Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

L'escola Consol Ferré d'Amposta reobrirà aquest dimarts després que Salut hagi descartat la presència de tòxics

publicat el 14/6/2016

L'escola Consol Ferré d'Amposta reobrirà les seves portes aquest dimarts amb normalitat després que les anàlisis epidemiològiques i els mesuraments efectuats al pati del centre hagin descartat la presència de rastres de substàncies tòxiques que el passat divendres van afectar vuit d'alumnes, sis dels quals van haver de ser hospitalitzats momentàniament. El Departament de Salut ha descartat de ple l'existència de risc i ha informat que tots els nens afectats, d'entre deu i onze anys d'edat, es troben ja plenament recuperats. Tot apunta que un producte químic biocida utilitzat per a una fumigació contra puces i paparres en una finca propera van causar la intoxicació als nens que jugaven al pati del centre. D'acord amb les proves efectuades aquest mateix dilluns al matí, segons ha subratllat Salut, el rastre a l'ambient d'aquestes substàncies ha desaparegut. Malgrat això, el Departament de Medi Ambient instal·larà aquest dilluns a la tarda una unitat mòbil al centre escolar per efectuar mesuraments en continu al llarg de set dies.

"Tots els nens estan perfectament bé i, en base a l'opinió dels experts, considerem que no hi cap risc i hem acordat que demà es pot reobrir l'escola", ha declarat el director dels serveis territorials del Departament de Salut, Ismael Piñas, que ha comparegut a les instal·lacions del mateix centre. Tancat a l'activitat lectiva durant tota aquesta jornada de forma preventiva, d'acord amb els serveis territorials d'Ensenyament, aquest dilluns al matí ha rebut la visita de tècnics del Departament de Medi Ambient i epidemiòlegs de Salut per analitzar de forma exhaustiva la situació així com mesurar la presència de les substàncies tòxiques que haurien provocat la intoxicació. No s'ha detectat cap rastre de contaminant, segons ha subratllat Piñas. "Creiem que ha estat algun element ambiental que, amb les hores que han passat, ha desaparegut", ha afegit.

Divendres pels volts del migdia, un total de vuit alumnes de primària de l'escola, d'entre deu i onze anys, van començar a trobar-se malament presentant diversos símptomes com mal de cap, el més comú entre els afectats, vòmits, marejos o desmais. El SEM els va atendre al mateix centre escolar i sis van ser derivats a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Cinc van rebre l'alta poc després i una nena va quedar en observació fins dissabte perquè havia patit pèrdua de consciència . Les anàlisis i exploracions mèdiques van revelar que no els havia suposat "cap alteració". Tots ells, però, van manifestar algun d'aquests símptomes després d'haver sortit al pati de l'escola que utilitzen els alumnes de primària. Tot plegat, segons Piñas, fa apuntar cap a una causa ambiental, que ja hauria estat identificada. De fet, justament, el vespre anterior, s'havia fumigat amb un biocida l'entorn d'una finca particular amb piscina enjardinada per eliminar caparres i puces. Es tracta d'un producte que conté butròxid de piperonil i etefonprex. "Qualsevol producte que porti piretrines pot portar aquesta simptomatologia, sense cap dubte", ha indicat.

Tot i les anàlisis i mesuraments d'"alta fiabilitat" amb resultat negatiu, el Departament de Medi Ambient té previst traslladar aquest dilluns a la tarda una unitat mòbil que prendrà mesures en continu al centre al llarg dels set dies. Es tracta, segons Piñas, de "controls rutinaris" addicionals als ja efectuats que han de permetre corroborar que el producte causant de la intoxicació ja ha estat eliminat i no suposa cap risc per a la salut, segons han constatat els tècnics. 

Per la seva banda, la directora dels serveis territorials d'Ensenyament, i regidora de CiU a Amposta, Manolita Cid, ha apuntat la possibilitat que l'Ajuntament plantegi l'aprovació d'una ordenança per "vetllar pel compliment dels horaris d'aquestes actuacions al costat d'edificis públics i escolars", amb l'objectiu d'evitar que tractaments d'aquest tipus puguin tornar a tenir conseqüències sobre la salut pública.Amposta Ràdio > NOTÍCIES > L´escola Consol Ferré d´Amposta reobrirà aquest dimarts després que Salut hagi descartat la presència de tòxics 

Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies