Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

La Fundació del Món Rural i el Museu de les Terres de l’Ebre impulsen la recuperació dels camins ramaders de Catalunya per a usos culturals i turístics

publicat el 17/10/2012


El 19 d’octubre es durà a terme a Amposta la Jornada “Transhumància, cultura i turisme”

La Fundació del Món Rural va impulsar un Grup de Treball d’experts en la transhumància de Catalunya que promou i fa propostes per tal de posar en valor els camins ramaders i que tornin a significar un element dinamitzador de l’economia en les zones rurals. Aquesta iniciativa abraça tot el territori català i per això es va dur una primera Jornada a Llessui i ara, la FMR i el Museu de les Terres de l’Ebre, organitzen aquesta segona a Amposta. Així mateix les dues jornades han estat pensades per exemplificar diversos usos que es poden donar a les vies pecuàries, a Llessui més lligats al medi ambient i ara a Amposta a la cultura i el turisme. Tant el Pirineu com les Terres de l’Ebre són dues regions que podrien complementar el seu potencial econòmic si s’implantessin localment iniciatives relacionades amb la transhumància i la seva valorització i difusió.

La jornada d’Amposta la inauguraran el director general de Medi Natural i biodiversitat del DAAM, Sr. Josep Escorihuela, l’Il.lm. Sr. Manel Ferré, alcalde d’Amposta, i el Sr. Joan Martín, president del Consell Comarcal del Montsià i del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre. La Sra. Salomé Hernando, del Departament de Desenvolupament Rural i Medi Ambient del Govern de Navarra, farà la ponència “Actuacions per a la recuperació de les vies pecuàries a la comunitat foral de Navarra” i els tècnics de la FMR, Sr. Eduard Trepat i Sra. Anna Vilaseca, presentaran els “Resultats i propostes del Grup de Treball de la Transhumància de la FMR”. Tot seguit hi haurà una taula d’experiències: “transhumància, cultura i patrimoni, oci i turisme”, a càrrec d’experts de diversos territoris (Aragó, les Terres de l’Ebre, el Lluçanès o el Pirineu). Clourà la jornada la Sra. Misericòrdia Montlleó, directora executiva de la Fundació del Món Rural i el Sr. Josep Pere Vidal, director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del DAAM. A la tarda hi haurà la visita guiada al Museu de les Terres de l’Ebre i a l’exposició temporal “Rutes i itineraris pels camins ramaders del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”.

 

La transhumància i les vies pecuàries són part d’un sistema productiu i cultural que, a més del bestiar i els ramats, interessa al conjunt de la societat, ja que inclou processos ecològics i recursos naturals, també béns públics i patrimonis col·lectius, junt amb infraestructures, sabers i formes d’organització social. Esperem que la jornada pugui ser una plataforma de debat i valorització dels camins ramaders i de l’activitat ramadera extensiva a Catalunya en l’horitzó del s. XXI. Un horitzó en el que cada vegada prenen més força altres variables, com són el patrimoni cultural que s’aplega al voltant d’aquesta activitat mil·lenària, així com les activitats turístiques i de lleure, les quals poden contribuir al manteniment de l’activitat ramadera i al desenvolupament rural.

 

LLOC i DATA:  Amposta (Museu de les Terres de l’Ebre), 19 d’octubre

HORA: 10 hores

* Adjuntem el programa de les jornades amb tots els detalls

La jornada d’Amposta, organitzada per la FMR i el Museu de les Terres de l’Ebre, compta amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament d’Amposta, l’Obrador Xisqueta i l’Associació el SOLC.

Informació:      FMR, comunicacio@fmr.cat, 692 699 966

                        Museu de les Terres de l’Ebre, info@museuterresebre.cat, 977 70 29 54

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies