Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Unió de Pagesos reclama l'assecament total de l'hemidelta dret de l'Ebre per eradicar el caragol maçana

publicat el 26/10/2012


Unió de Pagesos (UP) ha reclamat al Departament d'Agricultura que assequi "completament i al més aviat possible" l'hemidelta dret de l'Ebre per aturar la proliferació del caragol maçana introduït de forma premeditada recentment. El sindicat agrari recorda que l'eliminació efectiva dels exemplars requereix eixugar entre un 85 i un 90% de la superfície afectada. La mesura ha estat descartada d'entrada per Agricultura davant les reticències de la Unió Europea, que cofinança els ajuts agroambientals per mantenir inundats els camps quatre mesos més a l'hivern. En aquest sentit, UP ha exigit l'assecament evitant que afecti la butxaca dels productors i ha instat el Govern a prendre mesures "més contundents".El sindicat considera que els productors d'arròs han de quedar exempts de l'obligatorietat de mantenir la inundació addicional de quatre mesos prevista en les mesures agroambientals, perquè permetria començar l'època de la inundació a l'abril "amb un nombre mínim d'exemplars de cargol poma" i permetria "eradicar-los". El responsable nacional de l'arròs d'UP, Dani Forcadell, creu que la Unió Europea hauria de ser sensible al problema i valorar la importància de contenir la plaga "tenint en compte que a Europa es cultiven més de mig milió d'hectàrees d'arròs". "És un problema major, amb una afectació ecològica i econòmica brutal i estem segurs que si els expliquem bé les coses i fem venir algun eurodiputat al delta de l'Ebre veurà la magnitud del problema i veurà que està molt per damunt salvaguardar la salut i la integritat del Delta que els quatre mesos d'inundació addicional", ha argumentat el responsable sindical. Aquesta solució, de fet, ja s'ha aplicat durant els últims anys amb relatiu èxit a l'hemidelta esquerre de l'Ebre. Enguany, però, el Departament havia plantejat únicament en aquesta zona assecar puntualment les zones més conflictives i mantenir inundades la resta per evitar perdre els ajuts agroambientals de Brussel·les, complementant l'estratègia amb inundacions parcials amb aigua del mar i tractaments amb la saponina d'origen biològic.Ara, amb l'arribada del caragol al marge dret fruit d'un "sabotatge", s'ha reobert el debat sobre la necessitat de continuar aplicant la mesura i l'efectivitat de l'estratègia seguida fins aquest moment. El plantejament dels responsables de la Generalitat, en col·laboració amb la Comunitat de Regants de la Dreta, s'ha centrat en assecar progressivament les sèquies i canalitzacions, buscant postes i exemplars per retirar-les manualment o atacar-les amb saponina abans de l'arribada del fred, quan el caragol s'enterra al fang i no reapareix fins la primavera, quan tornaria a ser atacat directament.

Crítiques al Govern

Però tot i valorar "els esforços econòmics i humans que s'han realitzat per part de la Generalitat" -així com per part de la Comunitat de Regants-, Forcadell considera que després de tres anys de presència de la plaga a l'hemidelta esquerre "la degradació que ha patit el sistema és evident i molt preocupant" i li reclamen accions més "contundents". Acusa Agricultura de "cometre els mateixos errors que al marge esquerre", de "minimitzar" les dimensions del problema i no voler eixugar: "no ha iniciat encara l'assecament de la zona i assegura que té controlada el 90% de la superfície afectada, quan la marge esquerre va començar tard i va ser un desastre", en relació amb les declaracions efectuades a l'ACN la setmana passada pel responsable del Departament en la lluita contra la plaga, Hernan Subirats.
El sindicat denuncia que la plaga està "desfermada": "hi ha molts pagesos amb parcel·les afectades pel cargol poma que no poden utilitzar saponina perquè el departament d'Agricultura no disposa de suficient estoc". Retreuen que el cens d'afectats que fa servir l'administració no està actualitzat i que les xifres oficials d'hectàrees afectades no es corresponen amb les reals. "Tenint en compte que hi ha centenars de quilòmetres de xarxa de desguassos infectats, l'afectació del marge esquerre del Delta supera el 50% de la superfície", sosté el sindicat en un comunicat. 
Tot i que la gestió de les parcel·les inundades amb aigua de mar ha estat efectiva, precisen, en les zones on no arriba aquesta solució s'hauria de combinar saponina, que té una efectivitat del 90 per cent, amb l'assecament al final de la sega de l'arròs per poder començar la campanya amb la quantitat mínima de cargol poma als quadres de conreu.Implicació de Madrid
UP ha anunciat que també adreçarà la seva preocupació pels efectes d'aquesta plaga, a través de la Unió d'Unions, al Ministeri d'Agricultura, per denunciar la manca de contundència de l'administració catalana en el compliment del Reial Decret 1628/2011 de 14 de novembre pel qual es regula la llista i catàleg espanyols d'espècies exòtiques invasores, entre les quals hi ha el cargol poma. A més, el sindicat exigirà al Ministeri la seva obligació de prestar ajuda tècnica i econòmica a la Generalitat en el control d'aquesta espècie invasora.
"Les actuacions contra el cargol poma han de ser contundents, a més, al riu Ebre, ja que és un dels focus d'infecció de la plaga, que està remuntant riba amunt, i no s'estan realitzant els controls pertinents a les embarcacions que surten del riu per portar-les a altres llocs de l'Ebre o a zones aquàtiques, mentre als propietaris de maquinària agrícola sí els obliguen a netejar-la i a obtenir un certificat que ho acredita", lamenten.

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies