Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Fermín Jiménez Landa guanya la Biennal d'Art d'Amposta amb una instal·lació sobre el llac que va inspirar Txaikovski

publicat el 13/6/2016

La instal·lació 'El lago de los cisnes' de l'artista Fermín Jiménez Landa ha guanyat la catorzena edició del Premi Biennal d'Art Ciutat d'Amposta (BIAM), el concurs organitzat per l'Ajuntament d'Amposta i dirigit per l'artista ampostí Manel Margalef. El nom del premiat s'ha donat a conèixer aquest diumenge durant la inauguració de l'exposició de la Biennal. Segons el director de la BIAM, Manel Margalef, s'ha tingut en compte la trajectòria artística de l'autor i també la qualitat conceptual de la peça. L'obra guanyadora és una instal·lació de grans dimensions que consta de diverses garrafes i botelles d'aigua provinent del llac rus de Novodevichi, que va inspirar el ballet de Txaikovski. En aquesta catorzena edició de la BIAM s'han presentat més de 160 obres entre les quals el jurat n'ha seleccionat tretze que fins al pròxim 30 de juliol estaran exposades a Lo Pati.

En l'obra, Jiménez Landa reflexiona sobre el fetitxisme indefensable generat per un objecte líquid que no té sentit fora del seu context. Es tracta d'aigua igual com qualsevol altra, amb l'única diferència que ha realitzat un viatge tant des del punt de vista econòmic com burocràtic, difícil de justificar a les duanes per on ha passat. Segons el membre del jurat David G. Torres, "és aigua putrefacta amb un gran valor icònic i cultural". En aquest sentit, Jiménez Landa es mou en un terreny de "desmitificació i certa ironia" que el jurat ha trobat interessant.

La resta d'artistes seleccionats, l'obra dels quals es pot veure a l'exposició de Lo Pati han estat Luis Guerra, Maria García Ruiz, Marc Serra, Ariadna Parreu, Dani Montlleó, Vanessa Pey, Núria Güell, Levi Orta, Ian Waelder, Jonathan Millán, Avelino Sala i Gonzalo Elvira. Les seves propostes van des d'instal·lacions audiovisuals fins a dibuixos amb tinta xinesa, passant per la fotografia o la instal·lació, i aborden temes diversos com l'exhumació de fosses comunes o la reflexió al voltant del concepte artístic i les fronteres.

La Biennal d'Art Ciutat d'Amposta, dotada amb un premi de 4.000 euros, és un certamen consolidat al panorama estatal i català considerat un aparador de l'art emergent i alhora un termòstat de la creació contemporània. El jurat està format pel crític i curador, David G. Torres; el curador independent i investigador Sabel Gavaldón; la directora de la Galería Silvestre de Tarragona, Vanessa H. Sánchez; el gestor cultural i director de la Fundació Blue Project (Barcelona), Gerardo Peral; i el director de la Biennal, Manel Margalef.

Amb la BIAM 2016, Lo Pati estrena un nou horari ampliat i passa d'obrir només divendres i dissabte la tarda a estar obert dijous, divendres i dissabtes a la tarda i diumenges al matí.Amposta Ràdio > NOTÍCIES > Fermín Jiménez Landa guanya la Biennal d´Art d´Amposta amb una instal·lació sobre el llac que va inspirar Txaikovski 
  • Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
    Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies