Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Sorollosa escridassada als animalistes en una plaça plena d’aficionats taurins a Sant Jaume d’Enveja

publicat el 26/6/2016

Els quatre activistes d’AnimaNaturalis que han assistit aquest dissabte als bous de la plaça a Sant Jaume d’Enveja, al Montsià, han estat fortament escridassats un cop han sortit del recinte per una plaça plena d’aficionats taurins. Aquest és el segon espectacle que els animalistes enregistren després dels incidents a Mas de Barberans, en què dues activistes van ser agredides per part de quatre aficionats taurins. En aquesta ocasió, no s’ha habilitat un espai públic per situar els animalistes o la premsa perquè els organitzadors són una empresa privada, al marge de l’Ajuntament. A l’exterior del recinte s’ha mantingut el dispositiu policial de Mossos d’Esquadra que s’activa quan els animalistes accedeixen a la plaça de bous.

Els incidents han passat quan els activistes, que han accedit a la plaça a les sis de la tarda quan començava l’espectacle -emmarcat en la Festa de la Segregació- han abandonat el recinte. El moment en què s’han aixecat de la graderia per abandonar la plaça hauria estat l’instant en què els taurins, que ja coneixen els animalistes, haurien detectat la seva presència. L’escridassada ha estat sorollosa per part dels aficionats, alguns dels quals també han dirigit insults cap als activistes. Abans de començar els bous a la plaça, l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, ha admès que part dels aficionats coneixen els activistes i que, quan són vistos, “és fàcil que algun crit reivindicatiu s’escapi”. 

Aquest és el segon municipi que els animalistes d’AnimaNaturalis visiten després de les agressions que van patir dos activistes per part de quatre aficionats taurins a Mas de Barberans al maig. Dues setmanes després de l’agressió, els activistes van tornar a la plaça de bous d’Alcanar, on la normalitat es va imposar i només va destacar la presència policial dels Mossos d’Esquadra a la zona. Els activistes ja van presenciar els bous a la plaça divendres a la tarda, on no va haver-hi incidents i tampoc escridassades. 

Amb tot, segons la portaveu d’AnimaNaturalis, Aïda Gascón, “l’ambient es va caldejar” quan l’organització va animar a que el públic cridés ‘Sí als bous’. “L’ànim pot estar més caldejat aquest dissabte”, ha alertat abans d’entrar a la plaça Gascón, que ha apuntat que als taurins els molesta la seva presència perquè fan “una funció que ningú està fent: vigilar que es compleix la llei”. “Si el del costat dels animalistes vol cantar ‘Sí als bous o no als bous’, pot fer-ho”, ha defensat Ximo Martí, president de l’Agrupació de Penyes Taurines de les Terres de l’Ebre, que ha insistit en què els animalistes van a les places a provocar.

Abans de l’inici dels bous a la plaça, l’alcalde de Sant Jaume ha assegurat també que l’ambient de divendres va ser “tranquil” malgrat que ha admès que els aficionats taurins no estan acostumats a celebrar les festes amb la presència de Mossos, una mesura adoptada arran dels incidents a Mas de Barberans que es posa en pràctica quan se sap que els animalistes aniran a la plaça. “Entenem que potser no hi ha més remei i la gent ho accepta amb normalitat”, ha afirmat Gonell, que també ha explicat que no preocupa la presència d’animalistes a la plaça “perquè ja fa anys que vénen”. “La situació sembla que ha canviat però es respira tranquil·litat”, ha valorat l’alcalde de Sant Jaume, que ha considerat que els incidents de Mas de Barberans van ser “fets aïllats” que no es tornaran a repetir.

L’entrada al recinte i l’espai públic

A diferència d’altres bous a la plaça organitzats per consistoris, en aquesta ocasió el muntatge de la plaça era privat, segons ha explicat l’alcalde, que ha dit que una empresa de ramaderia se n’ha encarregat de les entrades, que dissabte a la tarda valien deu euros. A causa d’això, en aquesta ocasió no hi ha hagut un espai públic de l’Ajuntament on es poguessin situar els animalistes i la premsa, com passava des dels incidents a Mas de Barberans, segons el que es va acordar. “La plaça és privada i no tenim espais reservats per ningú ni invitacions”, ha detallat Gonell, que amb tot ha dit que el consistori tampoc ha cregut oportú habilitar l’espai “per no fer diferències i fer que la gent n’estigui pendent”. Des d’AnimaNaturalis han entès que l’Ajuntament no hagi pogut habilitar un espai perquè “no és fàcil en una plaça privada”, segons Gascón. 

La manca d’un espai públic en una plaça privada ha fet que la premsa no pogués entrar a cobrir els bous sense pagar entrada. Gascón ha lamentat aquest fet i ha apuntat que els taurins “volen impedir l’entrada de mitjans i animalistes” en un espectacle que saben que resulta polèmic, segons la portaveu d’AnimaNaturalis. “Els mitjans volen ser presents als espectacles perquè acostumen a passar coses quan hi ha animalistes i els taurins no volen que això surti a la llum”, ha apuntat.

Sobre el fet que els periodistes no poguessin accedir a la plaça sense haver de pagar una entrada, Gonall ha negat que sigui per privar que els mitjans prenguin imatges i ha argumentat que depèn de l’empresa privada decidir si es pot cobrir l’esdeveniment sense una entrada o no. Segons l’alcalde, del consistori només depenen els permisos i les assegurances. “L’entrada és un tema de l’empresa, ni regidors ni ningú té entrada gratuïta”, ha defensat. També el president de l’Agrupació de Penyes ha explicat que “la decisió de deixar entrar a la premsa o no deixar-la entrar depèn de l’empresari, que vol fer el seu negoci”.

Diumenge, la festa en defensa dels bous
L’Agrupació de Penyes Taurines de les Terres de l’Ebre han organitzat per diumenge un matinal taurí amb la participació de diverses ramaderies que plantegen com una jornada de defensa de la festa dels bous. Aquesta celebració ha de ser una continuació de la manifestació que es va fer fa un any a Amposta per mostrar la unitat en la defensa d’aquesta tradició.

La recaptació que s’aconsegueixi de les entrades a la festa, cadascuna a cinc euros, anirà destinada a finançar les gestions jurídiques que des de l’Agrupació de Penyes s’iniciaran en defensa de la festa. Gascón ha explicat que els animalistes no aniran en aquesta celebració perquè, en aquest cas, sí que entendrien que és una provocació als aficionats taurins. Amposta Ràdio > NOTÍCIES > Sorollosa escridassada als animalistes en una plaça plena d’aficionats taurins a Sant Jaume d’Enveja 

  • Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
    Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies