Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Una elèctrica estudia l'ús d'ultrasons per controlar la plaga del musclo zebra al seu centre de Riba-roja d'Ebre

publicat el 1/8/2016

 La companyia elèctrica Endesa està duent a terme uns assajos per intentar controlar les poblacions de larves de musclo zebra als embassaments a través de l'ús d'ultrasons. Els estudis determinaran com l'ús d'aquestes ones sonores, respectuoses amb el medi ambient, afecten a la viabilitat de les larves del mol·lusc després d'haver rebut el tractament i la seva capacitat de fixació i colonització del substrat. La investigació es desenvolupa el Centre d'Estudis i Documentació d'Endesa (CEIDE) situat prop de l'embassament de Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre), pantà on justament es va identificar la presència del musclo zebra ara fa 15 anys i que compta amb unes instal·lacions "íntegrament dedicades a l'estudi de mètodes de control" d'aquesta espècie invasora.

Els resultats d'aquesta investigació sobre l'ús d'ultrasons contra les larves del musclo zebra, s'hauran de traslladar posteriorment del laboratori a emplaçaments reals. A més, la informació obtinguda sobre les preferències del mol·lusc invasor, procedent dels mars Negre i Caspi, i la seva resposta a diversos tractaments, serviran per al disseny de programes de seguiment i gestió integrada del control de la plaga. L'estudi compta amb la col·laboració d'Eccus, una consultora ambiental que ha format part dels projectes exposats durant el 18è Congrés de l'Associació Ibèrica de Limnologia, que es va fer a aquest juliol a Tortosa. En aquest congrés també es van detallar els perjudicis socials i econòmics a les masses d'aigua infestades pel musclo zebra que van des de les limitacions en les captacions d'aigua fins a afectacions als usos recreatius, a banda dels dràstics efectes ecològics sobre l'ecosistema aquàtic envaït.

A la conca del riu Ebre, el musclo zebrat perjudica el correcte funcionament de les centrals hidroelèctriques d'Endesa, en concret les de Mequinensa, Riba-roja i Flix, perquè obstrueix les captacions i les conduccions d'aigua d'aquestes instal·lacions. L'Ebre és actualment el riu de la península espanyola on aquesta espècie té una presència més extensa. També s'han estudiat anteriorment altres mètodes de tractament amb radiació ultraviolada i amb ozó. 
Amposta Ràdio > NOTÍCIES > Una elèctrica estudia l´ús d´ultrasons per controlar la plaga del musclo zebra al seu centre de Riba-roja d´Ebre


Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies