Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

El Consell Comarcal del Montsià acomiada temporalment el director de l'arxiu comarcal per falta de recursos

publicat el 14/1/2013


 

El Consell Comarcal del Montsià s'ha quedat sense recursos per seguir pagant la nòmina del director de l'arxiu comarcal i ha decidit acomiadar-lo temporalment. Com ha explicat el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Martín Masdéu, l'ens es compromet a incloure en els pressupostos de 2013 una partida per tornar-lo a contractar i reprendre el servei amb normalitat. L'arxiver acaba el seu contracte aquest dimarts. El Consell Comarcal es feia càrrec de la nòmina del funcionari des de 2011 amb el compromís del Departament de Cultura de la Generalitat d'abonar més endavant el cost de la seva contractació. L'arxiu quedarà a càrrec per un temps de l'arxiver tècnic que paga l'Ajuntament d'Amposta.

Des que l'arxiu comarcal del Montsià es va posar en marxa el novembre de 2010, el Consell Comarcal s'havia fet càrrec de les nòmines del director de l'equipament. Segons ha explicat el president de l'ens comarcal, Joan Martín Masdéu, el Consell, l'Ajuntament d'Amposta i el Departament de Cultura de la Generalitat van signar un acord segons el qual el director de l'arxiu depenia de Cultura, el consistori ampostí contractava un arxiver tècnic i l'ens comarcal s'ocupava del personal administratiu. 


Davant les dificultats de tresoreria de la Generalitat i malgrat que segons el conveni s'havia de fer càrrec del cost del director de l'arxiu, en l'anterior mandat de l'administració comarcal, governat per PSC i ERC, es va adoptar el compromís que el Consell Comarcal assumiria la nòmina de l'arxiver. Aquesta actuació es plantejava de manera temporal i fins que la Generalitat pogués transferir el cost del pagament de les nòmines posteriorment. La situació s'ha allargat en el temps fins al punt que l'ens comarcal no pot continuar assumir aquesta despesa. El contracte del director de l'arxiu acaba aquest dimarts, 15 de gener.
No obstant, des del Consell es comprometen a tornar a comptar amb l'arxiver quan s'aprovin els pressupostos de 2013, previst per a finals de gener, mentre que es demana a la Generalitat que es faci càrrec d'aquest compromís assumit al conveni. Així ho ha reclamat també l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré. "L'Ajuntament hem complert els compromisos que teníem i hem assumit la nostra despesa. Com l'Ajuntament, el Departament de Cultura també ha de complir", ha apuntat Ferré. 
Crítiques d'ERC
Per la seva banda, el grup comarcal d'ERC ha criticat que es tanqui temporalment l'arxiu comarcal i l'acomiadament del seu director a causa de l'incompliment dels acords per part de la Generalitat. Els republicans lamenten que durant aquest període no es pugui tenir accés als fons de l'equipament cultural.
El portaveu republicà, Jesús Auré, ha alertat que "aquesta acció representa el tancament d'un equipament cultural de primer ordre, atès que no hi ha ningú més que pugui obrir-ne les portes cada matí". Des d'ERC es remarca que aquesta infraestructura "sempre ha anat coixa de personal" i que ara, amb l'acomiadament del director, ajuntaments com el d'Amposta, Santa Bàrbara i Mas de Barberans, així com diversos particulars i alguns departaments de la mateixa Generalitat, no podran tenir accés als seus fons. 
A més, Esquerra no es refia que la mesura sigui temporal. "No hi ha cap garantia que això passi, el Departament de Cultura sempre s'ha fet pregar a l'hora de complir amb les seves obligacions", ha declarat Auré, el qual no comprèn que "s'hagi arribat a aquesta situació d'interinitat". "Cal una solució definitiva", ha afegit.
El portaveu del grup municipal d'Esquerra d'Amposta, Adam Tomàs, ha manifestat "la seva sorpresa" davant "la manca de pressió política" de l'Ajuntament d'Amposta i del Consell Comarcal del Montsià. En aquest sentit, Tomàs ha recordat que "quan l'Estat amenaçava de tancar els jutjats d'Amposta, l'alcalde d'aquest municipi i el president del Consell van fer dures crítiques i, fins i tot, van presentar mocions per oposar-se a aquesta mesura. Però aquesta fermesa, quan s'ha d'aplicar sobre la Generalitat no existeix i es converteixen en còmplices del tancament de l'equipament".

 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies