi dissolt el jurat popular. Les parts han arribat a un acord pel qual, els dos acusats, reconeixen la seva complicitat en el crim de l'excompany de la seva filla i accepten 15 mesos de presó. A més, no podran residir a Amposta ni acostar-se durant sis anys a la família de la víctima, a qui hauran d'indemnitzar amb 9.000 euros. Dimarts passat, van assenyalar al seu fill menor com l'autor de les ganivetades mortals. El noi, que ja va ser condemnat l'any passat, compleix 3 anys d'internament per l'homicidi.

Aquest dilluns, el fiscal, el lletrat de la defensa i l'advocat de l'acusació particular havien de presentar els respectius informes de conclusions, abans de fer entrega de l'objecte del veredicte al tribunal jurat. Inicialment, la fiscalia sol·licitava una pena de 14 anys de presó per al matrimoni i, l'acusació particular, de 20 anys, per haver-se posat d'acord, juntament amb el seu fill, per agredir al seu exgendre amb una barra metàl·lica i una arma blanca.

El menor, que en el moment dels fets tenia 15 anys, va ser condemnat l'any passat per un delicte d'homicidi a tres anys d'internament en un centre de menors i a dos anys més de llibertat vigilada i, finalment, el cas s'ha tancat amb un pacte entre totes les parts, a l'espera que el magistrat de la Secció Segons dicti sentència ferma. Els acusats ja han complert la pena de 15 mesos de presó i, des de l'any passat, es trobaven en llibertat provisional, de manera que no hauran de tornar a ingressar a presó. 

Segons ha explicat a l'ACN l'advocat de l'acusació particular, Enric Fornós, els testimonis no han deixat clara durant el judici la participació directa del matrimoni en l'homicidi i això els ha motivat a cercar un acord amb les altres parts per tal d'evitar l'absolució dels acusats. Finalment, s'han acceptat dos atenuants que han rebaixat sensiblement la pena: un d'arravatament i un altre de reparació parcial dels danys.

Tercer jurat popular dissolt en poc més d'un any a l'Audiència de Tarragona
Es dóna el cas que aquesta és la tercera suspensió que es produeix en poc més d'un any en aquesta Audiència. Al febrer del 2012, una magistrada de la Secció Segona va dissoldre el tribunal jurat del crim del pub 'Coco Maluco' de Reus en no trobar proves suficients per condemnar un jove dominicà de 21 anys per un delicte d'homicidi. Dos mesos després, a finals d'abril, un jutge de la Secció Quarta va dissoldre, també per falta de proves incriminatòries sobre l'acusat, el jurat popular del 'crim de la Teixeta'. 

Els acusats van responsabilitzar del crim al seu fill de 15 anys
Juan Guillen, de 47 anys, i María Heredia, de 50, van declarar dimarts passat que no van tenir cap relació amb la mort de l'exparella de la seva filla Cristina. La filla dels acusats i la víctima, Albert F.R., de 23 anys, havien trencat la relació que mantenien, fruit de la qual havia nascut un fill, i la jove es va traslladar a viure amb els pares. Posteriorment, la jove va denunciar al seu excompany per agressió davant els Mossos, la qual cosa va desencadenar en la imposició d'una ordre d'allunyament.

El 15 de setembre del 2011, Albert F.R., es trobava, sobre dos quarts de dotze de la nit, al bar la Saleta d'Amposta, ubicat al carrer Barcelona, parlant amb uns coneguts sobre els problemes que mantenia amb la seva exparella. A aquella hora, els pares de la jove, Juan Guillen i María Heredia, i els seus dos fills Cristina i Juan, menor d'edat, es trobaven a l'interior del domicili, només a uns metres de l'establiment.

Segons Guillen, va sentir des del balcó de casa com l'exnòvio de la seva filla comentava als seus amics que li tallaria el cap a la noia i que li portaria "en una safata" al seu pare. L'home va assegurar durant la vista oral que això el va indignar i que va decidir baixar al carrer amb un pal de fregar d'alumini amb l'objectiu "d'intimidar-lo" i per a demanar-li explicacions. L'acusat va retreure al jove que parlés de la seva filla i, segons va relatar, aquest li va respondre amb diversos cops de puny i puntades.

L'home va explicar que va caure a terra en dues ocasions i que el jove li seguia donant puntades a les cames i al cos, fins que el seu fill -que, segons va dir, va baixar al carrer després que ell hagués sortit de casa- els va separar i es va abalançar sobre l'exparella de la noia. Guillen va afirmar que el jove també va propinar algun cop de puny al menor i va insistir que no va veure si el noi duia una arma blanca. L'acusat va afegir que, després que un amic del jove se l'endugués del lloc, el seu fill li va admetre que "l'havia punxat" i li va demanar que marxessin.

El pare va explicar que, uns instants abans, la seva dona també havia baixat al carrer i que havia increpat a la víctima. L'home va aclarir que va ser a l'ascensor del seu domicili que va veure que el seu fill duia una "petita katana" que tenien com a objecte decoratiu al menjador de casa i que va decidir portar-lo a casa d'uns amics per protegir-lo, mentre ell se n'anava a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a interessar-se per l'estat de la víctima.

Per la seva banda, María Heredia va explicar durant la declaració que la relació entre la víctima i la seva filla era dolenta, que discutien molt, que ell la insultava, que era molt gelós i que la maltractava, per la qual cosa la noia, atemorida, pràcticament no sortia al carrer. L'acusada va afirmar que la nit dels fets se n'havia anat a dormir, però que la van despertar dos forts cops de porta. Quan es va assabentar que el seu home s'estava barallant amb el seu exgendre va baixar al carrer i va veure que estaven agredint al seu fill de 15 anys.

Davant d'aquests fets, Heredia va declarar que va increpar al jove i li va dir que els havia "arruïnat la vida", li va llençar unes xancletes de goma, va trencar una gerra de cervesa a la vorera, i després va marxar cap a casa juntament amb el seu marit i el seu fill, el qual insistia perquè se n'anessin del lloc. Tal com va afirmar el seu home, Heredia va dir que es va assabentar a l'ascensor que el seu fill havia agredit el jove amb una arma blanca. 

 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies