Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Unió de Pagesos denuncia que el sector de l'arròs perdrà 7,5MEUR d'ajuts mediambientals en els propers cinc anys

publicat el 5/8/2016

Unió de Pagesos ha denunciat "una important reducció", que pot arribar al 20%, dels ajuts agroambientals del Departament d'Agricultura per al sector de l'arròs. En els propers cinc anys, pot suposar que els arrossaires deixin de percebre 7,5 milions d'euros. Mentrestant, hauran de fer front a l'augment de costos dels últims anys que els ha generat la lluita contra el cargol maçana quantificats, com a mínim, en 4 milions d'euros a l'any i uns 20 milions en cinc anys - uns 200 euros per hectàrea-. El sindicat ha qualificat la reducció dels ajuts agroambientals de "cop molt dur" per a un sector que és estratègic al delta de l'Ebre.

Agricultura va fer efectiu aquest dimarts un pagament de només el 5% de la prima de la mesura agroambiental de Gestió Sostenible en Zones Humides corresponent a l'anualitat de 2015. Es completa així un 80% la prima ja avançada el mes d'abril passat. El valor de l'ajut agrombiental de Gestió Sostenible en Zones Humides, aprovat al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, és de 329 euros €/ha. El Departament ha pagat també la mesura complementària d'ús de llavor certificada, però, igualment, només n'ha fet efectiu el 80% de la prima.

Aquestes subvencions han de compensar els majors costos o menors ingressos de la pagesia que duen a terme pràctiques agràries més respectuoses amb el medi ambient del que ja és obligatori per normativa. Per aquest motiu, el sindicat agrari denuncia que amb la reducció dels ajuts "es deixa de pagar a la pagesia per unes despeses o lucre cessant que ja ha pagat" i l'agricultor deixa d'ingressar el que li pertocaria en els anys 2015 i 2016. Tot i al reducció, els pagesos continuen estan obligats durant aquests anys a donar compliment als compromisos de la mesura. 

Es calcula que els arrossaires catalans perdran un total d'1,5 milions d'euros a l'any, que en el total del període suposarà una pèrdua de 7,5 milions d'euros, una mitjana de 395 euros per hectàrea. La retallada afectarà a 1.827 pagesos que conreen més de 20.000 hectàrees d'arròs. El Departament va decidir reduir el pressupost que destina a aquesta línia de 3,9 milions d'euros inicials a 3,42 milions d'euros. La Unió Europea, que aporta el 47% del total passarà d'aportar 2,94 milions d'euros a 2,58 milions d'euros Amposta Ràdio > NOTÍCIES > Unió de Pagesos denuncia que el sector de l´arròs perdrà 7,5MEUR d´ajuts mediambientals en els propers cinc anys 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies