Ajuntament d´Amposta

 

agenda
escolta l´Agenda Cultural de la setmana
escolta el darrer butlletí informatiu
Federació de Ràdios Locals de Catalunya
Revista Amposta
Ajuntament d´Amposta
La Xarxa, comunicació local

Els alcaldes del Montsià impulsen un manifest per defensar la festa dels bous i la diversitat d'opinions al respecte

publicat el 5/5/2016

 En una reunió extraordinària, aquest dimecres al vespre, al Consell Comarcal del Montsià, alcaldes i regidors dels 12 municipis de la comarca han pactat la redacció d'un manifest, que emetran aquest dijous i estendran a la comarca del Baix Ebre perquè s'hi adhereixi, en el qual es farà una crida al respecte per les tradicions taurines ebrenques i per la convivència plural i diversa dins comarca Montsià i arreu. Després de més d'una hora de reunió, els alcaldes han acordat que cada poble ha de gestionar la situació a través de les comissions taurines a les que demanen "un esforç encara més gran del que ja fan". Josep Maria Lleixà, alcalde del Mas de Barberans, on es van viure els darrers incidents entre protaurins i antitaurins, ha denunciat els insults, atacs informàtics, i l'assetjament telefònic que estan patint les institucions municipals i els veïns del poble i ha demanat que no es "criminalitzi" el seu municipi, el territori i la festa.

La presidenta del Consell Comarcal del Montsià, Carme Navarro, ha presidit el consell d'alcaldes extraordinari que s'ha convocat en motiu dels incidents del Mas de Barberans del passat 29 d'abril. Els alcaldes dels 12 municipis de la comarca i de la EMD dels Muntells han acordat un manifest, que faran públic aquest dijous, on es rebutjarà qualsevol acte de violència dins i fora del context taurí, es defensarà la tradició de les festes amb bous, però també es defensarà la diversitat i la convivència entre persones de diferents opinions, sobretot les divergents pel que respecta a la festivitat taurina ebrenca. "Fem una crida al respecte per les nostres tradicions i per la convivència plural i diversa dins de la comarca del Montsià", ha apuntat Navarro. 

Sense mesures però amb molta conscienciació 
Els alcaldes han rebutjar establir mesures concretes que ajudin a evitar els enfrontaments que s'han viscut a Aldover i al Mas de Barberans, on es va arribar a l'agressió física de dues animalistes. Com ja ha proposat la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, s'aposta per fer reunions a cada municipi amb les comissions i les penyes als quals se'ls demanarà un sobreesforç per mirar d'evitar que es repeteixin aquestes situacions. "Ells són els grans conductors de les festes i se'ls demanarà un esforç encara més gran del que es fa, per estar pendents d'allò que passa en el marc de les festes. Hem de ser conscients però que no són superhomes i no podem pretendre que arribin en segons si hi ha un conflicte, però demanarem que encara facin un esforç més gran per controlar tot aquell moviment que pugui sorgir de conductes respectables de cara la societat i la festa", ha apuntat la presidenta del Montsià. "Com a societat avançada i desenvolupada, hem de ser capaços de conviure amb les diferents ideologies que hi ha davant d'un fet concret", ha afegit. 

Segons Navarro, ni es pot ni es vol evitar que els animalistes siguin presents a les places per dur a terme aquest paper "fiscalitzador i auditor" que han assumit però tampoc se'ls oferirà un espai concret. "No se'ls ha d'oferir perquè ja existeix – són les zones que habiliten els consistoris per al públic en general, sobretot aquells que no tenen remolc o cadafal particular-. "S'ha acordat que ells, en plena llibertat, treballin en el marc que consideron i facin el procés que hagin de fer perquè entenem que tenen una visió diferent de com es viu la festa a les nostres terres", ha explicat Navarro. "Els ajuntament ni els hem d'impedir ni facilitar l'accés, hi ha d'haver llibertat perquè tothom la visqui amb el sentit que vulgui i en faci l'ús que vulgui, sempre atenent a la veritat i al respecte de tota la societat", ha defensat.

Assetjament al Mas de Barberans
En la reunió ha estat present l'alcalde del Mas de Barberans, Josep Maria Lleixà, que ha denunciat l'assetjament del qual està sent víctima el seu municipi després dels fets dels passat 29 d'abril durant a celebració dels bous en les seves festes populars. L'alcalde ha demanat que "no es criminalitzi un fet puntual, totalment punible i malaurat, i que no s'aprofiti per criminalitzar una gent, un poble, una festa i un territori, com ha passat aquests dies". Lleixà ha explicat que han hagut d'anul·lar un perfil de l'ajuntament en una xarxa social degut a un atac informàtic, ha calgut mantenir despenjats els telèfons del consistori pels constants insults que rebia el personal administratiu, hi ha hagut trucades a cases particulars en el mateix sentit i també s'ha amenaçat els regidors i el mateix alcalde. "Aquests fets no ens poden arribar a criminalitzar a tots fins a aquests extrems perquè no és manera de pacificar i calmar la situació", ha reclamat. Lleixà ha insistit en demanar "seny, sentit comú i sobretot respecte" a totes les parts d'aquest enfrontament.

Aquest dimecres a la tarda, l'Ajuntament de Mas de Barberans ha celebrat un ple extraordinari on s'ha llegit un manifest que condemna els fets ocorreguts durant la seva festa major de Sant Marc, i en defensa de les seves festes, "centenàries i caracteritzades per estar fonamentades en la tradició cultural i religiosa en un 80%", com recorda el text aprovat. El poble del Mas de Barberans confia que els fets "siguin un punt d'inflexió en la tensió que comporten alguns actes de correbous i serveixi per reflexionar per part de totes les parts sobre aquesta costum" de les Terres de l'Ebre. El consistori també reclama eines i mitjans al Govern perquè es pugui frenar aquestes situacions en les poblacions més petites on no disposen de seguretat policial municipal. 

Tot apunt a Alcanar, la propera cita amb festes taurines
La regidora de Festes i Mitjans de Comunicació d'Alcanar, Mercè Fischer, ha assegurat que no hi haurà "dispositiu especial" per als actes taurins de les Festes de Maig que comencen el dia 14. El programa es manté com està preparat i hi ha actes per a tots els gustos. "Tota la gent que està favor –dels bous- i la que no hem de conviure amb respecte mutu. En una democràcia volem que tothom pugui conviure i que cadascú gaudeixi de la part de les festes que vulgui gaudir, hi ha actes a totes hores perquè a aquells que no els agraden el bous puguin gaudir d'altres actes", ha apuntat Fischer. 

Per reforçar la pedagogia que va començar a fer entre els aficionats l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, la regidora de Festes d'Alcanar ha apuntat que es farà una campanya de conscienciació a través dels mitjans de comunicació locals en la qual es farà una crida a la calma i al civisme. "No hi haurà cap problema. Els animalistes han vingut a diverses festes nostres i mai han estat increpats. No crec que enguany, més enllà d'un fet puntual, hi hagi cap més problema", s'ha mostrat convençuda Fischer. Amposta Ràdio > NOTÍCIES > Els alcaldes del Montsià impulsen un manifest per defensar la festa dels bous i la diversitat d´opinions al respecte

  • Ajuntament d´Amposta (AMPOSTA RÀDIO) · Carrer Palau i Quer (caslles Mercat) · 43870 AMPOSTA · Tel. 977 70 21 44 · radio@amposta.cat
    Avís legal | Política de privacitat | Accessibilitat | Política de cookies